Teroras Stokholme: sunkvežimis rėžėsi į minią, yra aukų

  • Teksto dydis:

Švedijos dienraštis „Aftonblade“ pranešė, kad Stokholme sunkvežimis įvažiavo į žmonių minią. Patvirtinta, kad mažiausiai 4 žmonės žuvo, dar dešimtys galėjo būti sužeisti.

Remiantis Švedijos policijos informacija, išpuolis įvykdytas Stokholmo centre, prie didžiausio mieste pėsčiųjų bulvaro, prieš 15 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku.

Švedijos žvalgybos agentūra „Sapo“ pažymėjo, kad tai buvo tyčinis aktas. Švedijos premjeras Stefanas Löfvenas taip pat pareiškė, kad visos aplinkybės rodo, jog šis incidentas yra teroro aktas. „Yra žuvusiųjų ir daug sužeistų“, – sakė naujienų agentūrai AFP „Sapo“ atstovė Nina Odermalm Schei. Stokholmo ligoninės patvirtino, kad jose gydomos išpuolio aukos, o vakare policija oficialiai pranešė apie keturias aukas ir 15 sužeistųjų, taip pat apie sulaikytą įtariamąjį.

„Žuvo keturi žmonės, 15 buvo sužeista“, –  sakė policijos atstovas Larsas Bystromas. Patvirtinta, kad sulaikytas asmuo siejamas su išpuoliu, bet nėra sunkvežimio vairuotojas. Policija nekomentavo žiniasklaidos pranešimų, jog įtariamasis prisipažino ir to, ar sulaikytasis yra tas pats asmuo, kurio nuotrauka paieškos tikslais buvo išplatinta anksčiau.

Švedijos žiniasklaida jau anksčiau pranešė, kad sulaikytas vienas įtariamasis. Internete paplito galimo įtariamojo sulaikymo nuotrauka. Policijos pareigūnai visgi pripažino apklaususi du asmenis, taip pat paskelbė nuotrauką prašydama suteikti informacijos apie galimas matomo vyriškio buvimo vietas.

 

Sunkvežimis vogtas

CNN pranešė, kad sunkvežimis buvo pagrobtas. Švedijos alaus gamykla „Spendrups“, kuriai priklauso sunkvežimis, patvirtino, kad jis buvo pavogtas tuo metu, kai vairuotojas iškrovė prekes.

Incidento metu buvo girdimi šūviai. Švedijos policija patvirtino, kad sunkvežimis rėžėsi į žmonių minią ir parduotuvę, bet nepatvirtino pranešimų apie šūvius. Policijos pranešime sakoma, kad „esama pranešimų apie sužeistuosius, bet mes tiksliau nežinome nei jų skaičiaus, nei (sužeidimų) rimtumo“.

Baimintasi, kad užpuolikas turi ginklą, o aukų gali būti daugiau. Vietos pareigūnai nelaimės vietą izoliavo, prie užtvarų susirinko minia. Per televiziją tiesiogiai transliuotuose vaizduose matyti iš prabangaus prekybos centro „Ahlens“, į kurią rėžėsi sunkvežimis, kylantys tiršti dūmai.

Kraujas ir klyksmai

„Policija gavo pranešimą (pagalbos linija) „SOS Alarm“, kad automobilį vairavęs asmuo sužeidė kitų žmonių Karalienės bulvare (Drottninggatan)“, šalia prabangaus prekybos centro „Ahlens“, iškart po išpuolio „Twitter“ paskelbė Švedijos policija. Miesto centras po išpuolio buvo uždarytas, iš centrinės traukinių stoties evakuoti žmonės.

Stokholmo centre girdėjosi sraigtasparnių gausmas, į įvykio vietą buvo pasiųsta daug policijos ir greitosios pagalbos automobilių, pasakojo liudininkai. „Buvau pagrindinėje gatvėje, kai milžiniškas sunkvežimis išniro iš niekur. Negalėjau matyti, ar kažkas jį vairavo, bet jis atrodė nekontroliuojamas. Mačiau jį užvažiuojantį ant mažiausiai dviejų žmonių. Bėgau kuo greičiau iš tos vietos“, – laikraščiui pasakojo liudininkas.

Įvykio epicentre buvęs žurnalistas kalba apie šūvius ir sužeistus žmones, radijas „Ekot“, BBC, „The Local“ ir kiti pranešė apie mažiausiai 3 aukas.

„Mačiau kraują ant žemės ir klykiančius žmones, policiją, besirūpinančią sužeistaisiais. Visur ginkluoti policininkai“, – sakė prancūzas Etienne‘as, dirbantis pastate šalia prekybos centro, į kurį rėžėsi sunkvežimis. „Visur sąmyšis, aš nežinau, kiek žmonių buvo sužeisti. Daugelis žmonių visiškai šokiruoti“, – pasakojo kitas šalia dirbantis liudininkas Leifas Arnmaras.

„Mes stovėjome batų parduotuvės viduje ir kažką išgirdome..., žmonės ėmė šaukti, – pasakojo dienraščiui „Aftonbladet“ vienas liudininkų, Janas Granrothas. – Pažvelgiau laukan iš parduotuvės ir pamačiau didelį sunkvežimį“.

Žmonės raginami neiti į gatvę

Lietuvos ambasadorius sako, kad Švedijos valdžia išpuolį sostinėje Stokholme iškart pavadino teroro aktu, o nusikaltėlių ieškanti policija ragina žmones neiti į gatves įvykio vietoje.

„Iš karto buvo sustabdytas Stokholmo metro, žmonės įspėti nevaikščioti gatvėmis tame rajone ir būti pastatuose“, – BNS penktadienio vakarą telefonu iš Stokholmo sakė ambasadorius Algimantas Rimkūnas.

Pasak ambasadoriaus, premjeras išpuolį pavadino teroro ataka prieš Švediją. A. Rimkūno teigimu, vietos žiniasklaida kiek vėliau pranešė apie susišaudymą, atsirado liudininkų, kurie teigė matę, kaip teroristai pasislėpė.

Išpuolis įvykdytas maždaug du kilometrai nuo Lietuvos ambasados, netoli Stokholmo centrinės geležinkelio stoties. „Mano kolegė vyko kaip tik į posėdį tame rajone maždaug tuo metu ir ten būdama sužinojo apie įvykį. Atitinkamai posėdis neįvyko“, – BNS sakė ambasadorius.

Atsakomybės už išpuolį kol kas niekas neprisiėmė, bet prieš kelis mėnesius „Islamo valstybės“ grupuotė paragino savo sekėjus atakuoti žmones transporto priemonėmis, tokie išpuoliai buvo surengti Londone, Nicoje ir Berlyne.

Pareiškė užuojautą

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude’as Junckeris pareiškė, kad ataką prieš Europos Sąjungos šalį yra ataka prieš mus visus. „Vienas iš gyvybingiausių ir spalvingiausių Europos miestų susidūrė su bloga linkinčiais miestui ir mūsų gyvenimo būdui. Mes stovime petys į petį ir esame solidarūs su Švedijos žmonėmis. Europos Komisija pasirengusi padėti Švedijos Vyriausybei. Išpuolis prieš vieną iš Europos Sąjungos valstybių narių yra išpuolis prieš mus visus“, – rašoma išplatintame pranešime.

Savo ruožtu Vokietijos kanclerės Angelos Merkel atstovas pareiškė solidarumą su Švedijos žmonėmis ir užuojautą žuvusiųjų artimiesiems bei pabrėžė, kad yra kartu kovoje prieš terorizmą.

Švedijos karalius Carlas XVI Gustafas išsakė savo nuomonę apie išpuolį Stokholme. „Aš ir visa karališkoji šeima esame sukrėsti žinių apie ataką Stokholme. Sekame situaciją, užjaučiame aukas ir jų artimuosius“, – sakė karalius.

Nuo teroro išpuolių ne kartą nukentėjusio Paryžiaus merė Anne Hidalgo užuojautą Stokholmui pasiuntė pranešimu, kad Prancūzijos sostinės simbolis – Eifelio bokštas – penktadienį užtems, taip pagerbiant išpuolio aukas.

D. Grybauskaitė: nepateisinamas žiaurumas

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė išpuolį Švedijoje penktadienį pavadino niekaip nepateisinamu teroristiniu išpuoliu. „Lietuva smerkia niekaip nepateisinamą žiaurumą ir reiškia solidarumą su Švedijos tauta“, - pranešime spaudai sakė D.Grybauskaitė.

Ji savo ir visos Lietuvos žmonių vardu pareiškė užuojautą Švedijos Karaliui Karlui XVI Gustavui dėl žmones pražudžiusio teroristinio išpuolio Stokholme, teigiama pranešime spaudai.

Premjeras: Lietuva pasirengusi padėti

Lietuva yra pasirengusi padėti sąjungininkams kovoti su terorizmo židiniais, pareiškė premjeras Saulius Skvernelis po išpuolio Švedijos sostinėje Stokholme, kur į žmonių minią įvažiavo sunkvežimis.

Kelių žmonių gyvybes nusinešusią ataką S.Skvernelis pavadino „nepateisinamu ir smerktinu poelgiu, kuris bet kokiu atveju jo iniciatoriams nepadės pasiekti norimų tikslų“.

„Esame pasirengę padėti sąjungininkams bendroje kovoje su terorizmo židiniais. Šis išpuolis dar kartą parodė, jog specialiosioms tarnyboms būtina aktyviai bendradarbiauti, efektyviai keistis informacija. Be to, akivaizdu, kad reikalinga ir tinkama prevencija bei stebėsena“, – reikšdamas užuojautą sakė ministras pirmininkas.

Švediją jis pavadino šalimi, kuri „daug kam yra siekiamybės ir pavyzdingumo simbolis“.

Pasmerkė išpuolį

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) penktadienį griežtai pasmerkė Stokholme surengtą išpuolį, per kurį sunkvežimiui įsirėžus į minią žuvo ir buvo sužeisti žmonės.

UMR pranešime taip pat reiškiama užuojauta nukentėjusiųjų asmenų šeimoms ir artimiesiems. „Bailiai niekada neįbaugins mūsų ir mūsų vertybių“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė ministras Linas Linkevičius.

Ginklais virtę sunkvežimiai

Pastaroji ataka yra nebe pirmoji tokio pobūdžio – Europoje jau būta atvejų, kai žmonės panaudodavo sunkvežimius vietoj ginklo.

Mirtiniausia ataka buvo pernai Prancūzijoje švenčiant Bastilijos paėmimo dieną liepos 14-ąją, kai sunkvežimį vairavęs vyras nukreipė jį į krantine Nicoje vaikštinėjančius žmones ir nužudė jų net 86. Vairuotoją nušovė policininkai, o grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) vėliau prisiėmė atsakomybę dėl šio teroro akto.

Praėjusį mėnesį 52-ejų Khalidas Masoodas (Chalidas Masudas), atsivertęs į islamą, pažįstamas britų saugumo tarnyboms, dideliu greičiu važiuodamas rėžėsi į pėsčiuosius Londone ant Vestminsterio tilto, paskui iššokęs puolė peiliu parlamento pastatą saugojusį policininką. Per šį incidentą žuvo penki žmonės, o Kh. Masoodą nušovė policininkai.

Pernai gruodį sunkvežimį nuvaręs vyras nukreipė jį į pirkėjus ir prekiautojus kalėdinėje mugėje Berlyne, ten žuvo 12 žmonių. Pasprukusį kaltininką italų policininkai nušovė Milane po keturių dienų, atsakomybę vėl prisiėmė IS.

2014 metais IS ragino Vakarų šalių piliečius rengti atakas ir platino instrukcijas, kaip tai padaryti be karinės įrangos, – akmenimis, peiliais, partrenkiant žmones transporto priemonėmis.

Tokių išpuolių būta ne tik Europoje. Kanadoje 2014 metais vienas atsivertėlis musulmonas 25 metų Martinas Couture'as-Rouleau (Martenas Kutiuras-Rulo) savo automobiliu partrenkė du karius netoli Monrealio; vienas karių žuvo. Iš avariją patyrusio automobilio iššokusį peiliu ginkluotą nusikaltėlį nušovė policininkas.

Būta ir apgaulingų pranešimų apie pavojų. Anksčiau šį penktadienį Belgija atmetė kaltinimus terorizmu vienam vairuotojui, kuris praėjusį mėnesį mėgino įvažiuoti į minią Antverpeno prekybos zonoje, – manyta kad jis galėjo mėgdžioti teroro aktą. Vis dėlto šis vyras, kilęs iš Tuniso, lieka areštinėje dėl ginklų, kurie siejami su šiuo incidentu, nurodė federalinė prokuratūra. Antverpeno policijos viršininkas Serge'as Muyters (Seržas Meitersas) sakė, kad automobilis su prancūziškais numeriais dideliu greičiu mėgino įvažiuoti į prekybos gatvę Meirą. Automobilio bagažinėje rasta įvairių aštriabriaunių ginklų, kovos su riaušininkais šautuvas.


Duomenų apie nukentėjusius Lietuvos Respublikos piliečius šiuo metu nėra. Dėl informacijos apie incidentą Stokholme galima kreiptis į Lietuvos Respublikos ambasadą Švedijos Karalystėje telefonu + 46 70 565 3298.

„Telia“ kompensuos skambučius

„Reiškiame užuojautą nukentėjusiems dėl tragiškų įvykių Stokholme ir informuojame, kad visi skambučiai bei SMS iš Švedijos į Lietuvą, Švedijoje priimami skambučiai iš Lietuvos, taip pat tarptautiniai skambučiai ir SMS iš Lietuvos į Švediją nuo balandžio 7 d. 16 val. iki balandžio 8 dienos vidurnakčio bus kompensuoti“, – pranešė mobiliojo ryšio bendrovė „Telia“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pamiršom

pamiršom portretas
kai tik A.Merkel pradėjo pabėgelių prieglaudos akciją,tai teroristinės organizacijos vadovai paskleidė žinią visam pasauliui,kad kentės visi.Vokietijos ir Rusijos santykiai atvėso,o tai tik į naudą teroristams.Iš Lietuvos pastoviai aimanos,kad Rusija puola,Ukraina supuvusi iš vidaus skleidžia priekaištus Rusijai,tad visų dėmesis nukreiptas tik į Rusijos pusę ir niekas nesižvalgo,kas dedasi jų panosėje.Puiki strategija,bet ne visiems tai suprasti.Dabar svaisčiojami kaltinimai į vieną pusę,o ateis laikas,kai keliais šliaušim į tą pusę ir maldausim pagalbos.Dažnai prisimenu A.Brazausko žodžius '' ..su kaimynais reik sugyventi,o nesidairyti į ten,kas nuo mūsų labai toli..''.

Nuomone.

Nuomone. portretas
Kieno sumanimas ES paversti Azija? Merkel ir Putino ,manau.Putinas suorganizavo,kad jie plustu i ES ,o Merkel glaude ir kitus ragino glausti po savo sparneliu.Juk ne visose Azijos salyse kariauja.Galetu juos priglausti savi.Kodel Europa? Ar ne cia beda?

Ne tikrai zuikiui

Ne tikrai zuikiui portretas
Pamirsai balionelius ir veliaveles bet siaip viskas kaip ir isvardinta. Manau Merkel reikia teisti.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių