Suomijos teismas Kremliaus trolį siunčia į kalėjimą

  • Teksto dydis:

Už netikrų naujienų, vadinamųjų fake news skleidimą, – reali kalėjimo bausmė. Tokios bausmės sulaukė Suomijoje dirbęs Kremliaus trolis Ilja Janickinas.

Griežtas nuosprendis

22 mėnesiai kalėjimo ir daugiau kaip 130 tūkst. eurų bauda – tokį nuosprendį Helsinko teisme išgirdo dviejų prokremliškų, prieš emigrantus nukreiptų tinklalapių suomių kalba steigėjas I.Janickinas, kuriam buvo pateikti kaltinimai ypač sunkia forma pažeidus garbę ir orumą. Apžvalgininkai šią bausmę vadina neturinčia precedento Europoje.

Vyras pripažintas kaltu pagal 16 kaltintojų pateiktų punktų, tarp kurių – šmeižtas, nesantaikos prieš tam tikros tautybos ir tikėjimo asmenis kurstymas, neteisėtas lėšų rinkimas ir pan.

Suomijos pilietybę turintis, suomės ir ruso šeimoje gimęs I.Janickinas savo įkurtuose tinklapiuose "MW-Lehti" ir "Uber Uutistet" skelbė Kremliaus propagandinės televizijos "Russia Today" bei kitų Rusijos oficialių informacijos šaltinių tekstų vertimus. Tiesa, kaip pastebi svoboda.org, nuteistas jis buvo ne už tai: I.Janickiną į teismą padavė du žurnalistai ir studentų aktyvistas, kurių adresu jis buvo pradėjęs šmeižto kampaniją ir kuriems grasino. Pagrindinė ieškovė – žurnalistė Jessika Aro, pagarsėjusi Sankt Peterburge veikiančio Rusijos trolių fabriko demaskavimu.

Teisme ieškovas – ir Suomijos nacionalinis transliuotojas YLE, kuriame dirbo J.Aro. Kompanijos advokatai pareiškė peretenzijas teisiamiesiems, kurie trukdė J.Aro dirbti, puolė ją kaip YLE žurnalistę, todėl neapykantos retorika pakenkė ir YLE reputacijai bei visų kompanijos darbuotojų veiklai.

Maskuotė – sveikatos patarimai

Suomijoje dirbusių Kremliaus trolių veikla atskleidžia schemą, kaip turint išteklių net keli žmonės gali sukelti šalį ir atskirus žmones šmeižiančią kampaniją.

Iki 2018-ųjų sausio tinklalapiui "LV-lehti" vadovavusio I.Janickino priojektas buvo tipiškas šiuolaikinės propagandos buvo kūrinys: konspiracijos teorijas palaikantys tekstai, radikali ES bei demokratinės valstybės sąrangos kritika, Rusijos propagandinės žiniasklaidos publikacijų vertimai, skaitytojų dėmesį patraukiantys vaizdai su gyvūnais bei patarimai sveikatos temomis.

Suomijoje dirbusių Kremliaus trolių veikla atskleidžia schemą, kaip turint išteklių net keli žmonės gali sukelti šalį ir atskirus žmones šmeižiančią kampaniją.

Daug skleidžiamos informacijos buvo skirta Suomiją užplūdusiai migrantų bangai. Kurstant religinę nesantaiką buvo raginama užsiundyti šunimis pabėgėlių centrų gyventojus. Tyrėjai nustatė, kad būta ir antisemitinių pasisakymų. "Svoboda.org" kalbinta J.Aro tinklalapių turinį vadino neonacistiniu. Visas temas siejo vienas leitmotyvas: esą politikai ir populiarioji žiniasklaida slepia nuo auditorijos tiesą.

"Dauguma publikacijų buvo anoniminės arba pasirašytos slapyvardžiais. Prie šių publikacijų troliai išpūsdavo diskusijas tomis pačiomis temomis – migrantų keliama grėsmė, šalin ES, kokia nuostabi V.Putino politika ir pan.", – apie savo atlikto žurnalistinio tyrimo rezultatus pasakojo J.Aro.

Per pastaruosius ketverius metus, kai J.Aro aktyviai užsiima rusų trolių Suomijos internetinėse žiniasklaidos priemonėse paieškomis, anot žurnalistės, troliai tapo agresyvesni. "Propagandos dėsniai aiškūs: reikia daug kartų kartoti melagingą arba iškraipytą informaciją, kad žmonės ja patikėtų. Todėl jie stengiasi kelti kuo didesnę bangą", – sakė žurnalistė.

Šmeižė ir grasino

Už savo žurnalistinį tyrimą J.Aro 2016-aisiais buvo apdovanota Suomijos nacionaline žurnalistikos premija, tačiau išsyk tapo taikiniu. Po to, kai paskelbė, ką išanalizavo ir puslapį "MV-Lehti", žurnalistė atsidūrė trolių taikiklyje. "Jie pradėjo skleisti apie mane melą, rašyti mane žeidžiančias žinutes socialiniuose tinkluose. Pirmiausia – apie žemą mano žurnalistinio darbo lygį, vėliau, esą aš bendradarbiauju su amerikiečių specialiosiomis tarnybomis", – pasakojo J.Aro.

Moteriai teko atlaikyti šmeižto kampaniją, kurios metu teigta, esą ji psichiškai nesveika, narkomanė ir narkotikų platintoja, pamišusią pačios išgalvotų rusų trolių paieškomis. Žurnalistė sulaukė dviprasmiškų, įžeidžiančių teisiamųjų žinučių per socialinius tinklus. Virtualioje erdvėje J.Aro buvo apipilta įžeidžiančiais epitetais, neretai derintais su NATO vardu taip siekiant apjuodinti ir pastarąją organizaciją.

Puldami savo demaskuotoją Kremliaus troliai negailėjo nei pinigų, nei išradingumo. J.Aro buvo nusiųsta iš gipso nulieta Taline esančio, prieštaringai vertinamo sovietmečiu pastatyto bronzinio paminklo kariams išvaduotojams paminklo kopija. Žurnalistė šį faktą vadino kaip grasinimą susidoroti.

Talkininkas politologas

Kovoje su žurnaliste I.Janickinui talkininkavo ir suomių politologas Johanas Bekmanas.

Pastarasis, beje, Suomijoje pagarsėjo kaip Rusijos moterų, konfliktuojančių su savo sutuoktiniais suomiais bei Suomijos teisėsauga, gynėjas. Politologas neslepia savo proputiniškųjų pažiūrų, o vienoje savo publikacijų tikino, kad savo šimtmetį 2017-aisiais Suomija pasitiks išstodama iš ES.

Iki 2014 m. suomis prisistatydavo esąs Rusijos strateginių tyrimų instituto atstovas Šiaurės Europoje. Apie pastarosios įstaigos veiklą geriausiai kalba jos darbų sąrašas, kuriame – ir kišimosi į JAV prezidento rinkimus 2016-aisiais strategija. Be to, J.Bekmanas sakė esąs Ukrainos separatistų – vadinamosios Donecko liaudies respublikos atstovas Suomijoje.

Nors Suomijos prokuratūra reikalavo skirti politologui, kryptingai rėmusiam I.Janickino veiklą, realią aštuonių mėnesių kalėjimo bausmę, teismas buvo nuolaidesnis – skyrė metus lygtinai ir 10 tūkst. eurų baudą.

Spaudimas iš užsienio

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad I.Janickino puslapiuose buvo paskelbti 27 rašiniai, šmeižiantys J.Aro, o jos vardas paminėtas 200 kartų. Šmeižto kampanija nepraėjo be padarinių – žurnalistė ėmė gauti ir daugiau grasinimų.

Tyrimo metu nustatyta, kad slapyvardžiu T2 pasirašęs ruso tinklalapių autorius iš I.Janickino yra gavęs dešimtis tūkstančių dolerių, o iš privačiu filantropu pasivadinusio asmens – dideles sumas bitkoinais.

Pradėjus teisinį I.Janickino persekiojimą, suomių teisėtvarka patyrė tarptautinį spaudimą. Valstybinėse Rusijos žiniasklaidos priemonėse pasipylė rašinių, kviečiančių palaikyti tėvynainį. Jis vadintas disidentu, prieš kurį pradėta kampanija siekiant sužlugdyti planus tapti Suomijos prezidentu. Apie tai, kad kandidatu jį ketino iškelti dešinieji radikalai, rusų žiniasklaida neakcentavo.

Tęsdamas konspiracijos tradicijas, J.Bekmanas internete apkaltino Suomiją surengus pasikėsinimą į I.Janickiną – užkrėtus jį vėžiu. IV stadijos piktybinį susirgimą I.Janickis esą gydėsi Andoroje, kuri ilgą laiką nesutiko išduoti jo Suomijai. Ispanijoje gyvenančio veikėjo ekstradicija pavyko tik iš trečiojo karto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tomas

tomas portretas
Šaunuoliai estai. Laikas ir mūsiškiams užnerti kilpas suįžūlėjusiems kremliniams troliams ir jų pasekėjams.

Cha cha cha

Cha cha  cha  portretas
Labai lengva bausme atsipirko šios Putino kibernetinės kiaulės.

Kada

Kada  portretas
Lietuvoje teis delfi bns redaktorius uz fake news?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių