Sukčiavimu kaltinamam Rusijos teatro režisieriui skirtas namų areštas

  • Teksto dydis:

Iškiliam Rusijos teatro ir kino režisieriui Kirilui Serebrenikovui, kaltinamam sukčiavimu stambiu mastu, Maskvos teismas trečiadienį skyrė namų areštą byloje, kuri sukrėtė visą šalies kultūros ir meno bendruomenę.

Režisierius jam metamus kaltinimus vadina absurdiškais.

Tyrėjai sulaikė jį antradienį Sankt Peterburge ir atvežė į sunkius nusikaltimus tiriančio Rusijos tyrimų komiteto Maskvos biurą. Naktį iš antradienio į trečiadienį K.Serebrenikovas praleido areštinėje.

Prie Maskvos Basmano rajono teismo rūmų trečiadienį susirinko keli šimtai žmonių, reiškusių palaikymą K.Serebrenikovui.

47 metų K. Serebrenikovas dirba Rusijos sostinės Gogolio centro teatro meno vadovu, o jo pastatymai rodomi ir legendiniame Maskvos didžiajame teatre.

Teisėja Jelena Lenskaja nurodė, kad namų areštas K.Serebrenikovui skirtas iki spalio 19 dienos. Prie teismo pastato susirinkę žmonės šį sprendimą sutiko garsiai švilpdami ir skanduodami „Gėda“.

Teisėja pridūrė, kad K.Serebrenikovas galės ir toliau vaikščioti į darbą, jeigu jam leis tyrėjai.

Po teismo posėdžio režisieriaus advokatas Dmitrijus Charitonovas žurnalistams pranešė, kad skųs teismo sprendimą skirti režisieriui namų areštą, pavadinęs jį „nepamatuotu ir nepagrįstu“.

„Jis yra kaltinamas sunkiu nusikaltimu“, – teismo posėdžio metu sakė Tyrimų komiteto atstovas, tvirtindamas, kad kaltinamasis gali pabėgti arba daryti spaudimą bylos liudytojams.

„Jis gali pasislėpti nuo tyrėjų. Jis turi nekilnojamojo turto užsienyje“, – pabrėžė Komiteto atstovas.

Tyrimų komitetas kaltina režisierių, kad jis 2011–2014 metais iš valstybės biudžeto pasisavino mažiausiai 68 mln. rublių (977 tūkst. eurų), kurie buvo buvo skirti K.Serebrenikovo Maskvoje įkurtam teatro projektui „Platforma“.

Teismo salėje K.Serebrenikovas sakė, kad yra sutrikęs dėl jam pareikštų kaltinimų, nes visus vyriausybės skirtus pinigus išleido projektui. Jis prašė teismo paleisti jį į laisvę, kad galėtų toliau dirbti prie savo naujo filmo.

„Aš nesiruošiu bėgti nuo tyrimo, esu nekaltas, esu sąžiningas žmogus“, – sakė jis.

Jei bus pripažintas kaltu, K. Serebrenikovui gresia iki 10 metų kalėjimo.

Ši byla sulaukė didžiulio pasipiktinimo ir sustiprino būgštavimus, kad Rusijoje vis labiau ribojama kūrybos laisvė. Kai kurie šią situaciją pavadino jėgos demonstravimu prieš liberalią kultūrą artėjant kitų metų prezidento rinkimams. Manoma, kad juose vėl kandidatuos dabartinis šalies vadovas Vladimiras Putinas.

K.Serebrenikovo sulaikymas „itin absurdiškoje byloje... yra valdžios signalas kuriančiai visuomenės daliai“, savo vedamajame straipsnyje rašė verslo dienraštis „Vedomosti“.

„Neįtikinanti“ byla

Tyrėjai gegužę jau apklausė režisierių ir apieškojo jo butą Maskvoje bei Gogolio centro teatrą. Tąkart įtakingiausi Rusijos menininkai protestavo prieš tokius teisėsaugos veiksmus. Tyrėjai jau anksčiau atėmė K.Serebrenikovo pasą, kad jis negalėtų išvykti iš šalies.

Teismo sprendimas apriboti K.Serebrenikovo laisvę buvo paskelbtas po to, kai Rusijos milijardieriaus Michailo Prochorovo sesuo leidėja Irina Prochorova pasisiūlė sumokėti bet kokio dydžio užstatą, kad režisierius būtų paleistas.

Už K.Serebrenikovą laidavo maždaug 30 iškilių šalies menininkų ir kultūros veikėjų, tarp jų Maskvos didžiojo teatro generalinis direktorius Vladimiras Urinas, kino režisierius Aleksejus Germanas jaunesnysis ir sovietų disidento rašytojo Aleksandro Solženicyno našlė Natalija.

„Manome, kad toks elgesys su Kirilu Serebrenikovu yra nepriimtinas“, – savo vedamajame rašė naujienų portalas „Meduza“. Straipsnyje teigiama, kad režisieriui iškelta byla yra „neįtikinanti“, nes joje teigiama, kad spektaklis, sulaukęs puikių Rusijos ir užsienio publikos įvertinimų, niekada nebuvo pastatytas.

K.Serebrenikovas nepopuliaraus sovietų laikų teatro direktoriumi buvo paskirtas 2012 metais. Jam pavyko jį paversti šiuolaikiniu teatru, dabar vadinamu Gogolio centru. Ten jis statė savo originalius spektaklius bei organizuodavo kino ir šokio festivalius.

Jis ne kartą yra piktinęsis šalyje augančia meno cenzūra ir pats buvo priverstas dirbti gana konservatyvioje aplinkoje. Režisieriaus klasikinių kūrinių interpretacijas kritikavo net Rusijos kultūros ministras Vladimiras Medinskis.

Nors ir sulaukia kritikos, K.Serebrenikovas šalyje yra itin įtakinga populiariosios kultūros asmenybė. 2016 metais Maskvos didžiajam teatrui jo sukurtas baletas „Mūsų laikų herojus“ (Geroj našego vremeni) pelnė prestižiškiausią Rusijos teatro apdovanojimą Auksinę kaukę.

Neseniai K.Serebrenikovas buvo įsipainiojęs į skandalą dėl savo prieštaringai vertinamo naujo Maskvos didžiajam teatrui pastatyto baleto spektaklio apie žymų šokėją Rudolfą Nurejevą, pabėgusį į Vakarus.

Teatras atšaukė spektaklį liepą likus trims dienoms iki premjeros, nes esą jis buvo nebaigtas. Tokį teatro sprendimą kritikai pavadino beprecedenčiu.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių