Pristatyta nauja Jungtinių Tautų rezoliucija dėl atakos tyrimo Sirijoje

  • Teksto dydis:

Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir Jungtinės Valstijos pristatė naują Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijos projektą, reikalaujantį tyrimo dėl galimos atakos cheminiu ginklu Sirijoje, antradienį pranešė britų ambasadorius.

Tyrimas reikalautų „visiško bendradarbiavimo su tyrėjais“ dėl atakos sukilėlių kontroliuojamame Chan Šeichūne, socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje parašė diplomatas Matthew Rycroft (Metjus Raikroftas).

Praėjusią savaitę Saugumo Taryba aptarė tris panašius rezoliucijų projektus, tačiau neradus kompromiso nė dėl vieno iš jų nebuvo balsuota.

Britai, amerikiečiai ir prancūzai siekė tyrimo, reikalaujančio, kad Sirija suteiktų pareigūnams informaciją apie savo karines operacijas. Tačiau toks rezoliucijos projektas sulaukė pasipriešinimo iš Rusijos, galėjusios vetuoti siūlymą.

„Mes negalime pasiduoti ir turime bandyti pasiekti geriausia, ką galime: turėti ataką pasmerkiantį tekstą, prašantį nuodugnaus tyrimo“, - žurnalistams sakė prancūzų ambasadorius Jungtinėse Tautose Francois Delattre'as (Fransua Delatras).

Jis teigė, kad dėl naujo rezoliucijos projekto gali būti balsuojama artimiausiomis dienomis.

Prancūzija, Britanija ir JAV dėl įtariamos atakos cheminiu ginklu Sirijos mieste Chan Šeichūne kaltina prezidentą Basharą al-Assadą (Bašarą Asadą).

„Yra labai svarbu, kad vyktų platus tyrimas, jog kiekvienas žinotų, visas pasaulis žinotų, kaip įvyko šios baisios cheminės atakos ir iš kur jos kilo“, - sakė F.Dellatre'as.

JAV tiria, ar Rusija bendrininkavo

Jungtinių Valstijų pareigūnai tiria, ar Rusija bendrininkavo Sirijos režimui vykdant įtariamą cheminę ataką, antradienį paskelbė aukšto rango JAV administracijos pareigūnas.

„Kaip tai įmanoma, kad jų (rusų) pajėgos buvo dislokuojamos šalia cheminę ataką planavusių, jai besiruošusių ir ją vykdžiusių Sirijos pajėgų ir nežinojo apie tai iš anksto?“, - sakė su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs pareigūnas.

„Mes manome, kad tai yra klausimas, kurį verta užduoti rusams“, - teigė jis.

„Mes matėme šias kariuomenes dirbant labai artimai netgi operaciniame lygyje“, - pridūrė šaltinis.

Jis taip pat sakė, kad „mūsų pusėje kol kas nesama sutarimo apie tyrimo apimtį ir kaip interpretuotume informaciją, kurią turime ir kurią toliau gausime“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pritariu

pritariu portretas
Kol jankiai nešėrė Sirijoje laukinių fanatikų, tol viskas buvo santykinai gerai, geriau pakalbėkim apie amerikietišką "demokratiją" bombų pavidalu atneštą į Iraką, Eritrėją, Somalį, Libiją, Jemeną, Afganistaną..... milijonai nužudytų.Apskritai, kuo skiriasi Saudo Arabijos, Kataro ar Kuveito valdžia nuo Irako , Libijos ar Sirijos? Aaaaa, tai kad išpirmųjų jankiai siurbia kraują - naftą ....praktiškai už dyką.

Anonimas

Anonimas portretas
Kur tik ruskiai įsikiša, ten vien nelaimės. Ukraina, Sirija...

Anonimas

Anonimas portretas
Rusija taip pat turi atsakyti už šį nusikaltimą. Tik pažabojant banditinės rusijos vadovybės veiksmus, galime išvengti panašių nelaimių, kaip ši.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių