Rusijos opozicija: Kremlius dangstys atsakinguosius dėl Ukrainos lėktuvo numušimo

Lietuvoje viešintys Rusijos opozicijos atstovai sako, kad Kremlius dangstys atsakinguosius dėl Malaizijos lėktuvo numušimą virš Rytų Ukrainos 2014 metais.

Taip politikai kalbėjo Nyderlandų vadovaujamai tyrėjų grupei paskelbus, kad lėktuvas numuštas Rusijos karių raketa.

„Visiškai akivaizdu, kad normaliame civilizuotame procese už 298 žmonių žūtis atsakingi asmenys turi stoti prieš teismą. Bet mes taip pat suprantame, kad jokios ekstradicijos nebus“, – žurnalistams po Trakų rajone vykusio Vilniaus Rusijos forumo sakė Kremliaus kritikas ir buvęs pasaulio šachmatų čempionas Garis Kasparovas.

„Užfiksuota, kad Rusijos valdžia mažiausiai ką daro, tai dangsto žudikus“, – pridūrė jis.

Iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs „Malaysia Airlines“ laineris „Boeing 777“ numuštas virš prorusiškų separatistų kontroliuotos teritorijos Ukrainos rytinėje Donecko srityje.

Po ketvirtadienį paskelbtos tyrėjų išvados Rusija toliau neigia prisidėjusi prie nelaimės.

G. Kasparovas prognozuoja, kad Nyderlandai tikriausiai net nesiims pareikalauti dėl nelaimės galbūt atsakingų Rusijos pareigūnų ekstradicijos.

„Netrykštu optimizmu, kad Nyderlandų vyriausybė žengs kitą žingsnį – pareikalaus ekstradicijos. Visi suprantame, kad jeigu prašote ekstracijos, o jus pasiunčia, tada jūs turite imtis dar kitų žingsnių, o tai jau būtų klausimas ne tik Nyderlandams, bet ir visai Europos Sąjungai, visam civilizuotam pasauliui“, – kalbėjo jis.

Rusijos opozicijos veikėjas, žmogaus teisių aktyvistas Vladimiras Kara-Murza tvirtino, kad Rusijos laikysena vykstančiame procese rodo, kaip „Putino režimas siekia ignoruoti ir sabotuoti bet kokias procedūras, susijusias su tarptautine atsakomybe ir tarptautine teise“.

Tarptautinė tyrėjų komanda paskelbė, jog Malaizijos orlaivio numušti panaudota sistema BUK-TELAR buvo atvežta iš 53-osios priešlėktuvinių raketų brigados, įsikūrusios Kurske, Rusijoje.

Ji teigia, kad su šia nelaime susiję maždaug šimtas žmonių, bet įtariamųjų pavardės kol kas neskelbiamos.

Ragina įvesti sankcijas oligarchams

Opozicionieriai taip pat paragino įvesti sankcijas valdžią remiantiems Rusijos oligarchams.

Diskusijos apie tai pastaraisiais mėnesiais vėl kilo, kai Vakarų šalys svarstė atsaką į buvusio šnipo Sergejaus Skripalio apnuodijimą Jungtinėje Karalystėje.

V. Kara-Murza „siaubingai veidmainiška“ pavadino situaciją, kai susiję su Rusijos valdžia verslininkai „vagia iš mokesčių mokėtojų Rusijoje, bet leidžia tuos pinigus Vakaruose“.

Jis tvirtino esąs už papildomų sankcijų rusų oligarchams įvedimą.

„Tai būtų ne sankcijos prieš Rusiją, tai būtų sankcijos prieš konkrečius žmones“, – sakė opozicionierius.

Tuo metu G. Kasparovas teigė, kad Vakarai šiuo metu susiduria su paradoksu, nes, viena vertus, nori pažaboti oligarchus ir taip kelti sumaištį Rusijos valdžios viršūnėje, bet, kita vertus, verslininkų turtą šiose šalyse saugo įstatymai.

Buvęs šachmatų čempionas sakė, jog britai „šiuo metu svarsto tokias pusiau legalias puolimo prieš šį turtą kryptis“.

„Didžiausia problema kyla dėl to, kad oligarchų tai galima neleisti, galima atimti jų vizas, o ką daryti su jų žmonomis, vaikais, šeima, su tais, kurie realiai kontroliuoja tuos pinigus, neaišku“, – kalbėjo G. Kasparovas.

Žiniasklaida anksčiau skelbė, kad Jungtinės Karalystės pareigūnai neskuba suteikti naujos vizos „Chelsea“ futbolo klubo savininkui Romanui Abramovičiui, kol šis neįrodė legalios savo turto kilmės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
ta opozicija,tai jankių šeriami šakalai

Gerai parasyta

Gerai parasyta portretas
Del ukrainos lektuvo numusimo tai gal del lektuvo numusto virs ukrainos kas cia rasineje tas nesamomes
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių