Prancūzijoje „neišvengiamą“ išpuolį ruošėsi vykdyti ir 16-metė

  • Teksto dydis:

Prancūzijos pietiniame Monpeljė mieste policijos kovos su terorizmu padalinio pareigūnai penktadienį suėmė keturis žmonės, tarp jų 16-metę; jie rengę, anot vidaus reikalų ministro, „neišvengiamą“ išpuolį.

Suėmimai Monpeljė ir gretimame Marsejano miestelyje „sutrukdė neišvengiamo išpuolio Prancūzijos žemėje sąmokslui“, – sakoma ministro Bruno Le Roux (Bruno Le Rua) pranešime.

Pasak šaltinio policijoje, keturi įtariamieji buvo suimti nusipirkę acetono, itin degaus skysčio, naudojamo ir bomboms gaminti. Trys suimti vyrai buvo 20, 26 ir 33 metų amžiaus.

„Atrodo jie ketino pasigaminti kelis sprogstamuosius įtaisus“, – sakė šaltinis.

Acetonas gali būti naudojamas gaminti TATP (acetono peroksidą arba tricikloacetono peroksidą) – itin nestabilius savadarbius sprogmenis; tokius naudojo džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojai per 2015 ir 2016 metų atakas Paryžiuje ir Briuselyje. Šios medžiagos nedidelis kiekis rastas per kratą – apie 70 gramų, pasak prokuratūros.

Tuo tarpu paauglė socialiniuose tinkluose mėgino rasti būdų nukeliauti į Siriją ir stoti į džihadistų gretas, nurodė tas pats šaltinis.

Pasak jo, merginos 20-metis globėjas buvo stebimas, jis esą planavęs „susisprogdinti“.

Prancūzijoje tebegalioja aukšto lygio išpuolių pavojus – prasidėję prieš dvejus metus jie nusinešė daugiau kaip 200 gyvybių.

Praėjusią savaitę 29 metų Egipto pilietis Abdallah El Hamahmy (Abdala Hamahmis), ginkluotas dviem mečetėmis ir šaukdamas „Allahu Akbar“ (Dievas visų didžiausias), puolė prancūzų karius, tačiau vienas jų paleido kelis šūvius į užpuoliką ir jį sunkiai sužeidė.

Tyrėjai stengiasi nustatyti, ar šis egiptietis yra susijęs su kuria nors džihadistų grupuote.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ar tik ne ta kurią Lietuva už savo pinigus į Ruklą atsigabenusi buvo?..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių