Šiaurės Korėjos lyderio brolį indonezietė nužudė už 90 dolerių

  • Teksto dydis:

Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) netikro brolio nužudymu įtariamai indonezietei buvo sumokėta 90 dolerių (85 eurus), kad ji padėtų įvykdyti užpuolimą panaudojant nervus paralyžiuojančią medžiagą VX, sakė Indonezijos ambasadoriaus Malaizijoje pavaduotojas.

Tačiau Andriano Erwinas (Andrianas Ervinas) pakartojo ankstesnį Siti Aisyah (Siti Aisjos) tvirtinimą, kad ji buvo apgauta ir manė dalyvaujanti kažkokioje išdaigoje.

A. Erwinas su 25-erių metų S. Aisyah šeštadienį susitiko Malaizijoje, kur ji yra sulaikyta. Kita įtariama užpuolikė, vietnamietė, taip pat yra sulaikyta.

Pasak policijos, S. Aisyah vasario 13 dieną keliautojų minioje Kvala Lumpūro oro uoste įtrynė medžiagos VX K. J. Namui (Kim Čen Namui) į veidą.

K. J. Namas buvo Šiaurės Korėjos lyderio vyresnis netikras brolis.

S. Aisyah pareigūnams taip pat sakė nenorinti, kad tėvai pamatytų ją sulaikytą.

„Ji nenori, kad šeima nuliūstų pamatę jos būklę, – po pusvalandžio trukmės susitikimo su ja sakė A. Erwinas. – Ji tik perdavė per mus žinią savo tėvui ir motinai nesijaudinti ir rūpintis savo sveikata.“

Keistas viešas K. J. Namas nunuodijimas atrodo gerai suplanuotas. Jis mirė kelios valandos po vasario 13-ąją įvykdyto užpuolimo, kai dvi moterys priėjo prie jo iš už nugaros ir, regis, kažkuo brūkštelėjo jam per veidą.

Malaizijos policija tvirtina, kad abi įtariamosios žinojo, ką daro, nes iš karto nuėjo į tualetą nusiplauti rankų.

Penktadienį pasirodę pranešimai, kad K. J. Namas buvo nunuodytas itin toksiška nervus paralyžiuojančia medžiaga VX, priskiriama prie cheminių ginklų, pakurstė spėliones, kad Šiaurės Korėja pasiuntė į Malaiziją žudikų būrį jo nužudyti.

Šie tiršti, aliejingi nuodai beveik neabejotinai buvo pagaminti modernioje valstybinėje ginklų laboratorijoje, sako ekspertai. VX yra draudžiamas tarptautine sutartimi, bet Šiaurės Korėja jos nėra pasirašiusi ir dešimtmečius vykdė kompleksinę cheminių ginklų programą.

Nors K. J. Namas nekėlė akivaizdžios politinės grėsmės savo netikram broliui, jis galėjo būti laikomas potencialiu varžovu Šiaurės Korėjos diktatūros dinastijoje.

Malaizija tiesiogiai neapkaltino Šiaurės Korėjos vyriausybės jo nužudymu, bet pareigūnai yra sakę, kad keturi vyrai iš Šiaurės Korėjos aprūpino įtariamas žudikes nuodais. Netrukus po K. J. Namo nužudymo šie keturi vyrai pabėgo iš Malaizijos.

Išduos arešto orderį

Malaizijos policija šeštadienį paskelbė, kad išduos arešto orderį vienam Šiaurės Korėjos diplomatui, jei jis atsisakys bendradarbiauti tyrime dėl K. J. Namas nunuodijimo.

Anksčiau šią savaitę Malaizija paskelbė, kad Šiaurės Korėjos ambasados Kvala Lumpūre antrasis sekretorius Hyon Kwang Songas (Hjon Gvang Songas) ieškomas norint jį apklausti. Tačiau pareigūnai tuo metu pripažino, kad jis turi diplomatinę neliečiamybę ir kad jie negali priversti jo atvykti.

Šeštadienį Malaizijos tonas pasikeitė.

Tyrimui vadovaujantis policijos viršininkas Abdul Samahas Matas sakė, kad pareigūnai skirs šiam diplomatui laiko atvykti. Jei jis to nepadarys, policija išduos šaukimą jam būtinai atvykti.

„Ir jei jis nepasirodys, mes pereisime prie kito žingsnio ir gausime teismo arešto orderį“, – žurnalistams sakė Abdul Samahas Matas.

Tačiau teisininkas Sankara Nairas pažymėjo, kad diplomatai turi neliečiamybės privilegijas net kriminalinėse bylose.

„Jeigu jis yra Korėjos diplomatas su diplomatiniu pasu, jis turi neliečiamybę, nesvarbu, ar tai kriminalinė, ar kitokia byla, – sakė jis. – Policija gali kreiptis dėl orderio, bet ambasada lengvai gali nekreipti į jį dėmesio.“

Malaizija tiesiogiai neapkaltino Šiaurės Korėjos vyriausybės K. J. Namo nužudymu, bet pareigūnai yra sakę, kad keturi vyrai iš Šiaurės Korėjos aprūpino dvi įtariamas žudikes nuodais.

Patikrinimas oro uoste

Bekvapis, variklių alyvos konsistencijos VX yra itin nuodinga medžiaga. Nužudyti žmogų gali pakakti mažyčio jos lašelio.

Šios medžiagos galima įkvėpti, nuryti, ji gali prasiskverbti pro odą. Tada per kelias sekundes, minutes ar valandas ji gali sukelti virtinę simptomų – nuo regėjimo sutrikimo iki galvos skausmo. Didesnė dozė sukelia traukulius, paralyžių, kvėpavimo sutrikimą ir mirtį.

Po sąlyčio su VX galima suleisti priešnuodžio, atropino. Jo turi medikai tose karo zonose, kur įtariami masinio naikinimo ginklai.

Po numanomo nužudymo Kvala Lumpūro oro uostą perėjo dešimtys tūkstančių keleivių. Jokios oro uosto dalys nebuvo užtvertos, nebuvo imtasi jokių apsaugos priemonių.

Tačiau šeštadienį vakare policija paskelbė, kad pradės patikrinimą ekonominės klasės terminale, kuriame buvo užpultas Kim Jong Namas, ir ieškos VX pėdsakų.

Patikrinimas turi prasidėti sekmadienį 1 val. nakties, jame turi dalyvauti pareigūnai iš policijos cheminės, biologinės, radiologinės ir branduolinės komandų, taip pat ugniagesių departamento pavojingų medžiagų skyriaus ir vyriausybinės atominės energetikos tarybos. Nors VX nėra radioaktyvus, policija nurodė, kad imantis atsargumo priemonių dalyvaus ir radiologinė komanda bei atominės energetikos taryba.

Be to, šeštadienį policija patvirtino, kad anksčiau šią savaitę Kvala Lumpūro pakraštyje atlikta krata buvo tyrimo dalis. Abdul Samahas Matas nesakė, ką pareigūnai ten rado, bet nurodė, kad ant paimtų daiktų ieškoma chemikalų pėdsakų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių