Nyderlanduose per šaudymą tramvajuje žuvo trys žmonės, policija suėmė įtariamąjį

  • Teksto dydis:

Olandijoje trys žmonės žuvo per pirmadienį įvykusias šaudynes Utrechto mieste, nurodė jo meras ir pridūrė, kad tarnybos šį incidentą tiria kaip teroro ataką.

Olandijos policija pirmadienį suėmė įtariamąjį, siejamą su šaudymu tramvajuje Utrechto mieste, nusinešusius trijų žmonių gyvybes, pranešė policijos viršininkas.

„Ką tik buvom informuoti, kad įtariamasis suimtas“, – per spaudos konferenciją paskelbė Utrechto policijos viršininkas Robas van Bree (Robas van Brė).

Policija anksčiau nurodė ieškanti Turkijoje gimusio 37 metų Gokmeno Taniso (Giokmeno Taniso) ir paskelbė jo nuotrauką.

Šaudynes surengė dėl šeiminių priežasčių

Šaudynės Nyderlandų Utrechto mieste, anot turkų žiniasklaidos, įvyko dėl šeiminių priežasčių, praneša agentūra „Reuters“.

Šaulys šovė į savo giminaitę ir vėliau į žmones, puolusius jai padėti, pirmadienį pranešė valstybinė Turkijos naujienų agentūra „Anadolu“, remdamasi pabėgėlio giminaičiais.

Paieškų operacija

Olandijos policija pradėjo didelę paieškų operaciją po Utrechto mieste pirmadienį įvykdytos atakos, kai ginkluotas užpuolikas tramvajuje nušovė tris žmones ir dar kelis sužeidė.

Pareigūnai sako, kad šis incidentas veikiausiai yra teroro išpuolis.

Policija paskelbė 37 metų Turkijoje gimusio įtariamojo Gokmeno Taniso (Giokmeno Taniso) nuotrauką ir perspėjo visuomenę prie jo nesiartinti. Tuo metu ginkluoti kovos su terorizmu pareigūnai apsupo vieną netoli atakos vietos esantį pastatą.

Nyderlandų premjeras Markas Rutte (Markas Riutė) sakė, kad teroro atakos prielaida „negali būti atmesta“, ir pažadėjo, kad Olandija „niekada nepasiduos netolerancijai“.

Paskelbus aukščiausio lygio parengtį saugumo pajėgos budi oro uostuose ir prie mečečių.

„Remiamės principu, kad tai yra teroro ataka“, – per „Twitter“ parašė Utrechto meras Janas van Zanenas.

Jis ir Utrechto policija nurodė, kad žuvo trys žmonės. Pareigūnai taip pat buvo paskelbę, kad sužeisti devyni žmonės, bet vėliau šis skaičius buvo sumažintas iki penkių.

Po išpuolio miesto mečetės buvo parai uždarytos, pranešė naujienų agentūra ANP. Ši ataka buvo įvykdyta praėjus kelioms dienomis po išpuolio vieno Naujosios Zelandijos miesto mečetėse, įvykdyto įtariamo baltųjų viršenybės šalininko. Per išpuolį Kraistčerčo mieste žuvo 50 žmonių.

Praėjus kelioms valandoms po išpuolio Utrechte meras atšaukė rekomendaciją gyventojams likti namuose, bet įvykio vieta tebebuvo atitverta; joje dirbo policijos tyrėjai, sakė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Olandų žiniasklaida citavo įvykio liudininkus, sakiusius, kad užpuolikas atrodė nusitaikęs į vieną moterį ir kitus žmones, mėginusius jai padėti.

Kaip pranešama, įtariamasis G. Tanisas prieš dvi savaites lankėsi teisme dėl vienos išžaginimo bylos, nurodė visuomeninis transliuotojas NOS.

Vienas liudininkas sakė NOS matęs, kaip iš tramvajaus išbėgo sužeista moteris kruvinomis rankomis ir drabužiais. Po to ji parkrito ant žemės.

„Nunešiau ją į savo mašiną ir jai padėjau. Kai atvyko policija, ji buvo praradusi sąmonę“, – transliuotojui sakė neįvardytas liudininkas.

 „Likite namuose!“

Kiti liudininkai pasakojo apie „siaubingą“ chaosą, kilusį po šaudymo.

„Kai išėjau iš namo pasižiūrėti, policija man sušuko: „Likite namuose ir pasitraukit iš sodo!“ – AFP sakė pensininkė Yvonne von Rai (Ivon fon Rai).

„Staiga pralėkė daug policijos automobilių; išgirdau besileidžiančius du traumų skyriaus sraigtasparnius – buvo tiesiog siaubinga“, – pasakojo netoliese gyvenantis 19-metė sudentė Karlijn Zwinkels (Karlein Zvinkels).

Prokurorai, policija ir meras ketina daugiau informacijos pateikti per vėliau pirmadienį įvyksiančią spaudos konferenciją.

Dešimtys ginkluotų policininkų tuojau po incidento apsupo pastatą už kelių šimtų metrų nuo įvykio vietos, tačiau neaišku, ar įtariamasis buvo tame pastate.

Policija nurodė mananti, kad apytikriai šaudynių metu tame rajone buvo pavogtas raudonas automobilis „Renault Clio“. Vėliau jis buvo rastas paliktas.

Įtaria teroro ataką

„Šiuo metu galime patvirtinti tris mirtis ir (kad yra) devyni sužeisti, iš jų trys – sunkiai“, - sakoma per tviterį paskelbtame Utrechto mero Jano van Zaneno pranešime.

„Remiamės principu, kad tai yra teroro ataka“, – pridūrė jis.

Nyderlandų premjeras Markas Rutte (Markas Riutė) anksčiau sakė, kad šio incidento teroristinis motyvas „neatmetamas“.

Užpuolikas slapstosi

Anksčiau buvo pranešta, kad ant bėgių uždengtas audeklu buvo pastebėtas vieno žmogaus kūnas, o įvykio vietą apsupusios policijos pajėgos ir pagalbos tarnybos.

Policija vėliau patvirtino, kad per incidentą vienas žmogus žuvo ir dar keli buvo sužeisti.

Pasak pareigūnų, užpuolikas slapstosi.

„Utrechto Spalio 24-osios aikštės (stotelėje) įvyko šaudymas... Buvo sužeisti keli žmonės. Aplinkinės teritorijos uždarytos, tiriame šį atvejį“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė vieno didžiausių Nyderlandų miestų policija.

„Tai – šaudymo incidentas tramvajuje. Į pagalbą išsiųsti keli sraigtasparniai“, – priduriama pranešime.

Scanpix nuotr.

Nyderlandų premjeras Markas Rutte (Markas Riutė) atšaukė posėdį su valdančiąja koalicija, jis informuotas apie situaciją, nurodė pareigūnai.

Kiek vėliau policija paskelbė, kad „galimas teroristinis motyvas yra tyrimo dalis“.

Nyderlandų kovos su terorizmu tarnybos (NCTV) vadovas Pieteris Jaapas Aalbersbergas (Piteris Japas Albersbergas) per tviterį nurodė, kad vyksta „krizinės konsultacijos“ dėl incidento.

„NCTV stebi situaciją Utrechte. Palaikome glaudų ryšį su vietos pareigūnais. Negalime atmesti teroristinio motyvo. Krizių komanda aktyvuota“, – teigė jis.

„Pažeidėjas tebėra laisvėje“, – pabrėžė P. J. Aalbersbergas. Jis pridūrė, jog teroro grėsmės lygis Utrechte 18 artimiausių valandų padidintas iki maksimalaus.

Šaudynės vyko ne vienoje vietoje

Nyderlandų kovos su terorizmu tarnybos vadovas pirmadienį nurodė, kad per Utrechto mieste įvykdytą išpuolį buvo šaudoma ne vienoje vietoje.

„Šį rytą šaudymas Utrechte vyko keliose vietose, – per spaudos konferenciją Hagoje sakė tarnybos NCTV vadovas Pieteris Jaapas Aalbersbergas (Piteris Japas Albersbergas). – Šiuo metu vyksta didelė policijos operacija, siekiant suimti ginkluotą užpuoliką“.

Įtariamasis yra gimęs Turkijoje

„Policija prašo jūsų ieškoti 37 metų Gokmano Taniso (Giokmano Taniso) (gimusio Turkijoje) dėl šį rytą įvykusio incidento“, – per „Twitter“ nurodė įtariamojo nuotrauką paskelbusi Utrechto policija.

„Nesiartinkite prie jo“, – perspėjo pareigūnai.

Tramvajų apsupo ginkluota policija

Vietos žiniasklaidos nuotraukose matyti, kaip kaukėti ginkluoti policininkai ir avarinių tarnybų automobiliai apsupo tramvajų, sustojusį netoli kelio tilto.

Kaip remdamasi operatore „Qbuzz“ pranešė naujienų agentūra ANP, susisiekimas tramvajais rajone buvo laikinai nutrauktas.

Nyderlandams daugiausiai pavyko išvengti kruvinų išpuolių, per pastaruosius kelerius metus supurčiusių kaimynes Europoje, tačiau neseniai olandams nerimą sukėlė virtinė pavojingų incidentų.

Rugpjūtį 19 metų afganas, turėjęs leidimą gyventi Vokietijoje, sužeidė peiliu du studentus amerikiečius Amsterdamo judrioje Centrinėje stotyje. Užpuolikas vėliau buvo pašautas.

 

 

Rugsėjį olandų tyrėjai paskelbė, kad per vieną didelį renginį Nyderlanduose suėmė septynis asmenis ir užkirto kelią „didelio masto atakai“.

Jie tuomet informavo, kad buvo aptiktas didelis kiekis bombų gamybai skirtų medžiagų, tokių kaip trąšos.

Vyrai buvo areštuoti Arnhemo ir Verto miestuose.

Birželį buvo suimti du įtariami teroristai, planavę įvykdyti atakų, tokiose vietovėse kaip vienas istorinis tiltas Roterdame, taip pat Prancūzijoje, sakė prokurorai.

Sučiupti 22 ir 28 metų marokiečių kilmės vyrai filmavo Erazmo tiltą ir sugiedojo ant jo kankinių giesmę, informavo tyrėjai.

URM duomenimis, Lietuvos piliečiai nenukentėjo

Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos (URM) duomenimis, per pirmadienį Nyderlandų Utrechto mieste įvykusį ginkluotą išpuolį Lietuvos piliečiai nenukentėjo.

URM primena, kad pirminė informacija konsulinės pagalbos klausimais Užsienio reikalų ministerijoje visą parą teikiama per WhatsApp programėlę: +370 6998 3537, telefonu +370 5 236 2444 arba el. paštu pilieciai@urm.lt. Iškilus klausimams taip pat rekomenduojama kreiptis į Lietuvos ambasadą Nyderlanduose: +31 70 385 5418, amb.nl@urm.lt.

Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja parsisiųsti programėlę „Keliauk saugiai“ ir gauti aktualią konsulinę informaciją, tiesioginius ministerijos pranešimus esant krizinei situacijai užsienio šalyje.

Šalies vadovai pareiškė užuojautas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, premjeras Saulius Skvernelis ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pirmadienio vakarą pareiškė užuojautas dėl išpuolio Nyderlandų Utrechto mieste, kurio metu žuvo mažiausiai trys žmonės.

D. Grybauskaitė Lietuvos žmonių vardu aukų šeimoms linkėjo stiprybės ir vienybės.

Šiuo sunkiu metu šalies vadovė savo ir Lietuvos žmonių vardu palinkėjo visokeriopos stiprybės aukų šeimoms ir artimiesiems, sveikatos sužeistiesiems, susitelkimo ir vienybės Utrechto ir Nyderlandų žmonėms, teigiama prezidentės spaudos tarnybos išplatintame pranešime.

S. Skvernelis savo užuojautoje Nyderlandų tautai linkėjo vienybės ir susitelkimo.

„Tai dar vienas tragiškas išpuolis per pastarąsias dienas, nusinešęs nekaltų žmonių gyvybes ir pasėjęs nerimą bei baimę. Šiuo sunkiu šaliai metu reiškiu nuoširdžią užuojautą aukų artimiesiems. Linkiu spartaus gijimo nukentėjusiems ir vienybės bei susitelkimo visai Nyderlandų tautai“, – sakoma Premjero užuojautoje.

Stiprybės ir vienybės olandams taip pat linkėjo ir Seimo pirmininkas V. Pranckietis.

„Smurtas yra nepateisinamas ir smerktinas. Aukų artimiesiems ir sužeistiesiems bei visai šaliai linkiu stiprybės ir vienybės šią sunkią akimirką,“ – teigė parlamento vadovas.

Naujausiais duomenimis, per šaudynes viename iš Utrechto tramvajų pirmadienį žuvo mažiausiai 3 žmonės, dar 9 žmonės sužeisti, 3 iš jų – sunkiai.

Nyderlandų policija paskelbė ieškanti Turkijoje gimusio įtariamojo Gokmano Taniso (Giokmano Taniso) ir perspėjo visuomenę, kad vyras gali būti pavojingas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Tokių 'geriečių' jau ir į Lietuvą privežė, o ginklų jie nesunkiai Gariūnuose įsigys.

baisu

baisu portretas
kad žuvo ir vienas žmogus, visur tik skelbia, piktinasi, o juk NATO šalys dar nesenai vykdė anskrydžius pvz Sirijoje, kur žuvo pusė milijono žmonių, tai tik retkarčiais kai kur paskelbdavo apie sugriautus ištisus kvartalus namų, kur žudavo ne vienas, bet tūkstančiai ar dešimtys tūkstančių, tadaise dauguma žmonių net dėmesio nekreipdavo, negalvojo apie tai

Geros naujienos

Geros naujienos portretas
Pradėkite uždirbti $ 120 - $ 200 per valandą už darbą internetu iš savo namų keletą valandų per dieną ... Reguliariai mokėkite kas savaitę ... Jums tereikia kompiuterio, interneto ryšio ir šiek tiek laisvo laiko ... Skkaityti daugiau čia >>>> w­w­w.I­n­t­e­r­N­e­t­4­3.C­o­m
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių