Prieš 40 metų Ameriką sukrėtė rokenrolo karaliaus E. Presley mirtis

  • Teksto dydis:

Prieš keturiasdešimt metų, 1977 metų rugpjūčio 16-ąją, mirė rokenrolo karalius Elvis Presley (Elvis Preslis), ir pasaulis neteko savo pirmosios superžvaigždės.

E. Presley buvo rastas be sąmonės savo Greislando (Graceland) viloje Memfyje, Tenesio valstijoje, vėliau ligoninėje buvo konstatuota jo mirtis. Dainininkui tuomet buvo tik 42-eji.

Mirties priežastimi buvo įvardinta širdies aritmija. Tačiau labai greitai ėmė sklisti įvairių gandų. Vienas iš buvusių jo apsaugininkų per interviu, įrašytą praėjus kelioms valandoms po dainininko mirties, sakė, kad E. Presley buvo apsvaigęs nuo narkotikų ir buvo apimtas paranojos.

Vėliau buvo nustatyta, kad jo vartoti opioidai ir receptiniai vaistai – apie ką jo gerbėjai nežinojo – bent jau iš dalies prisidėjo prie jo mirties.

Atminimas ir alpstančios gerbėjos

Rugpjūčio 17 d. dešimtys tūkstančių žmonių apgulė Greislandą, kad išreikštų pagarbą savo dievaičiui, kuris nuo 1972 metų buvo „pusiau išėjęs į pensiją“.

Šešių eismo juostų „Elvio Presley bulvare“, kurį tuomet užtvindė žmonės, emocijų gausa ir svilinantis karštis, kilo grūstis, per kurią apalpo dešimtys žmonių. Jiems į pagalbą atskubėjo greitosios pagalbos automobiliai.

Daugelis nesutiko patikėti, kad E. Presley mirė. Gerbėjams buvo suteiktos tik dvi valandos atiduoti pagarbą prie „karaliaus“ varinio karsto. Ašaromis apsipylę žmonės dėjo raudonų rožių puokštes prie dainininko karsto, kuriame jis gulėjo aprengtas šviesiu kostiumu, melsvais marškiniais ir užrištu sidabriniu kaklaraiščiu.

Vašingtone Baltieji rūmai sulaukė šimtų skambučių, kad būtų paskelbta nacionalinė gedulo diena. Keli kaliforniečiai prezidentui Jimmy Carteriui (Džimiui Karteriui) nusiuntė telegramą, kurioje pareiškė, kad nė viena mirtis nuo buvusio prezidento Johno Fitzgeraldo Kennedy (Džono Ficdžeraldo Kenedžio) nužudymo taip nesukrėtė Amerikos.

J. Carteris vėliau E. Presley apbūdino, kaip „unikalų ir nepakeičiamą“ ir kad „jis žmonėms visame pasaulyje buvo jo šalies gyvybingumo, maištingumo ir gero humoro simbolis“.

Gerbėjai šlavė įrašus

Po E. Presley mirties jo įrašai muzikos įrašų parduotuvėse buvo tiesiog nušluoti nuo lentynų. Per vieną dieną buvo parduota 250 tūkst. dainininko paskutinio albumo „Moody Blue“ kopijų. Plokštelių gamyklos dirbo dieną ir naktį, kad patenkintų išaugusią paklausą. Dar būdamas gyvas „karalius“ pardavė daugiau nei 500 mln. įrašų.

Kadangi tuo metu visi miesto viešbučiai buvo užimti, maždaug 200 prisiekusių E. Presley gerbėjų naktį iš rugpjūčio 17-osios į 18-ąją praleido miegodami po atviru dangumi prie dainininko namų.

Laidotuvėse – žvaigždžių desantas

Ankstų laidotuvių dienos rytą prie E. Presley namų susirinko 3-5 tūkst. žmonių. Įvykius nušvietinėjo ir apie šimtas žurnalistų.

Laidotuvės prasidėjo nuo baptistų pamaldų, kuriose Greislande dalyvavo nedidelė grupė žmonių. Daugybei susirinkusiųjų teko pasitenkinti tik vidurdienį pravažiavusio kortežo vaizdu. Kortežą sudarė katafalkas ir penkiolika baltų kadilakų.

E. Presley palaikai buvo jo vardu pavadintu bulvaru nuvežti į Forest Hilo kapines už kelių kilometrų į šiaurę.

„Karalius“ buvo palaidotas šeimyniniame rožinio marmuro mauzoliejuje šalia savo motinos. Laidotuvėse dalyvavo jo šeimos nariai ir artimiausi draugai bei tokios įžymybės kaip aktoriai Johnas Wayne'as (Džonas Veinas) ir Burtas Reynoldsas (Bertas Reinoldsas).

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių