Turkija: žurnalisto J. Khashoggi nužudymas buvo „žiauriai suplanuotas“

  • Teksto dydis:

Saudo Arabijos žurnalisto Jamalo Khashoggi (Džamalo Chašogdžio) nužudymas Rijado konsulate Stambule buvo ypač „žiauriai“ suplanuotas, pirmadienį pareiškė Turkijos valdančiosios partijos atstovas.

„Tai buvo ypač žiauriai suplanuota, ir mes susiduriame su tokia situacija, kai dedama daug pastangų visa tai nuslėpti“, – sakė valdančiosios Teisingumo ir plėtros partijos (AKP) atstovas spaudai Omeras Celikas (Emeras Čelikas) žurnalistams Ankaroje.

„Tai labai sudėtinga žmogžudystė“, – sakė O. Celikas ir perspėjo, kad Turkijos vyriausybė neįsitrauks į spėliojimus.

„Visi (kiti) gali spėlioti, bet mes negalime spėlioti“, – pridūrė O. Celikas.

Jis taip pat atmetė „amoralius“ pareiškimus apie Saudo Arabijos ir Turkijos „derėjimąsi“.

Rijadas šeštadienį pripažino, kad J. Khashoggi žuvo spalio 2-ąją kilus „muštynėms“ minėtame konsulate, į kurį jis atėjo atsiimti santuokai reikalingų dokumentų.

Karalystė pridūrė, kad dėl žurnalisto mirties buvo areštuota 18 jos piliečių, o du Saudo Arabijos sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano (Mohamedo bin Salmano) aukšto rango padėjėjai ir trys kiti žvalgybos agentai buvo atleisti.

Prieš Rijado pripažinimą šaltiniai Turkijoje sakė, kad 15 Saudo Arabijos piliečių komanda buvo pasiųsta į Stambulą ir nužudė sosto įpėdinio kritiką J. Khashoggi, kuris pernai persikraustė į Jungtines Valstijas ir rašė laikraščiui „The Washington Post“.

Provyriausybinė Turkijos žiniasklaida buvo pranešusi, kad komanda tardė, kankino J. Khashoggi ir nukirto jam galvą, bet provyriausybinis skiltininkas Abdulkadiras Selvi (Abdulkadiras Selvis) pirmadienį dienraštyje „Hurriyet“ rašė, kad žurnalistas buvo pasmaugtas, o paskui sukapotas į 15 gabalų.

O. Celikas atkreipė dėmesį į saugumo kamerų nufilmuotą medžiagą, kurią pirmadienį paskelbė amerikiečių televizija CNN. Transliuotojas teigė, kad vaizdo medžiagoje matyti Saudo Arabijos pareigūnas, apsimetantis J. Khashoggi ir išeinantis iš konsulato.

CNN citavo Turkijos aukšto rango pareigūno žodžius, kad šis Saudo Arabijos pilietis buvo „atvežtas į Stambulą būti (J. Khashoggi) dubleriu“.

„Tai buvo iš anksto suplanuota žmogžudystė, o kūnas buvo išgabentas iš konsulato“, – pridūrė turkų pareigūnas.

Minėtame vaizdo įraše vyras, kurį CNN vadino Mustafa al Madani (Mustafa Madaniu), išeina iš konsulato pro užpakalinį išėjimą vilkėdamas, kaip atrodo, J. Khashoggi drabužius. Tačiau batai atrodo ne tokie, kokius, kaip rodo saugumo kamerų medžiaga, avėjo žurnalistas įeidamas į konsulatą.

Neliks jokių paslapčių?

Turkija pirmadienį pažadėjo, kad byloje dėl Saudo Arabijos žurnalisto J. Khashoggi  nužudymo „neliks jokių paslapčių“, ir pridūrė nenorinti, kad nukentėtų jos santykiai su Rijadu.

„Nuo pat pradžių mūsų prezidento linija buvo aiški. Šioje byloje neliks jokių paslapčių“, – žurnalistams Ankaroje sakė prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) atstovas Ibrahimas Kalinas (Ibrachimas Kalinas).

Jis pridūrė: „Saudo Arabija mums yra svarbi šalis, broliška ir draugiška šalis. Turime daug partnerysčių ir nenorėtume, kad jos nukentėtų. Todėl Saudo Arabijos valdžiai tenka didelė atsakomybė nušviesti šią bylą.“

Rado „paliktą Saudo Arabijos konsulato automobilį“

Turkijos policija pirmadienį vienoje požeminėje automobilių aikštelėje Stambule rado paliktą automobilį, priklausantį Saudo Arabijos konsulatui.

Automobilis rastas trys savaitės po Saudo Arabijos žurnalisto J. Khashoggi nužudymo karalystės konsulate Stambule.

Minima mašina su diplomatiniais registracijos numeriais buvo požeminėje stovėjimo aikštelėje miesto Sultangazio rajone, pranešė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra ir televizija „TRT World“.

Registracijos dokumentai rodo, kad automobilis priklauso konsulatui, sakoma pranešimuose. Policija paprašė prokurorų ir Saudo Arabijos konsulato leisti patikrinti mašiną.

Policija blokavo aikštelę, prie kurios susirinko daug žiniasklaidos atstovų, pranešė naujienų agentūros AFP fotografas.

Saudo Arabija šeštadienį pagaliau pripažino, kad J. Khashoggi žuvo spalio 2-ąją kilus „muštynėms“ minėtame konsulate, į kurį jis atėjo atsiimti santuokai reikalingų dokumentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gikas

gikas portretas
Per daug dideli milijardai sukasi.Niekas teisybes nesuzinos, nors ir taip viskas aisku. Laukiniai zmogzudziai. Kosmaras.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių