Šiaurės Airijoje nušauta žurnalistė, policija laiko tai teroristiniu incidentu

  • Teksto dydis:

Šiaurės Airijos policija penktadienį paskelbė, kad žurnalistę per praėjusios nakties riaušes Londonderio mieste tikriausiai nušovė disidentų respublikonų grupuotė „Naujoji IRA“.

Policijos vyriausiojo konsteblio pavaduotojo Marko Hamiltono pranešime sakoma, kad 29 metų tiriamosios žurnalistikos atstovė Lyra McKee (Laira Maki) mirė pašauta per riaušes Kregano rajone.

M. Hamiltonas sakė, kad per neramumus vienas užpuolikas į policiją paleido virtinę šūvių.

„Manome, kad tai buvo teroristinis aktas. Manome, kad tai įvykdė smurtingi disidentai respublikonai“, – sakė jis.

„Dabartiniu mūsų vertinimu, labiausiai tikėtina, kad už tai atsakinga „Naujoji IRA“; tai yra pagrindinė mūsų tyrimo linija“, – pridūrė M. Hamiltonas.

Po incidento pradėtas tyrimas dėl nužudymo, tačiau kol kas niekas nėra sulaikytas. M. Hamiltonas ragino žmones likti ramius per Velykų savaitgalį.

Vienas liudininkas transliuotojui BBC sakė, kad ginkluotas asmuo paleido kelis šūvius į minią per riaušes Kregano rajone.

L. McKee anksčiau paskelbė nuotrauką, kurioje matyti riaušės Londonderio, dar vadinamo Deriu, Kregano gyvenamajame komplekse.

"Deris šį vakarą. Absoliuti beprotybė", - parašė ji.

Socialiniuose tinkluose paskelbtose nuotraukose matyti degantis lengvasis automobilis ir mikroautobusas, taip pat kaukėti demonstrantai, svaidantys į policijos automobilius Molotovo kokteilius ir pirotechninius užtaisus.

Gabi reporterė

Žurnalistas Matthew Hughesas (Metjus Hjuzas) anksčiau nurodė, kad nužudyta moteris yra viena iš jo draugų.

"Ką tik gavau širdį draskančią žinią, kad mano draugė @LyraMcKee šį vakarą buvo nužudyta per teroristinį incidentą Deryje", - jis parašė per "Twitter".

L.McKee rašė straipsnius žurnalui "The Atlantic" ir portalui "Buzzfeed News". Žurnalas "Forbes" 2016 metais ją išrinko viena iš "30 iki 30-ies" iškiliausių žiniasklaidos veikėjų, sakė reporterei atstovavusi agentų bendrovė "Janklow & Nesbit".

Laikraščio "Belfast Telegraph" žurnalistė Leona O'Neill (Liona O'Nil) sakė mačiusi, kaip L. McKee buvo sužeista.

"Šį vakarą Kregane Deryje stovėjau šalia šios jaunos moters, kai ji šį vakarą parkrito šalia policijos "Land Roverio". Iškviečiau jai greitąją pagalbą, bet policija ją įkėlė į savo mašinos galą ir skubiai išvežė į ligoninę, kur ji mirė. Vos 29 metų. Šį vakarą jaučiu šleikštulį", - rašė L. O'Neill.

Grįžtantis smurtas?

L. McKee buvo nužudyta prieš Velykų savaitgalį, kai respublikonai minės 1916 metų sukilimo prieš britų valdymą Šiaurės Airijoje metines.

Londonderyje įvyko vienas tamsiausių konflikto epizodų – 1972-ųjų Kruvinasis sekmadienis, kai britų kariai ėmė šaudyti į demonstraciją už pilietines teises ir nušovė 13 žmonių. 14-oji auka dėl patirtų sužeidimų mirė vėliau.

1998-ųjų Didžiojo penktadienio susitarimas iš esmės nutraukė tris dešimtmečius trukusį tarpkonfesinį kraujo liejimą Šiaurės Airijoje tarp respublikonų ir junionistų ginkluotų grupuočių, ir, taip pat, britų ginkluotųjų pajėgų.

Per konfliktą žuvo maždaug 3,5 tūkst. žmonių, daugelis – nuo Airijos respublikonų armijos (IRA) kovotojų rankos.

Dėl smurto suintensyvėjimo pastaraisiais mėnesiais policija kaltino grupuotę „Naujoji IRA“.

„Naujoji IRA“ taip pat buvo kaltinama dėl bombos automobilyje susprogdinimo ir dviejų mikroautobusų užgrobimo Londonderyje, dar vadinamame Deriu, anksčiau šiais metais.

Kai kas nuogąstavo, jog pastarojo meto atakos galėtų būti ženklas, kad kovotojai siekia išnaudoti dabartinius, „Brexit“ išprovokuotus politinius neramumus dėl Šiaurės Airijos ir jos sienos su Airijos Respublika.

Airijos premjeras Leo Varadkaras (Lio Varadkaras) perspėjo, kad "negalime leisti tiems, kas nori skleisti smurtą, baimę ir neapykantą, nutempti mus atgal į praeitį".

Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) irgi sakė esanti pasipiktinusi dėl šio "sukrečianšios ir išties beprasmiško" nužudymo.

Europos Komisijos atstovas Briuselyje savo ruožtu taip pat pasmerkė šį "baisų incidentą".

"Smerkiame tokį smurtą ir esame įsitikinę, kad JK tarnybos nustatys šio tragiško įvykio tikslias aplinkybes", - sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių