Prancūzijos vyriausybė po atakos Strasbūre ragina nutraukti protestus

  • Teksto dydis:

Prancūzijos vyriausybė ketvirtadienį paragino „geltonųjų liemenių“ protestuotojus šį savaitgalį nerengti naujo demonstracijų rato, policijai jau antrą dieną ieškant bėglio, kuris šaudė kalėdinėje mugėje šalies rytuose esančiame Strasbūro mieste.

Vyriausybės atstovas Benjaminas Griveaux (Benžamenas Grivo) ragino protestuotojus suprasti situaciją ir akcentavo, kiek daug darbo tenka saugumo pajėgoms po antradienį vakare Strasbūre įvykdytos atakos.

Kelių Europos šalių policija ieško pagrindinio įtariamojo, 29 metų Strasbūro gyventojo Cherifo Chekatto (Šerifo Šekato), kuris pradėjęs šaudyti kalėdinėje mugėje nužudė tris ir sužeidė dar 13 žmonių.

Manoma, kad Ch. Chekattas per susišaudymą su kariais buvo sužeistas, tačiau jis sugebėjo pasprukti ir nuo to laiko jo niekas nematė.

„Mūsų saugumo pajėgos kelias pastarąsias savaites buvo daug kur siunčiamos“, – televizijai „CNews“ sakė B. Griveaux.

„Būtų geriau, jei visi galėtų šeštadienį ramiai su šeimomis užsiimti savo įprastais reikalais prieš metų pabaigos šventes, o ne dalyvautų demonstracijose ir vėl priverstų mūsų saugumo pajėgas dirbti“, – pridūrė jis.

„Geltonųjų liemenių“ protestuotojai, taip praminti dėl dėvimų ryšių saugumo liemenių, ragino šį šeštadienį penktą kartą dalyvauti protestuose prieš prezidentą Emmanuelį Macroną (Emanuelį Makroną).

„Geltonosios liemenės“ pirmą kartą į gatves išėjo lapkričio 17 dieną, protestuoti prieš degalų kainų kėlimą, iš dalies susijusį su mokesčiais siekiant padėti šaliai pereiti prie mažiau iškastinio kuro naudojančios ekonomikos.

Tačiau vėliau protestai virto masiniu judėjimu prieš pragyvenimo brangimą ir bendrai prezidentą E. Macroną, kuris laikomas abejingu paprastų piliečių problemoms. Jau kelis savaitgalius protestai baigiasi smurtu ir vandalizmu Paryžiuje ir kituose šalies miestuose.

Raginimas neprotestuoti buvo paskelbtas pareigūnams pranešus, kad nuo protestų pradžios jau mirė penki žmonės. Penktoji auka yra 23 metų antivyriausybinių protestų dalyvis, kurį šalies pietuose netoli Avinjono partrenkė sunkvežimis.

Dar prieš antradienio ataką Strasbūre vyriausybė atšaukė degalų akcizo padidinimą, kuris turėjo įsigalioti nuo sausio. Tai buvo svarbus protestuotojų, daugiausia gyvenančių kaimo vietovėse ar mažuose miesteliuose ir labai priklausančių nuo savo automobilių, reikalavimas.

Pirmadienį vakare per televiziją kreipdamasis į šalies gyventojus E. Macronas taip pat paskelbė apie didinamą minimalų atlyginimą, mokesčių už viršvalandinį darbą sumažinimą ir mokesčių pakėlimo pensininkams atšaukimą.

Praėjusį šeštadienį visoje šalyje dėl protestų buvo mobilizuota beveik 90 tūkst. policininkų. 8 tūkst. pareigūnų ir keliolika šarvuočių buvo dislokuoti sostinėje, kur buvo uždaryta dešimtys parduotuvių, muziejų ir paminklų.

Nors kai kurie judėjimo atstovai sakė, kad neatmeta galimybės sustabdyti protestus ir derėtis su vyriausybe, kiti tvirtino, kad E. Macrono nuolaidų nepakanka.

Didelio masto paieška

Šimtai policininkų Prancūzijoje dabar medžioja Ch. Chekattą. Vėlai trečiadienį buvo paskelbta jo nuotrauka, viliantis susekti šį užkietėjusį nusikaltėlį, kuris buvo teistas mažiausiai 27 kartus keturiose Europos valstybėse.

Jo motina, tėvas ir du broliai trečiadienį buvo sulaikyti apklausai.

Strasbūro vieta kryžkelėje tarp Prancūzijos, Vokietijos, Šveicarijos, Belgijos ir Liuksemburgo komplikuoja paiešką.

Ch. Chekattą, gyvenusį nušiurusiame daugiabutyje, kurį transportu galima greitai pasiekti iš miesto centro, 2015 metais, jam sėdint kalėjime, Prancūzijos saugumo pajėgos pažymėjo kaip galimą islamo ekstremistą.

Premjeras Edouard'as Philippe'as (Eduaras Filipas) trečiadienį paskelbė, kad Prancūzijos antiteroristinei operacijai „Sentinelle“, kurią visoje šalyje vykdo maždaug 7 tūkst. karių, artimiausiomis dienomis bus papildomai skirta 1,8 tūkst. karių.

Per ataką Strasbūre du žmonės žuvo iš karto, o trečias vėliau mirė ligoninėje. Iš 13 kitų sužeistųjų penki yra kritinės būklės, sakė prokuroras Remy Heitzas (Remi Hesas).

Tarp žuvusiųjų yra turistas iš Tailando.

Šios šalies premjeras Prayutas Chan-O-Cha (Prajutas Čan-O-Ča) Prancūzijos premjerui atsiuntė užuojautos laišką, kuriame sako, kad buvo „labai šokiruotas ir nuliūdo sužinojęs apie siaubingą ataką Strasbūre“.

Laiške nurodoma, kad žuvęs Tailando pilietis Strasbūre atostogavo.

Italijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad tarp sužeistųjų yra italų žurnalistas, rašęs apie Europos Parlamentą, bet nepatvirtino žiniasklaidos pranešimų, kad jo būklė sunki.

Lenkijos ambasada Paryžiuje socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad tarp sužeistųjų taip pat yra Lenkijos pilietis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių