Politikus vežioja kelių gaideliai?

Lenkijos prezidentą Andrzejų Dudą vežusiam automobiliui sprogo padanga. Premjerės Beatos Szydlo automobilis baigė kelionę susidūręs su medžiu, o gynybos ministrą Antonį Macierewiczių vežęs automobilis dalyvavo avarijoje, kurios metu susidūrė aštuonios mašinos. Ar Lenkijos politikos viršūnes saugantys asmenys nemoka vairuoti?

Lenkijos vyriausybės vadovė B.Szydlo po avarijos jos gimtajame Osvencimo mieste net buvo priversta kelias dienas praleisti ligoninėje Varšuvoje. Tiesa, politikės sužeidimai nebuvo rimti, bet viskas galėjo pasibaigti kur kas liūdniau.

Lenkijos premjerė penktadienį buvo išrašyta iš ligoninės Varšuvoje, kurioje praleido savaitę dėl lengvos traumos, patirtos per automobilio avariją.

Išvykdama iš kariuomenės ligoninės penktadienio vakarą B.Szydlo trumpai pasikalbėjo su žurnalistais. Vyriausybės vadovė sakė, kad jai dar reikia kelias dienas pailsėti, bet teigė galėsianti dalyvauti ateinantį antradienį vyksiančiame kabineto posėdyje.

Po avarijos buvo skelbiama, kad iš šalutinio kelio išvažiavęs automobilis rėžėsi į 53-ejų premjerę vežusį juodą "Audi" limuziną, o šis tada trenkėsi į medį. Vyriausybės vadovės kortežas tuo metu važiavo pagrindine miesto gatve.

Vietos policijos atstovas Sebastianas Glenas po incidento taip pat patvirtino, esą avariją sukėlė mažytį "Fiat Seicento" vairavęs 21-ų jaunuolis. Jis, kaip teigė pareigūnas, buvo su ausinėmis ir klausėsi muzikos, dėl to negirdėjo atvažiuojančio kortežo.

Anot Lenkijos televizijos, "Fiat" vairuotojas važiavo ta pačia kryptimi kaip ir Vyriausybės kortežas. Tada jis neva pasuko į šalikelę, kad praleistų švyturėlius įjungusį priekinį kolonos automobilį, tačiau nepastebėjo kitų, atsilikusių už dešimčių metrų, ir mėgindamas sukti į kairę susidūrė su premjerės mašina.

Automobilio "Fiat" vairuotojui buvo pareikšti kaltinimai dėl kūno sužalojimų per eismo nelaimę. Jeigu teismas pripažins vaikiną kaltu, jam gresia laisvės atėmimo bausmė iki trejų metų.

Tačiau Lenkijos opozicija yra įsitikinusi, kad viskas buvo kitaip, nei oficialiai teigiama. O vyriausybė tiesiog bando dangstyti neprofesionaliai dirbančius pareigūnus.

Anot opozicijos, ne jaunuolis, vairavęs "Fiat", pažeidė kelių eismo taisykles, o vyriausybinis kortežas, kuris skriejo per miestą nesilaikydamas saugumo reikalavimų.

Kai kurie opozicinės "Piliečių platformos" partijos nariai pažymėjo, kad premjerės limuzinas važiavo daug greičiau, nei buvo teigiama, t.y. ne 50, o 100 km/val. greičiu. Be kita ko, premjerės automobilio vairuotojas nebuvo įjungęs švyturėlių ir garsinio signalo, kurie įpareigotų kitus eismo dalyvius duoti kelią. Teigiama, esą B.Szydlo labai nemėgsta triukšmo, tad paprastai pageidauja, kad būtų išjungti visi garsiniai signalai.

Pagaliau, opozicijos teigimu, lenkimo manevrą B.Szydlo limuzinas atliko gatvės vietoje, kurioje yra dviguba ištisinė linija.

Tad, vyriausybės kritikų nuomone, dabar bandoma tiesiog suversti visą kaltę jaunuoliui, nors iš tiesų dėl incidento buvo kalti premjerę saugantys pareigūnai.

Dėl šio ir kelių ankstesnių eismo įvykių, kuriuose dalyvavo aukščiausi Lenkijos valdžios pareigūnai, socialiniuose tinkluose komentatoriai iškėlė klausimą dėl vyriausybės apsaugos biuro darbuotojų profesionalumo.

Praėjusį lapkritį valstybinio vizito Izraelyje metu susidūrė keli B.Szydlo vežusio kortežo automobiliai. Premjerę vežęs automobilis į avariją nepateko, tačiau kiti du lenkų pareigūnai buvo nesunkiai sužeisti.

Šių metų sausį gynybos ministrą Antonį Macierewiczių vežęs automobilis dalyvavo avarijoje, kurios metu susidūrė aštuonios mašinos. Ministras šio įvykio metu nenukentėjo – priešingai, jis netrukus persėdo į kitą automobilį ir net nepasiteiravęs, kaip laikosi kiti nukentėję avarijos metu žmonės, toliau nurūko į partijos vakarėlį.

Kilus visuomenės pasipiktinimui, kad tarnybinį automobilį ministras naudoja išvykoms į vakarones, be to, jį vairavęs asmuo gyvenvietėje smarkiai viršijo greitį, A.Macierewiczius vėliau teisinosi, esą turėjo kuo skubiau palikti avarijos vietą, nes susidūrimą galėjo sukelti teroristai.

Tokie pasiaiškinimai sukėlė dar didesnį pasipiktinimą, nes būtent ministrą vežusi mašina sukėlė avariją, o ne teroristai.

Pagaliau 2016 m. kovą sprogus padangai į griovį nulėkė prezidentą A.Dudą vežęs automobilis. Prezidentas nenukentėjo, tačiau Teisės ir teisingumo partija irgi iš pradžių bandė teigti, esą avarija kilo dėl teroristų kaltės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių