Su išpuoliais Europoje siejamas vyras apkaltintas vadovavimu teroristams

  • Teksto dydis:

Pražūtingų atakų Paryžiuje ir Briuselyje įtariamo sumanytojo brolis oficialiai apkaltintas vadovavimu teroristinei grupuotei, penktadienį pranešė Belgijos federalinė prokuratūra.

30-metis Yassine'as Ataras (Jasinas Ataras) oficialiai apkaltintas „teroristiniais nužudymais ir dalyvavęs teroristinės grupuotė veikloje kaip (jos) lyderis“, sakoma prokuratūros pranešime.

Tebesislapstantis Y.Yassine'o brolis Oussama Ataras (Usama Ataras), kaip manoma, yra 2016-ųjų kovą įvykdytų išpuolių Briuselyje ir 2015 metų lapkritį surengtų atakų Paryžiuje vienas iš vadeivų. Atsakomybę dėl abiejų išpuolių prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

Belgijoje tebegalioja aukšto lygio saugumo parengtis po pernai kovo 22 dieną įvykdytų mirtininkų sprogdintojų atakų Zaventemo oro uoste ir Malbeko metropoliteno stotyje. Šie išpuoliai pareikalavo 32 gyvybių, dar per 320 žmonių buvo sužeisti.

Šiems išpuoliams vadovavo ta pati „Islamo valstybės“ kuopelė, 2015 metų lapkritį per virtinę išpuolių Prancūzijos sostinėje nužudžiusi 130 žmonių.

Yassine'as buvo suimtas praėjus kelioms dienoms po išpuolių Briuselyje. Pas jį buvo rastas raktas nuo buto, kuriame slapstėsi džihadistai, surengę atakų abiejose sostinėse, nurodė belgų nacionalinis transliuotojas RTL.

2004 metais Oussama Ataras buvo suimtas Irake po JAV vadovaujamos invazijos. Jis buvo laikomas keliuose kalėjimuose, įskaitant liūdnai pagarsėjusį Abu Graibo kalėjimą, naudotą amerikiečių pajėgų.

Jis buvo paleistas 2012 metais ir grįžo į Belgiją. Šios šalies žvalgybos tarnybos ir policija buvo griežtai kritikuojamo, kad neužkirto kelią džihadistų tinklų formavimuisi Briuselyje.

Savo laiške motinai Oussama, vyresnis iš dviejų brolių ir tikriausiai dabar esantis Sirijoje, neigė tyrėjų tvirtinimus, kad jis buvo atakų Briuselyje ir Paryžiuje „sumanytojas“.

Broliai Atarai yra brolių El Bakraoui (Bakravių), susisprogdinusių per atakas Briuselio oro uoste ir metropolitene, pusbroliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių