Prancūzijoje siautėja gardėsių vagys

  • Teksto dydis:

Išgąsdinta serijos gastronominių vagysčių Prancūzija pradėjo kovą su plėšikais. Pasitelkiami pažangiausi technikos išradimai, tačiau sustabdyti vagis darosi vis sunkiau.

Kaip rašo portalas "The Local", vagys dažniausiai darbuojasi šventiniu laikotarpiu, nes delikatesai yra vieni pagrindinių patiekalų, besipuikuojančių ant naujamečio ar kalėdinio stalo restoranuose ir prancūzų namuose.

Pernai gruodį buvo pavogta 800 kg Vakarų Prancūzijoje užaugintų austrių – nuostoliai siekė net 35 tūkst. eurų. Rugpjūtį išradinga vagių gauja pasinaudojo Paryžiaus katakombomis, kad apšvarintų vieną vyno rūsį. Vagišiams pavyko pasprukti su aukščiausios kokybės alkoholiu, kurio kaina viršijo ketvirtį milijono eurų.

Dar 2014 m. rugpjūtį Prancūzijos policija nusitaikė į gaują plėšikų, susijusių su milijono eurų vertės vagyste – tąkart taikiniu tapo aukščiausios kokybės "Bordeaux" vynai, gaminami šalies pietvakariuose. Tačiau pernai vagišiai vėl paspruko su 7 t vynuogių iš Bordo vynuogyno.

2015 m. šalies rytuose plėšikai nugvelbė 4 t "Comté" sūrio, kurio vertė tuo metu siekė daugiau nei 40 tūkst. eurų. Dar vienas įvykis užfiksuotas pernai gruodį. Iš sūrininkės Carolinos Borell rūsio vagys išsinešė seniausio Overnės regione gaminamo "Saint-Nectaire" sūrio – maždaug 700 galvų. Patirti nuostoliai siekė 10 tūkst. eurų.

"Per pastaruosius metus vagysčių skaičius augo, jų vis daugiau ir daugiau, tačiau iki šiol nuostoliai nebuvo tokie dideli, kokie jie yra dabar, – C.Borell guodėsi "The Local" žurnalistams. – Gerosios praktikos ūkiuose gaminami produktai yra paklausūs, juos perparduoti tampa vis lengviau, nes produktų judėjimą sunku susekti."

Vagys veikia organizuotai ir naudojasi specialiomis priemonėmis, kad vienu kartu galėtų išnešti kuo daugiau grobio.

"Vagišiai naudoja drastiškus metodus – išlaužia geležines duris, išmėto sūrius. Prieš metus apiplėšė mano kaimynus. Nuo durų buvo nuplėštos septynios spynos. Jie yra apsirūpinę gera įranga, – pasakojo C.Borrel. – Imsimės visų saugumo priemonių – įrengsime apsaugos sistemas, vaizdo kameras, atnaujinsime draudimo polisus, nes netikiu, kad tai liausis!"

Prancūzijos Ūkininkų sąjungos administracinės tarybos narys Lucas Smessaert'as įsitikinęs – policija ir žandarmerija privalo apsaugoti gamintojus ir ūkininkus. Pastariesiems dabar labai sudėtingas metas, daugelis vos suduria galą su galu.

"Vynas, austrės, sūris yra labai vertingi produktai, – pastebėjo jis. – Plėšikai turėtų pagalvoti, kad šiems ūkiuose dirbantiems žmonėms reikia išgyventi. Tai, ką jie daro, rodo visišką nepagarbą."

Spaudžiama imtis efektyvesnių kovos su gurmaniškų gėrybių vagystėmis priemonių, 2014 m. Prancūzijos vyriausybė pristatė naują būdą šiai problemai spręsti. Vyriausybės pasiūlyta agrarinio stebėjimo sistema, kurią remia ūkininkų sąjungos ir policija, yra skirta išspręsti brangių vagysčių problemą. Sistema apima įspėjamųjų SMS žinučių siuntimą apie rajone vykstančias vagystes.

Derliaus nuėmimo laikotarpiu ir prieš jį ūkiuose reguliariai patruliuoja policijos automobiliai, prireikus naudojami naktinio matymo žiūronai. Siekiant užkirsti kelią vynuogių vagystėms, Šampanės regione policijos pareigūnai patruliuoja su žirgais, ypač kalėdiniu ir derliaus nuėmimo laikotarpiu. Kai kurios vietinės policijos pajėgos, pavyzdžiui, Pajūrio Šarantos regione, Prancūzijos pietryčiuose austrių ūkiuose patruliuoja dieną ir naktį. Pareigūnai plaukioja baidarėmis, naudoja dronus.

"Mūsų prižiūrimas plotas yra toks didelis, kad mes tiksliai nežinome, kam priklauso ūkiai", – NBC žurnalistams pasakojo policijos eskadrilės vadas Christophe'as Laferriere'as ir pastebėjo, kad naudodami skraidančius prietaisus pareigūnai gali nufotografuoti valčių registracijos numerius.

Tiesa, Ūkininkų sąjungos atstovui L.Smessaert'ui atrodo, kad įprastų kovos su vagišiais priemonių nepakanka.

"Pastaruosius dvejus ar trejus metus policija ryžtingai kovoja su šia problema. Jie privalo būti dar geriau pasirengę, nes organizuotai veikiantys vagys apsirūpinę naujausiomis technologijomis", – įsitikinęs jis.

Tiesa, su gurmaniškų gėrybių vagimis kovoja ne tik policija. Vienas Prancūzijos startuolis – "Flex Sense" – sukūrė šnipinėjimo austrę, kuri gali būti paslėpta vandenyje tarp tikrų austrių. Prietaisas išsiunčia perspėjančią SMS žinutę ūkininkui, kai yra pajudinamas iš vietos. Tiesa, kol kas prieš vyno, sūrių ir kitų gėrybių vagis tokios austrės bejėgės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čia bus

Čia bus  portretas
Dirbančių pas juos atvykėlių darbas.

Tai va

Tai va portretas
Prancuzai yra prancuzai-jie vieningi,o lietuviai tik klyktu,kad ukininkai vel skundziasi.

o

o portretas
nuotraukoje tu austriu simpatiski "veidukai"
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių