IS Sirijoje per keršto egzekucijas nužudė 116 žmonių

  • Teksto dydis:

Grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) Sirijos al Karjataino mieste šį mėnesį nužudė 116 žmonių, kuriuos įtarė bendradarbiavimu su Sirijos režimu, pirmadienį pranešė padėtį šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), džihadistams stebint savo „kalifato“ žlugimą.

Praėjusią savaitę po ilgiau nei keturis mėnesius trukusių kautynių ši ekstremistų grupuotė neteko savo buvusios pagrindinės tvirtovės – Rakos miesto. Tai buvo naujausias iš virtinės jos pralaimėjimų Sirijoje ir Irake.

Pasak SOHR, šį mėnesį IS kovotojai nužudė daugiau nei 100 žmonių al Karjataino dykumos mieste, dar kol iš miesto džihaistų nebuvo išvariusios valdančiojo režimo pajėgos.

„IS per 20 dienų keršto egzekucijas nužudė daugiau kaip 116 civilių, kaltintų kolaboravimu su režimo pajėgomis“, – sakė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios SOHR direktorius Rami Abdel Rahmanas (Ramis Abdel Rahmanas).

Režimo pajėgos centrinėje Chomso provincijoje esantį al Karjatainą iš tris savaites jį kontroliavusių džihadistų perėmė šeštadienį.

Pirmą kartą IS šį miestą užėmė 2015 metais, tačiau pernai šią grupuotę išvarė Rusijos palaikomos Sirijos pajėgos.

„Lavonus miesto gatvėse gyventojai pamatė, kai (šeštadienį) jį užėmė režimo pajėgos. Jie (žmonės) buvo nušauti arba nudurti peiliais“ , – sakė R. Abdel Rahmanas.

Dauguma žuvusiųjų buvo nužudyti likus dviem dienoms iki IS kovotojų išstūmimo iš šio miesto, pridūrė jis.

Režimo pajėgos užėmė al Karjatainą šeštadienį, kai naktį miestą paliko daugiau nei 200 džihadistų, turėjusių pasitraukti į didelę dykumą, besidriekiančią iki Irako sienos.

Iki 2011 metais prasidėjusio karo 30 tūkst. gyventojų turėjęs Al Karjatainas, kuriame gyveno maždaug 900 krikščionių, buvo puikus religinių bendruomenių sambūvio pavyzdys.

Tačiau 2015-2016 metais per aštuonis mėnesius trukusią IS okupaciją mieste buvo sunaikinta daugybė objektų, tarp jų ir penktąjį amžių siekianti bažnyčia.

IS atsitraukimas

„Islamo valstybė“, būdama savo galios viršūnėje, 2014 metais užėmė dideles Sirijos ir Irako teritorijas ir jose paskelbė savo „kalifatą“, dydžiu prilygstantį Didžiajai Britanijai.

Tačiau pastaraisiais mėnesiais grupuotė patyrė virtinę pralaimėjimų, vienas svarbiausių kurių buvo Mosulo miesto praradimas Irake liepos mėnesį.

Praėjusią savaitę ji buvo priversta pasitraukti iš Rakos, svarbiausios savo tvirtovės Sirijoje; čia kontrolę perėmė JAV remiamos Sirijos demokratinės pajėgos (SDF), kurioms priklauso kurdų ir arabų kovotojai.

Dabar džihadistų kovotojai yra susitelkę naftos turtingoje Deir az Zoro provincijoje Sirijos rytuose, prie sienos su Iraku.

IS kontroliuoja maždaug 40 proc. šios beveik visiškai jiems anksčiau priklausiusios provincijos. Džihadistai yra priversti ginti savo pozicijas nuo puolančių SDF ir Rusijos remiamų Sirijos vyriausybės pajėgų dviem frontais.

JAV remiamos pajėgos atakuoja džihadistus daugiausia rytiniame įstrižai provincijos einančios Eufrato upės krante.

Šeštadienį SDF kovotojai iš grupuotės atsikovojo didžiausią šalies naftos telkinį.

Rusijos remiamos Sirijos režimo pajėgos puola IS pajėgas atskirai, daugiausia vakariniame Eurfrato krante.

Per operaciją rugsėjo mėnesį režimo pajėgos įveikė IS kovotojus, beveik trejus metus apsiaustyje laikiusius vyriausybės kontroliuojamus Deir az Zoro miesto rajonus.

Pasak SOHR, šiuo metu IS kontroliuoja vos 8 proc. miesto.

Kitose Sirijos dalyse IS kovotojai tebekontroliuoja nedidelius teritorijos lopinėlius, tarp jų keletą neseniai atkovotų gyvenviečių centrinėje Chamos provincijoje ir dalį Jarmuko palestiniečių pabėgėlių stovyklos pietų Damaske.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių