Rusija pradeda karines pratybas „Vostok“: kas laukia? (papildyta)

  • Teksto dydis:

Šimtai tūkstančių Rusijos karių dalyvaus antradienį prasidėjusiose didžiausiose kada nors šios šalies surengtose karinėse pratybose, tačiau toks jėgos demonstravimas kelia didelių nuogąstavimų Vakarų valstybėms.

Savaitę truksiantys manevrai „Vostok 2018“ („Rytai 2018“) prasidėjo mokymais Tolimųjų Rytų regione ir Ramiajame vandenyne, sakoma Gynybos ministerijos pranešime.

Ministerija paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti karinės mašinos, lėktuvai, sraigtasparniai ir laivai, judantys į numatytas pozicijas pratybų pradiniu etapu.

Pratybas, kuriose taip pat dalyvaus Kinijos ir Mongolijos pajėgų daliniai, NATO įvardijo kaip „didelio masto konflikto“ repeticiją.

Planuojama, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atvyks stebėti „Vostok 2018“ po Tolimųjų Rytų mieste Vladivostoke vyksiančio ekonomikos forumo. Jame dalyvaus svarbių svečių, įskaitant Kinijos prezidentą Xi Jinpingą (Si Dzinpingą).

Karinės pratybos rengiamos tvyrant padidėjusiai įtampai tarp Maskvos ir Vakarų šalių, kaltinančių Rusiją kišimusi į jų vidaus reikalus, taip pat dėl šios valstybės vaidmens konfliktuose Ukrainoje ir Sirijoje.

Rusijos kariuomenė sakė, kad „Vostok 2018“ savo mastu prilygs „Zapad 81“ – didžiausioms kada nors Sovietų Sąjungos surengtoms karinėms pratyboms, kuriose dalyvavo 100–150 tūkst Varšuvos sutarties šalių karių.

Tačiau gynybos ministras Sergejus Šoigu nurodė, kad šie manevrai bus netgi didesni: juose dalyvaus 300 tūkst. karių, 36 tūkst. karinių mašinų, tūkstantis lėktuvų ir 80 karo laivų.

„Įsivaizduokite 36 tūkst. karinės technikos vienetų, judančius vienu metu: tankų, šarvuotųjų transporterių, pėstininkų kovos mašinų Ir visa tai, žinoma, vyks kovinei aplinkai kiek įmanoma artimesnėmis sąlygomis“, – sakė S. Šoigu.

Naujausia technika

Rusijos kariuomenė per pratybas naudos savo naujausią ginkluotę: branduolinius užtaisus galinčias nešti balistines raketas „Iskander“, tankus T-80 ir T-90, taip pat naikintuvus Su-34 ir Su-35.

Jūriniuose manevruose dalyvaus kelios fregatos, apginkluotos sparnuotosiomis raketomis „Kalibr“, naudotomis atakuoti taikiniams Sirijoje.

Šias pratybas nušviečiantiems žurnalistams Gynybos ministerija sakė, kad trečiadienį jiems bus pademonstruoti oro erdvės gynybos sistemų veiksmai, o pagrindiniai manevrai vyks ketvirtadienį.

Ministerija pridūrė, kad per pratybas bus išbandomos priemonės, skirtos sąlyginiam priešininkui suklaidinti, pavyzdžiui, pripučiami tankų ir raketų leidimo įrenginių maketai.

„Visuose Rytų karinės apygardos poligonuose inžinerijos daliniai vykdo praktinius veiksmus, įrengdami netikrus ginkluotės ir karinės technikos vienetus... – įvairių modifikacijų tankų ir pėstininkų kovos mašinų, zenitinių raketų kompleksų „Buk M2“, raketų kompleksų „Iskander“, zenitinių raketų sistemų S-300 ir kitokios ginkluotės bei technikos pneumokomplektus“, – pažymėjo ministerija.

NATO sakė, kad „Vostok 2018“ pratybos „demonstruoja Rusijos susitelkimą į didelio masto konflikto manevrus“.

„Tai atitinka modelį, mūsų stebėtą jau kurį laiką – kategoriškesnės Rusijos, reikšmingai didinančios savo gynybos biudžetą ir karinį buvimą“, – rugpjūčio pabaigoje sakė Alkanso atstovas Dylanas White'as (Dilanas Vaitas).

Praeitą mėnesį Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad Rusijos „gebėjimas apsiginti esant dabartinei tarptautinei padėčiai, kuri dažnai yra agresyvi ir nedraugiška mūsų šaliai, yra pateisinamas, būtinas ir neturintis alternatyvų“.

Rusijos ir Vakarų šalių santykiai smarkiai pablogėjo 2014 metais, Maskvai aneksavus Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį ir įsiplieskus separatistiniam konfliktui Rytų Ukrainoje.

Kremlius taip pat kaltino NATO tęsiant plėtrą vakarų kryptimi ir didinant grėsmę Rusijos nacionaliniam saugumui.

Pastaraisiais metais Maskva pradėjo rengti daugiau didelio masto karinių pratybų Kaukaze, Baltijos jūros regione ir Arktyje.

Ankstesnės Rusijos rytiniame regione surengtos pratybos – „Vostok 2014“ – buvo beveik perpus mažesnės, jose dalyvavo 155 tūkst. karių.

Praeitais metais Rusijoje ir Baltarusijoje vykusiose bendrose karinėse pratybose „Zapad 2017“ („Vakarai 2017“) oficialiai dalyvavo 12,7 tūkst. karių, bet Ukraina ir Baltijos šalys sako, kad šių manevrų mastas buvo daug didesnis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kas

kas portretas
laukia nežinau, bet kiek suprantu, tai, kad turėti veiksmingą, stiprią armiją būtina pastoviai vykdyti mokimus, pratybas

magnolija

magnolija portretas
paklauskit psmirdusio ozio atsakys RUSAI puola.Durniu laivas.Jie savo salies viduje laksto koks jusu lanzperdiniai reikalas.Gal jo seno kgpisto turejo atsklausi

tai

tai portretas
mūsų valdžiai kaip ir praeitais metais, tikriausiai vėl atsiras labai būtinų reikalų išvažiuoti užsienin
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių