Rasti per nuošliaužą nefrito kasykloje žuvusių 23 žmonių kūnai

  • Teksto dydis:

Mianmaro šiaurėje per paieškas, užsitęsusias dėl smarkių liūčių, rasti 23 žmonių, žuvusių nuslinkus žemės nuošliaužai vienoje nefrito kasykloje, kūnai, pirmadienį patvirtino vienas pareigūnas.

Atokioje Kačinų valstijoje gelbėtojai tebeieško dar keturių aukų, kurių dauguma priklauso skurdžiai gyvenančiai ravangų etninei grupei.

Šioje prastai prižiūrimoje ir korupcija garsėjančioje daugelio milijardų eurų vertės nefrito kasybos pramonėje tokių tragiškų nelaimių nutinka gana dažnai.

„Iki vakar (sekmadienio) vakaro aptikome 23 lavonus, ir šiandien, esant geriems orams, mėginsime rasti likusius keturis“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas Hpakanto regiono vietos valdžios atstovas, pageidavęs neviešinti jo vardo, nes jis nebuvo įgaliotas bendrauti su žiniasklaida.

Šiemet dėl žemės nuošliaužų pavojingose nefrito kasyklose žuvo dešimtys žmonių. Šių pusbrangių akmenų kasyba paprastai užsiima neturtingų etninių bendruomenių nariai.

Set Mu vietovėje įvykusi tragediją pribloškė vietos ravangų bendruomenę.

Ravangai, kurių yra tik maždaug 70 tūkst., yra tarp mažiausių Mianmaro etninių grupių. Dauguma ravangų yra krikščionys ir gyvena kalnuotame šalies šiaurės regione. Daugelis jų dirba neoficialiame kasybos sektoriuje.

„Jų šeimos surengė laidotuves. Šįkart mūsų kaimai buvo itin sukrėsti“, – sakė vietos gyventojas Shwe Theinas (Švė Teinas), padedantis likviduoti stichijos pasekmes.

Nemažai Kačinų valstijoje iškasamo aukščiausios kokybės nefrito eksportuojama į užsienį, bet didžioji dauguma šių akmenų kontrabanda gabenami į Kiniją, kur jie yra itin paklausūs.

Tarptautinė nevyriausybinė organizacija „Global Witness“ apskaičiavo, kad nefrito industrija 2014 metais buvo verta maždaug 31 mlrd. eurų (26,5 mlrd. eurų) ir kad didžiulė šių pinigų dalis valstybės iždo nepasiekė.

Nefritas ir kiti gamtiniai ištekliai, įskaitant medieną, auksą ir gintarą, padeda finansuoti abi dešimtmečius trunkančio Kačinų etninių sukilėlių ir kariuomenės konflikto šalis, kovojančias už kasyklų ir jų nešamų pajamų kontrolę.

2011 metais žlugus 17 metų trukusiam ugnies nutraukimui, dėl kovų turėjo bėgti daugiau kaip 100 tūkst. gyventojų.

Civilinė šalies lyderė Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či) 2016 metais ateidama į valdžią sakė, kad pagrindinis jos prioritetas yra daugybės šalyje vykstančių konfliktų nutraukimas, tačiau taikos procesas jokių reikšmingų rezultatų kol kas nedavė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių