Per stiprų žemės drebėjimą Irane ir Irake žuvo mažiausiai 350 žmonių

  • Teksto dydis:

Galingas 7,3 balo žemės drebėjimas, sekmadienio vakarą supurtęs regioną ties Irano ir Irako siena ir sukėlęs nuošliaužų, šiitiškoje respublikoje nusinešė mažiausiai 350 gyvybių, dar per 2 530 buvo sužeisti, pirmadienį pranešė medikai. Vėliausi pranešimai rodė, kad Irake žuvo mažiausiai septyni žmonės.

Socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtuose vaizdo įrašuose matoma, kaip vėlyvą sekmadienį kilus žemės drebėjimui panikuojantys žmonės bėga iš vieno pastato Suleimanijoje šiaurės Irake. Tuo tarpu nuotraukose iš gretimo Darbandichano miesto buvo matyti sugriuvusios sienos ir pastatai.

„Yra 164 žuvusieji ir daugiau kaip 1 686 sužeistų“, – valstybinei televizijai sakė Irano vyriausybės krizių padalinio, kovojančio su drebėjimo padariniais, direktoriaus pavaduotojas Behnamas Saidi (Behnamas Saidis).

Tuo tarpu Irano sveikatos ministerija nurodė, kad sužeistųjų yra daugiau kaip 2 500, pranešė pusiau oficiali naujienų agentūra ISNA.

„Kuriame tris skubios pagalbos stovyklas“, – sakė Irano Kermanšaho provincijos gubernatoriaus pavaduotojas Mojtaba Nikkerdaras (Modžtaba Nikerdaras).

Drebėjimo židinys buvo apie 30 km į pietvakarius nutolęs nuo Halabdžos Irako Kurdistane. Požeminis smūgis šią teritoriją supurtė apie 21 val. 20 min. vietos (20 val. 20 min. Lietuvos) laiku, kai dauguma žmonių buvo savo namuose, pranešė JAV geologijos tarnyba.

Irano gelbėjimo tarnybų direktorius Piras Hosseinas Koolivandas (Piras Hoseinas Kūlivandas) sakė, kad „sudėtinga siųsti į kaimus gelbėtojų komandas, nes keliai buvo atkirsti... įvyko nuošliaužų“.

Smarkiausiai nuo drebėjimo nukentėjo Irano Kermanšaho provincijoje esantis Kasre Širinas bei už 40 km į šiaurės vakarus esantis Azgalės miestas, pranešė oficiali naujienų agentūra IRNA.

Pasak agentūros, į nelaimės zoną, kur vietomis dingo elektra, buvo išsiųsta 30 Raudonojo Kryžiaus komandų.

Irako vidaus reikalų ministerijos pareigūnai pranešė, kad šios šalies teritorijoje, šiauriniame pusiau autonominiame kurdų regione, žuvo mažiausiai septyni asmenys ir buvo sužeista per 320 žmonių.

Suleimanijoje gyventojai gelbėjosi bėgdami iš savo namų; buvo gauta pranešimų apie pastatams padarytą žalą, pranešė naujienų agentūros AFP reporteris iš įvykio vietos.

Darbandichane „drebėjimas pasiglemžė keturias gyvybes“, AFP sakė šio miesto meras Nassehas Moulla (Nasehas Mula).

Apie 70 km į pietus nuo Darbandichano esančiame Kalare žuvo vaikas ir vienas pagyvenęs asmuo, be to, buvo sužeisti 105 žmonės, nurodė ligoninės direktorius.

Drebėjimas buvo juntamas ir Turkijoje

Drebėjimas, kurio žindinys buvo gana giliai – 25 km gylyje – apie 20 sekundžių buvo juntamas ir Irako sostinėje Bagdade, o kitose provincijose – kiek ilgiau, informavo AFP žurnalistai.

Tuo tarpu Irane drebėjimas supurtė kelis vakarinius šalies miestus, įskaitant Tebrizą.

Požeminis smūgis buvo juntamas ir pietryčių Turkijoje „nuo Malatijos iki Vano“, nurodė AFP korespondentas. Pranešama, kad Dijarbakyro mieste drebėjimo išsigandę gyventojai bėgo iš savo namų.

Irano teritorijoje yra keli dideli tektoniniai lūžiai, o silpnų seisminių smūgių šalyje užfiksuojama beveik kasdien. 2003 metais 6,6 balo žemės drebėjimas sulygino su žeme istorinį Bamo miestą – tąsyk žuvo apie 26 tūkst. žmonių.

Požeminiai smūgiai taip pat apgadino Dijalos upės užtvanką Irake. Irako Suleimanijos provincijoje netoli Darbandichano miesto esančios užtvankos direktorius Rahmanas Hani (Rahmanas Hanis) naujienų agentūros „Associated Press“ filmavimo grupei parodė užtvankai padarytą žalą.

Pasak R.Hani, 1961 metais baigta statyti užtvanka buvo „stipriausia, pastatyta per pastarąjį šimtmetį“, tačiau dabar „užtvankos viršus yra labai aiškiai apgadintas“.

„Per užtvanką einančiame kelyje ir pačiame jos korpuse yra horizontalių ir vertikalių įtrūkimų“, kai kurios užtvankos dalys pasislinko žemyn, sakė jis.

Prezidentė pareiškė užuojautą

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė užuojautą Irako Respublikos Prezidentui Fuadui Masumui ir Irano Islamo Respublikos Prezidentui Hassanui Rouhani dėl daugybę žmonių gyvybių nusinešusio, daug sužeistųjų palikusio ir abiejų šalių gyvenvietes nuniokojusio žemės drebėjimo.

Šiuo sunkiu metu šalies vadovė palinkėjo didžiausios stiprybės aukų šeimoms ir artimiesiems, taip pat susitelkimo Irakui ir Iranui tęsiant nukentėjusiųjų paiešką ir kuo greičiau įveikiant šios skaudžios nelaimės padarinius.

Popiežius meldžiasi

Popiežius Pranciškus meldžiasi už galingo žemės drebėjimo Irano ir Irako pasienyje aukas ir prašo stiprybės išgyvenusių žmonių tarp griuvėsių ieškančioms gelbėtojų komandoms.

Pontifikas per Vatikano valstybės sekretorių pirmadienį pareiškė dvi užuojautas.

Jose sakoma, kad Pranciškų giliai nuliūdino žinia apie nelaimę ir jis mintimis yra su tais, kurie neteko savo mylimųjų.

„Jo Šventenybė prašo sužeistiesiems ir gelbėjimo bei pagalbos operacijose dalyvaujantiems pareigūnams dieviškos paguodos ir stiprybės“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių