Talibanui užpuolus armijos bazę žuvo ar sužeista per 100 karių

  • Teksto dydis:

Per koordinuotą Talibano puolimą Afganistano šiaurėje esančioje armijos bazėje žuvo ar buvo sužeista daugiau kaip 100 afganų karių, šeštadienį pranešė Agfanistano gynybos ministerija.

Šis naujausias išpuolis akcentuoja didėjantį nesaugumą karo draskomoje šalyje, drauge su pavasariu artinantis intensyvių kovų sezonui.

„Dauguma mūsų karių dalyvavo penktadienio maldose“, kai Talibanas surengė puolimą, sakoma ministerijos pareiškime, kuriame nurodoma, jog „daugiau kaip 100 afganų armijos narių tapo kankiniais ir buvo sužeisti“.

Per kelias valandas trukusį penktadienio puolimą netoli Mazari Šarifo du užpuolikai susisprogdino, o dar septyni buvo nukauti. Atakos taikinys buvo mečetėje ir valgykloje susirinkę kariai, nurodė Gynybos ministerija.

Žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičių vyriausybė paskelbė vienam karininkui, kuris užpuolimo metu buvo bazėje, pasakius, kad „150 karių žuvo, o dar dešimtys buvo sužeisti“.

„Tai buvo jauni naujokai, atvykę pasirengimui“, – naujienų agentūrai AFP sakė karininkas, kuris nesutiko skelbti savo pavardės.

JAV kariškių atstovas anksčiau sakė, kad per užpuolimą žuvo „daugiau kaip 50“ afganų karių, o afganų pareigūnai iš pradžių skelbė, kad žuvo aštuoni ir buvo sužeista 11 karių.

JAV pajėgų vadas Afganistane generolas Johnas Nicholsonas (Džonas Nikolsonas gyrė afganų komandosus, „užbaigusius šį žvėriškumą“.

Nuo 2014 metų gruodžio, kai JAV vadovaujamos NATO pajėgos užbaigė savo kovinę misiją Afganistane, afganų saugumo pajėgoms, kurias persekioja nužudymai, dezertyravimai ir neegzistuojantys „kariai vaiduokliai“ algalapiuose, sunku atremti talibus.

Afganistano atstatymą prižiūrinti JAV vyriausybės institucija SIGAR nurodo, kad 2016 metais žuvusių afganų saugumo pajėgų narių skaičius išaugo 35 proc. ir kad žuvo 6 800 karių ir policininkų.

J.Nicholsonas vasario mėnesį JAV Senato Ginkluotųjų pajėgų komitetui sakė, kad jam reikia „dar kelių tūkstančių“ karių, kurie mokytų afganų pajėgas ir joms padėtų.

Afganistane yra maždaug 8 400 JAV karių ir dar maždaug 5 000 kitų NATO sąjungininkių karių, kurie padeda daug didesnėms afganų pajėgoms kariauti su Talibanu ir kitais islamistų kovotojais.

Penktadienį užpultoje bazėje Balcho provincijoje yra įsikūręs Afganistano armijos 209-asis korpusas.

Praėjusį kartą didelis kariškių objekto užpuolimas buvo surengtas kovo pradžioje, kai gydytojais apsimetę užpuolikai Kabule atakavo Sardaro Daudo Khano (Daudo Chano) ligoninę – didžiausią šalies karinę ligoninę. Per tą ataką žuvo dešimtys žmonių.


Šiame straipsnyje: Afganistanastalibanas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių