Rusija uždraudė žemės ūkio produktų, alkoholio ir mašinų importą iš Ukrainos

  • Teksto dydis:

Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas šeštadienį pasirašė nutarimą, kuriuo uždraudžiama į šalį įvežti įvairius žemės ūkio produktus, alkoholinius gėrimus ir mašinas iš Ukrainos, kaip atsaką į Kijevo paskelbtas sankcijas Maskvai.

Tarp uždraustų importuoti ukrainietiškų prekių minimi kviečiai, kviečių ir rugių mišinys, salyklinis alus ir įvairių rūšių aliejai.

Be to, uždrausta įvežti mėsos, žuvies ir vėžiagyvių, moliuskų bei kitų vandens bestuburių ekstraktus ir sunką, vartoti paruoštą arba konservuotą žuvį, eršketų ikrus ir jų pakaitalus, konservuotas daržoves, vaisius, riešutus, uogienę, vaisių želę, marmeladą, vaisių arba riešutų tyrę, makaronus, vaisių ir daržovių sultis.

Į sąrašą taip pat įeina cukraus konditerijos gaminiai (įskaitant baltąjį šokoladą), kurių sudėtyje nėra kakavos, šokoladas ir kiti vartoti paruošti maisto produktai su kakava, duona, pyragai, sausainiai ir kiti duonos kepiniai bei konditerijos gaminiai iš miltų.

Be to, draudžiama importuoti vyną, įskaitant spirituotą, etilo alkoholį, tinktūras su spiritu, likerius ir kitus spiritinius gėrimus.

Eurazijos Ekonominės Sąjungos (EES) muitinės statistikos duomenimis, šių metų sausio–spalio mėnesiais Ukraina importavo į Rusiją 110,8 tūkst. tonų kviečių už 12,9 mln. JAV dolerių, 14,6 tūkst. tonų saulėgrąžų aliejaus už 11,1 mln. už JAV dolerių, 1,7 tūkst. tonų šokolado už 5,2 mln. JAV dolerių, bei 1,9 tūkst. tonų duonos ir miltinių konditerijos gaminių už 3,1 mln. JAV dolerių.

Remiantis Nacionalinės vartotojų apsaugos sąjungos duomenimis, per dešimt šių metų mėnesių iš Ukrainos buvo importuota degtinės už 138 tūkst. JAV dolerių, – vos 0,3 proc. viso šio alkoholinio gėrimo importo į Rusiją, taip pat spiritinių tinktūrų už 182 tūkst. JAV dolerių ir putojančio vyno už 212 tūkst. JAV dolerių (0,2 procento).

Kalbant apie alkoholinius gėrimus, daugiausia buvo įvežta iš vynuogių gaminamų gėrimų – už 15,7 mln. JAV dolerių (2 proc. viso Rusijos importo).

Etilo alkoholio iš Ukrainos iš esmės neįvežama, nurodė EES.

Sausio–spalio mėnesiais alaus importas į EES šalis siekė 35,9 mln. litrų arba 14,89 mln. JAV dolerių. Iš šio kiekio (vertės prasme) 98 proc. įvežta iš Baltarusijos, likę 2 proc. – iš Armėnijos. Nėra pateikta duomenų apie importą į Rusiją, tačiau Ukrainos alus, pavyzdžiui, prekinio ženklo yra „Obolon“ gaminiai, buvo tiekiamas į Rusijos rinką.

Importo iš Ukrainos draudimas taip pat palies žemės ūkio ir perdirbimo pramonės mašinų ir įrangos gamintojus. Tarp draudžiamų įvežti prekių yra sėjamosios ir sodinamosios mašinos, melžimo įrenginiai ir aparatai, pieno apdorojimo ir perdirbimo įranga, gyvulių pašarų paruošimo mašinos ir mechanizmai, sėklų, grūdų ir džiovintų ankštinių augalų valymo, rūšiavimo ir kalibravimo mašinos, miltų ir cukraus pramonės įranga, skirta kepinių gamybai.

Šeštadienį Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas pasirašė vyriausybės dekretą, draudžiantį importuoti į Rusiją ar per jos teritoriją gabenti Ukrainoje pagamintas prekes.

Ukrainos prekių, įskaitant maisto produktus ir žaliavas, importo draudimas – tai atsakymas į Ukrainos sankcijas. „Tai yra atsakomoji priemonė į Ukrainos sankcijomis nustatytus apribojimus“, – tviteryje parašė D. Medvedevas.

Ukrainos ir Vakarų šalys taiko sankcijas Rusijai dėl jos 2014 metais įvykdytos Krymo aneksijos ir Maskvos paramos separatistams, veikiantiems Rytų Ukrainoje.

Rusijos vyriausybė gali nuspręsti panaikinti specialiąsias ekonomines priemones, jei Ukraina panaikins anksčiau taikytas ribojančias priemones konkrečioms Rusijos prekėms, pranešė vyriausybės spaudos tarnyba.

Rusija jau ankščiau yra uždraudusi įvežti daugelį maisto produktų iš Ukrainos (įskaitant mėsą, mėsos produktus, pieną ir pieno produktus, žuvį ir žuvies produktus, daržoves ir vaisius, druską). Šių prekių embargas buvo įvestas nuo 2016 metų sausio 1 dienos.

Atsakas A. Merkel ir E. Macronui

Rusijos užsienio reikalų ministerija šeštadienį pareiškė, kad Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Macronas) neatsakingai kaltina Maskvą eskaluojant įtampą Azovo jūroje ir Kerčės pusiasalyje ir kelia „nepriimtinus reikalavimus“, nekreipdami dėmesio į Ukrainos vyriausybės politikos keliamas „realias problemas“.

URM pridūrė, kad pritaria vadinamosios Kontaktinės grupės raginimui artėjant Naujiesiems metams ir ortodoksų Kalėdoms užtikrinti tvarias paliaubas Rytų Ukrainoje, taip pat įgyvendinti Minsko taikos susitarimus ir atsakingai rūpintis taikių gyventojų interesais.

E. Macronas ir A. Merkel penktadienį savo bendru pareiškimu paragino Rusiją paleisti ukrainiečius jūrininkus, suimtus per praeitą mėnesį Kerčės sąsiauryje įvykusį incidentą, kai rusų pajėgos apšaudė ir perėmė tris Ukrainos karinio laivyno laivus bei areštavo jų įgulas.

Maskva tvirtina, kad iš Juodosios į Azovo jūrą plaukę ukrainiečių laivai pažeidė Rusijos teritorinius vandenis, įplaukę į Kerčės sąsiaurį tarp Rusijos aneksuotos Krymo pusiasalio ir šalies žemyninės dalies. Kijevas savo ruožtu sako, kad pagal tarptautines normas ir dvišalius susitarimus Rusija neturi teisės drausti laivybos šiuo vandens keliu.

„Reikalaujame, kad visiems laivams būtų leidžiama saugiai, laisvai ir netrikdomai plaukioti Kerčės sąsiauriu, taip pat nedelsiant, be jokių išankstinių sąlygų paleisti neteisėtai sulaikytus Ukrainos jūrininkus“, – sakoma E. Macrono ir A. Merkel pareiškime.

„Jie, kaip ir visi, privalo sutikti šventes su savo šeimomis“, – pridūrė lyderiai.

Jiedu pridūrė, kad Berlynas ir Paryžius susirūpinęs dėl žmogaus teisių padėties aneksuotame Kryme, Maskvos vykdomų tarptautinės teisės pažeidimų ir jėgos naudojimo Kerčės sąsiauryje.

Tačiau Rusija šiuos kaltinimus atmetė.

„Esame priversti vėl paraginti savo partnerius atsisakyti atvirų „dvejopų standartų“ ir atkreipti dėmesį į tikras problemas ir grėsmes, keliamas jų „globotinių Kijeve“ Europos saugumui ir stabilumui“, – rašoma Rusijos URM pareiškime.

Maskva dar kartą atmetė Vakarų šalių poziciją nepripažinti Rusijos 2014 metų kovą įvykdytos Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksijos.

„Rusija ir toliau tvirtai gins savo suverenumą, stabdys bet kokius mėginimus rengti provokacijas“, – pabrėžė URM.

„Kalbant apie laivybą Kerčės sąsiauriu, Rusijos pusė toliau užtikrina laivybos laisvę šiame regione, remdamasi esamais Rusijos ir Ukrainos susitarimais, vidaus įstatymais ir taikytinomis tarptautinėmis normomis – aišku, atsižvelgiant į realius pavojus saugumui, grėsmes ir galimas provokacijas iš Ukrainos ir jos „draugų“ Vakaruose pusės“, – pridūrė ministerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Joo

Joo portretas
Tvarteliniai džiūgauja kad rusai liks nevalgę ir negėrę.

A tai

A tai portretas
mums tas turi rūpėti? Antra vertus jeigu jau Rusija tokia bloga tai ko su ja prekiauti? :D).Pripratote kartu su ukrainiečiais be pasekmių ant jos sikti ir nebūtas agresijas klijuoti o kai ji nusisuka tai jau baisiai bloga palieka?.Ar paskaičiavo kas kiek nuostolio turi Lietuva per tas durnas sankcijas dėl svetimos valstybės Ukrainos problemų?Nusibodot nesveiki rusofobai iki gyvo kaulo

Cha cha cha Seno pirdžiaus Kęsto skiedalai pralinksmina

Cha cha cha Seno pirdžiaus Kęsto skiedalai pralinksmina portretas
Tai vargšas nusenęs žmogelis – okupacijos laikų liekana. Visą laiką sąžiningai tarnavo sovietų represinėse struktūrose. Negailėdamas jėgų kovojo su Sovietų Sąjungos priešais, naikino ir trėmė visus, netikinčius šviesiu komunizmo rytojumi. Vykdė ir viršijo Komunistų partijos iškeltus penkmečio planus. Visas sovietines šventes šventė negailėdamas sveikatos. Nenuostabu, kad žmogelis prieš laiką susidėvėjo ir psichiškai, ir fiziškai. Dabar prisiduria pragyvenimui, rašydamas komentarus, liaupsinančius fašistinę Kremliaus milijardierių kliką ir keikiančius Lietuvą. Nebesupranta žmogelis apie ką straipsnyje rašoma, todėl jo komentarai ne į temą. Kadangi apmokama pagal žodžių kiekį komentare, visada gale prirašo. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
VISI KOMENTARAI 38

Galerijos

Daugiau straipsnių