Rusija: Izraelio atakoje Sirijoje dalyvavo 28 lėktuvai, paleista apie 70 raketų

  • Teksto dydis:

Izraelis, anksti ketvirtadienį atakavęs Irano pajėgų objektus Sirijoje, pasiuntė į šią operaciją 28 naikintuvus ir paleido apie 70 raketų, pranešė Rusijos gynybos ministerija.

Ministerijos duomenimis, ataka tęsėsi nuo 1 val. 45 min. iki 3 val. 45 min. Sirijos (ir Lietuvos) laiku. Antskrydžiuose dalyvavo 28 Izraelio karo lėktuvai F-15 ir F-16, paleidę apie 60 raketų.

Be to, Izraelis paleido daugiau kaip dešimt taktinių balistinių raketų „žemė–žemė“.

Ministerija pridūrė, kad ši operacija buvo surengta atsakant į „iraniečių dalinių“ surengtą ataką prieš Izraelio pajėgų pozicijas okupuotose Golano Aukštumose.

„Atakuotos Irano ginkluotųjų dalinių dislokacijos vietos, taip pat Sirijos kariuomenės oro erdvės gynybos priemonės Damasko apylinkėse ir Sirijos pietuose“, – sakoma ministerijos pranešime.

„Duomenys apie žalą Irano ginkluotiesiems daliniams ir Sirijos karinei bei civilei infrastruktūrai šiuo metu tikslinama“, – pažymėjo ministerija.

Padėtį Sirijoje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) nurodė, kad Izraelio smūgius taikiniams Sirijoje praėjusią naktį žuvo mažiausiai 23 kombatantai – penki Damasko režimo kariai ir 18 kovotojų iš režimą palaikančių pajėgų.

Organizacija pridūrė, kad kitos aukos yra sirai ir užsieniečiai.

Anksčiau Izraelio kariuomenės atstovai oficialiai pareiškė, kad Rusija buvo iš anksto informuota apie planus surengti smūgių Sirijoje.

Izraelio gynybos ministras Avigdoras Liebermanas (Avigdoras Lybermanas) anksčiau ketvirtadienį sakė, kad izraeliečių pajėgos smogė „beveik visai iraniečių infrastruktūrai Sirijoje“, bet pridūrė, kad žydų valstybė nenori eskaluoti padėties.

„Tikiuosi, kad šį skyrių baigėme ir kad visi suprato mūsų žinią“, – sakė ministras.

Naujas etapas Sirijos kare

Virtinė Izraelio naktinių smūgių Sirijos teritorijoje iškėlė į „naują etapą“ septynerius metus šalyje besitęsiantį karinį konfliktą, ketvirtadienį pareiškė Sirijos užsienio reikalų ministerija.

Savo pareiškime, paskelbtame valstybinės naujienų agentūros SANA, ministerija nurodė, kad Izraelio „tiesioginė konfrontacija... žymi Sirijos karo naujo etapo pradžią“.

Izraelio kariuomenė pranešė trečiadienio naktį sudavusi smūgių dešimtims Irano karinių objektų Sirijos teritorijoje.

„(Izraelio) agresyvus elgesys... niekur nenuves ir tik padidins įtampą regione“, – pareiškė Sirijos ministerija.

Izraelio atakas Damaskas pavadino „rimta grėsme tarptautinei taikai ir saugumui“.

Anot Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), stebinčios padėtį Sirijoje, netoli Damasko bei centrinėje ir pietvakarinėje šalies dalyje suduoti smūgiai nusinešė 23 režimo karių gyvybes.

Tuo tarpu Sirijos kariuomenė paskelbė, kad žuvo trys žmonės.

Naktinės atakos buvo virtinės tariamai Izraelio surengtų atakų Sirijoje dalis.

SOHR duomenimis, balandžio 29-ąją per „veikiausiai Izraelio“ surengtus smūgius raketomis prieš režimo pozicijas žuvo mažiausiai 26 kovotojų, dauguma jų iraniečiai.

Prieš tai balandžio 9-ąją buvo smogta raketomis aviacijos bazei T-4, esančiai centrinėje provincijoje Homse. Tąsyk pražuvo iki 14 kovotojų, tarp jų septyni iraniečiai, o pats smūgis buvo suduotas praėjus dviem dienoms po numanomos Sirijos vyriausybės cheminės atakos.

Damaskas kaltina Izraelį sudavus šį smūgį.

Izraelis nuo Sirijos pilietinio karo pradžios 2011-aisiais ne kartą smogdavo Sirijos kariuomenės taikiniams bei Damaską remiančio Libano šiitų judėjimo „Hezbollah“ pozicijoms Sirijos teritorijoje.

Londonas ragina vengti tolesnės eskalacijos

Didžioji Britanija ketvirtadienį paragino vengti „tolesnės eskalacijos“ Iranui apšaudžius raketomis Izraelio pajėgas, o šioms atsakius smūgiais prieš Irano taikinius Sirijoje.

„Svarbu vengti bet kokios tolesnės eskalacijos; tuo niekas nebūtų suinteresuotas“, – pranešime sakė britų užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas).

Jis „kuo griežčiausiai“ pasmerkė raketų paleidimą į Izraelį ir pridūrė, kad „tvirtai remiame Izraelio teisę gintis“.

B. Johnsonas paragino Irano režimą „susilaikyti nuo tolesnių veiksmų, kurie sukels tik padidėjusį nestabilumą regione“.

„Taip pat ir toliau raginame Rusiją pasinaudoti savo įtaka, kad paspaustų Sirijoje esančias (jėgas), kad jos nutrauktų destabilizuojančią veiklą ir stengtųsi pasiekti platesnį politinį sprendimą“, – pareiškė britų užsienio reikalų sekretorius.

Peržengė „raudoną liniją“

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) ketvirtadienį pareiškė, kad Teheranas peržengė „raudoną liniją“, paleisdamas raketų į Izraelio pajėgas iš Sirijos, ir išprovokuodamas atsakomuosius smūgius į kaimyninės šalies teritorijoje esančius Irano taikinius.

„Iranas peržengė raudoną liniją. Mūsų reakcija buvo (tik) pasekmė“, – sakė Izraelio premjeras socialiniuose tinkluose paskelbtame vaizdo įraše.

„Izraelio armija surengė plataus masto ataką prieš Irano taikinius Sirijoje“, – pridūrė jis.

Iranas neprisiėmė atsakomybės už tuos raketų smūgius.


Šiame straipsnyje: IzraelisSirijaataka

NAUJAUSI KOMENTARAI

na siuo atveju Putinas pasielge

na  siuo  atveju  Putinas  pasielge portretas
kaip kurva , cia nori pretenduot y lyderius pasaulyje ...cia leidzia zydeliams bomborduot savo draugus.....

...

... portretas
Ach, tai va dėl ko B. Netanyahu vyko į Maskvą kartu su Putinu karinio parado stebėt: "Anksčiau Izraelio kariuomenės atstovai oficialiai pareiškė, kad Rusija buvo iš anksto informuota apie planus surengti smūgių Sirijoje". bet tuo pačiu tai REIŠKIA kad Izraelio teiginys kad "ši operacija buvo surengta atsakant į „iraniečių dalinių“ surengtą ataką prieš Izraelio pajėgų pozicijas okupuotose Golano Aukštumose" tėra TIK BLEFAS. Ir tuo pačiu - mums visiems nesaugu: ar galim panegt kad ir mes būsim 'dėl kažKO' apkaltinti?.. o kaip tas holokaustas, iš kur jis?..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių