Smarkaus vėjo kurstomi Kalifornijos gaisrai grėsmingai plinta

  • Teksto dydis:

Tūkstančiai ugniagesių šeštadienį kovojo su Kaliforniją siaubiančiais didžiuliais gaisrais, jau privertusiais tūkstančius žmonių palikti Los Andželo apylinkes, ir su arčiau San Diego įsiplieskusiais gaisro židiniais.

Šeši didžiuliai gaisrai jau sunaikino beveik 700 statinių, tarp jų – milijonus dolerių kainuojančių vilų, tačiau valdžia pranešė tik apie vieną žuvusį žmogų.

Virš regiono pakibę juodi dūmai gniaužė kvapą iš namų išdrįsusiems išeiti gyventojams.

„Niekuomet nemačiau nieko panašaus, o aš čia gyvenu 20 metų“, – naujienų agentūrai AFP sakė 76-erių Judy Herman (Džudi Herman).

Moteriai palengvėjo radus savo namus į rytus nuo Los Andželo esančioje Murietoje nepaliestus ugnies. Jos namai priklausė didžiulei zonai, kurios gyventojus privertė evakuotis „Liberty“ pavadintas gaisras. Joje taip pat yra daug rančų – tose vietose populiarus rodeo.

Pirmadienio vakarą Venturos apygardoje kilęs gaisras „Thomas“ jau nusiaubė beveik 58 tūkst. hektarų.

Sezoniniai vadinamieji Santa Anos vėjai, kurio gūsių greitis siekia 97 km per valandą, penktadienį dar labiau pakurstė liepsnas ir padidino gaisro pavojų. Sinoptikams prognozuojant mažą oro drėgmę, „raudonasis“ grėsmės lygis galioja ir savaitgalį.

Piečiau esančioje San Diego apygardoje siautė gaisras „Lilac“, jau išdeginęs daugiau nei 1,6 tūkst. hektarų. Ketvirtadienio rytą kilęs gaisras pavojingai priartėjo prie Santa Barbaros ir sukėlė naują evakuacijos bangą.

Lenktyniniai žirgai ir garsenybės

Mažiausiai keturi žmones tame rajone patyrė nudegimų ar apsinuodijo dūmais.

Kalifornijos žirgų lenktynių valdyba pranešė, kad Bonsalio miestelyje esančiame „San Luis Rey“ žirgų sporto centre supleškėjus aštuonioms arklidėms žuvo maždaug 25 lenktyniniai žirgai. Šiame centre arklidėse laikyta apie 500 žirgų.

„Liepsna apėmė 75 proc. arklidžių ir plito taip greitai, kad nespėta išvesti visų žirgų,“ – sakė ugniagesių vadas Rossas Fowleris (Rosas Fauleris).

„Sunku, kai žirgai įsibauginę, jie nepaklūsta, jie sunkūs ir gali sužeisti,“ – pridūrė jis.

Vaizdas San Diego apygardos šiaurėje esančiame Folbruke – apokaliptinis: nuvirtę gaisro nuniokoti medžiai, nusiaubti namai, viskas aplink juoda.

Ugniagesiai tikrino, ar nėra naujų gaisro židinių, ir, nurimus vėjui, apliejo vandeniu gaisro zonoje atsidūrusius namus abiejuose miestuose.

Daug rūpesčių ugniagesiams sukėlė ir „Skirball“ pavadintas gaisras Los Andžele, apėmęs daugiau nei 200 hektarų teritoriją tankiai gyvenamame Bel Ero priemiestyje.

Šiame rajone, kur namus turi daug garsenybių, liepsna niokojo milijonus dolerių kainuojančias vilas. Žiniasklaidos magnatui Rupertui Murdochui (Rupertui Merdokui) ten priklauso 30 mln. dolerių vertės sodyba.

Nepaprastoji padėtis

„Rye“ pavadintas gaisras Los Andželo apygardoje apėmė daugiau kaip 2,4 tūkst. hektarų; 50 proc. jo suvaldyta. Kitas gaisras, pavadintas „Creek“, išplito į daugiau kaip 6 000 ha ir nusiaubė per 100 statinių, daugiau kaip pusė jų – gyvenamieji namai. Tai didžiausias Los Andželo regionui pavojų keliantis gaisras.

Gaisras „Liberty“ supleškino 121 ha Riversaido apygardoje, esančioje į rytus nuo antro pagal dydį JAV miesto Los Andželo. Šis gaisras suvaldytas tik 10 procentų.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) paskelbė nepaprastąją padėtį Kalifornijoje ir leido skirti lėšų iš federalinio biudžeto „sunkumams ir kančioms, kurias stichija gali sukelti vietos gyventojams, palengvinti“.

Tiesa, penktadienį popiet kai kurie įsakymai evakuotis buvo atšaukti.

Šiais metais Kalifornijoje siautę miškų gaisrai pareikalavo daugiausiai žmonių gyvybių per valstijos istoriją. Vien spalio mėnesį valstijos vyndarystės krašte į šiaurę nuo San Francisko per gaisrus žuvo daugiau nei 40 žmonių.


Šiame straipsnyje: Kalifornijagaisrai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Geofizikas proistorikas inž. ROMUALDAS ZUBINAS

Geofizikas proistorikas inž. ROMUALDAS  ZUBINAS  portretas
Mūsų laikų mokslininkams būtina geriau pažinti tai kas ir kodėl vyksta Žemėje! O tai padaryti galima ir įmanoma tiktai ir tiktai mokant SENIAUSIĄ ŽEMĖJE LIETUVIŲ KALBĄ!!! Mat, ji, ANOT MAHATMOS GANDŽIO, yra senesnė net už sanskritą! Tiktai LIETUVIŲ kalbos dėka galima buvo įminti seniausiųjų kultūrų šaltinius! Tiktai LIETUVIŲ kalbos dėka galima buvo pažinti praeitį o per ją ir ATEITĮ!!! Bėja, šioje srityje nemažai jau yra padaryta! Pirmiausiai - ATRASTI mokslininkams dar nežinomi TREČIASIS IR KETVIRTASIS ŽEMĖS AŠIES FIZINIAI JUDĖJIMAI, KURIE PAAIŠKINA - KAS ŽEMĖJE VYKO? KAS ŽEMĖJE VYKSTA? KAS ŽEMĖJE VYKS ARTIMONE IR TOLIMOJE ATEITYJE!!! Visa tai, su vyksmo technologinėmis schemomis bei laiko grafikais, yra išdėstyta šio straipsnio autoriaus knygose!!! IMKITE IR SKAITYKITE!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių