Teroro ataka Londone: pagrindiniai faktai

  • Teksto dydis:

Londone šeštadienio vakarą trys vyrai mikroautobusu rėžėsi į pėsčiuosius ant Londono tilto, o vėliau ėmė peiliais badyti žmones netoliese esančiame Boro turgaus rajone.

Visus tris užpuolikus nukovė policija.

Toliau pateikiami pagrindiniai faktai apie teroro ataką, surengtą praėjus vos 12 dienų po Mančesterio sprogdinimo ir likus kelioms dienoms iki pirmalaikių visuotinių Didžiosios Britanijos rinkimų.

Kas įvyko?

Šeštadienį 22 val. 8 min. vietos (sekmadienį, 0 val. 8 min. Lietuvos) laiku policija gavo pranešimą, kad ant Londono tilto mikroautobusas įsirėžė į praeivių minią.

Netrukus pareigūnams buvo pranešta, kad gretimame Boro turgaus rajone, kuriame įsikūrę daug barų ir restoranų, užpuolikai ėmė peiliais badyti žmones.

Po to, kai baltas mikroautobusas įsirėžė į Sadarko katedros tvorą, peiliais ginkluoti vyrai pasileido bėgti netoliese esančių barų link, kuriuose šeštadienio vakarą leido daugybė žmonių.

Per aštuonias minutes į iškvietimą sureagavusi policija nukovė visus tris užpuolikus, iš pažiūros dėvėjusius mirtininkų liemenes, bet jos vėliau pasirodė esančios netikros.

Į įvykio vietą atvyko aštuoni ginkluotų policininkų ekipažai, iššovę apie 50 kartų – „precedento neturintį kiekį (šūvių)“, sakoma Londono policijos pranešime, paskelbtame sekmadienį. Vienas praeivis taip pat buvo pašautas, bet jo gyvybei pavojaus nėra, sakoma jame.

Aukos

Per incidentą žuvo septyni žmonės, o į ligonines buvo atgabenti 48 sužeisti asmenys. 36 iš jų tebėra gydomi, o 21 žmogaus būklė yra kritinė.

Tarp sužeistųjų yra ir vienas Londono kelių policijos pareigūnas, vienas pirmųjų atvykęs į įvykio vietą. Užpuolikai perrėžė jam veidą ir koją.

Taip pat buvo sužeistas vienas įvykio vietoje ne tarnybos metu atsidūręs policininkas.

Tarp žuvusiųjų yra po vieną Kanados ir Prancūzijos pilietį; dar septyni prancūzai buvo sužeisti, o vienas Prancūzijos pilietis dingo.

Tarp sužeistųjų dar yra vienas ispanas ir australas.

Tyrimas

Pirmadienį policija Rytų Londone surengė naujų reidų ir suėmė „keletą žmonių“. Vakar pareigūnai Barkingo priemiestyje suėmė 12 įtariamųjų.

Sekmadienį policija suėmė dvylika 19–60 metų asmenų, iš kurių penki buvo vyrai. Vėliau buvo paleistas vienas 55 metų vyriškis, nurodė policija.

Per ataką panaudotą baltą „Renault“ mikroautobusą neseniai buvo išsinuomojęs vienas iš užpuolikų, pridūrė policija.

Pareigūnai nurodė jau nustatę užpuolikų tapatybes ir pažadėjo vėliau jas paskelbti.

Londono policija nurodė, kad mieste bus dislokuotos gausesnės pareigūnų – tiek ginkluotų, tiek neginkluotų – pajėgos, be to, ant sostinės tiltų bus imtasi papildomų saugumo priemonių.

Kovą panašus išpuolis buvo surengtas ant Vestminsterio tilto Londono centre, kur 52 metų britas Khalidas Masoodas (Chalidas Masudas) nukreipė automobilį į pėsčiuosius, o paskui rėžėsi į parlamentą juosiantį užtvarą. Tąkart žuvo penki žmonės, o dar daugiau nei 50 buvo sužeista.

Kas atsakingas?

Londono policija informavo, kad atskleis užpuolikų tapatybes, „kai tik tai bus įmanoma“.

Britanijos premjerė Theresa May (Tereza Mei) sekmadienį dėl atakos apkaltino „piktą“ islamo ekstremizmo ideologiją.

Vėliau sekmadienį atsakomybę už šeštadienio žudynes prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

IS taip pat prisiėmė atsakomybę ir už kovą surengtą ataką ant Vestminsterio tilto bei už gegužės 22-ąją nugriaudėjusį sprogdinimą Mančesterio arenoje, nusinešusį 22 gyvybes.

Kur įvyko ataka?

Londono tiltas yra vienas pagrindinių kelių, vedančių į Londono Sitį – Britanijos sostinės finansų centrą.

Pietiniame tilto gale įsikūrusiame Boro turgaus rajone veikia garsus maisto turgus, be to, ten yra daugybė madingų pasilinksminimo vietų, kur šeštadienio vakarus leidžia itin daug Londono gyventojų ir turistų.

Tame pačiame rajone taip pat stovi ir aukščiausias Britanijos pastatas – dangoraižis „The Shard“ („Stiklo šukė“).

Netoli nelaimės vietos dar yra ir pagrindinė geležinkelio bei Londono metropoliteno stotys. Tyrimą vykdanti policija uždarė šią teritoriją, todėl buvo smarkiai paveikta miesto transporto sistema.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių