Ukraina stengsis užtikrinti, kad JAV raketos nepatektų priešams į rankas

  • Teksto dydis:

Kijevas stengsis užtikrinti, kad Ukrainai planuojamos perduoti modernios JAV gamybos modernios prieštankinių raketų sistemos nepatektų į priešo rankas, ketvirtadienį pranešė dienraštis „The Wall Street Journal“ (WSJ).

JAV Valstybės departamentas praeitą mėnesį paskelbė, kad Vašingtonas „nusprendė tiekti Ukrainai sustiprintus gynybinius pajėgumus“ ir kad tai yra „dalis pastangų padėti Ukrainai sukurti savo ilgalaikius gynybinius pajėgumus, ginti savo suverenumą ir teritorinį vientisumą bei pasipriešinti tolesnei agresijai“.

Dar prieš paskelbiant šį pareiškimą televizija „ABC News“ citavo šaltinius Valstybės departamente, sakiusius, kad Jungtinės Valstijos planuoja pasiųsti Ukrainai prieštankinių raketų, tarp jų galbūt modernių kompleksų „Javelin“.

Šis Vašingtono žingsnis sukėlė Maskvos, remiančios su Kijevo vyriausybe Rytų Ukrainoje kovojančius separatistus, įtūžį.

„Ukrainos aprūpinimas (letaline) ginkluote turi neleisti šiuo metu rusenančiam konfliktui į didelio masto karo veiksmus, didinant vyriausybės pajėgų pajėgumus geriau apsiginti priešo pajėgų puolamosios operacijos atveju. Amerikiečių pareigūnai sako, kad nuodugniai nagrinėja galimybes aprūpinti Ukrainą prieštankiniais ginklais „Javelin“. Dėl to jais bus aprūpinti daliniai, esantys toli nuo fronto linijos, kad (šie ginklai) nebūtų naudojami puolamosioms operacijoms ir kad jie nebūtų palikti priešui“, – WSJ pranešimą citavo „Laisvės radijas“ Ukrainoje.

Laikraštis pabrėžė, kad amerikiečių nuogąstavimai nėra nepagrįsti, nes per konfliktus Gruzijoje, Sirijoje ir pačioje Ukrainoje anksčiau buvo incidentų, kai Vašingtono sąjungininkams perduota įranga patekdavo į netinkamas rankas.

Po 2008 metais vykusio trumpo Rusijos ir Gruzijos karo amerikietiškos įrangos buvo rusų užimtose karinėse bazėse, o kai kurių jos dalių būdavo galima įsigyti Tbilisio juodojoje rinkoje. Be to, Rytų Europoje pagamintos ginkluotės, tiektos su Sirijos vyriausybe kovojantiems sukilėliams, vėliau pateko į džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ rankas.

Taip pat yra žinoma, kad 2014 metais per Kijevo pajėgų ir prorusiškų separatistų kautynes prie Rytų Ukrainos miesto Debalcevės viena ukrainiečiams perduota amerikietiška radiolokacijos sistema pateko į priešo rankas. Vis dėlto Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atstovas tąsyk informavo Vašingtoną, kad prieš ukrainiečiams kariams atsitraukiant tos sistemos elementai buvo sunaikinti.

„Amerikos ir Ukrainos pareigūnams labai svarbu, kad tokie ginklai kaip „Javelin“ nepatektų į rankas separatistams, galintiems vėliau juos panaudoti prieš ukrainiečių tankus, – sakoma pranešime. – Netgi vienas Rusijos pareigūnas leido suprasti, kad tokia amerikiečių politika protinga, nes separatistai arba rusai galėtų vėliau perparduoti (užgrobtas sistemas) į konfliktų zonas, kur jos galėtų būti panaudotos prieš amerikiečių techniką (šarvuočius arba tankus) arba karius už tūkstančių kilometrų nuo Ukrainos.“

Šaltiniai Valstybės departamente praeitą mėnesį sakė „ABC News“, kad Ukrainai ketinama perduoti 210 prieštankinių raketų ir 35 jų leidimo įrenginius. Šių ginklų vertė – apie 47 mln. JAV dolerių (39,7 mln. eurų).

Jeigu JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) oficialiai leis perduoti šią ginkluotę, šis planas per 30 dienų turėtų būti pateiktas apsvarstyti Kongresui ir, gavus įstatymų leidėjų pritarimą, persiųstas Valstybės departamentui.

„Prieštankinių raketų, įskaitant, galbūt, ir amerikietiškų sistemų „Javelin“, pristatymas gali išprovokuoti aršią reakciją iš Rusijos, kuri gali grasinti sugriauti prezidento Trumpo raginimus užtikrinti geresnius santykius su Maskva“, – sakoma „ABC News“ pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

senis

senis portretas
kas sukure priesiskuma,tai gal ne vovanas Kryma ir Donbasa uzgrobes ,ko dar laukti is politinio beprocio

senis

senis portretas
reikia choholams JEVELIN-rusu tankams spirginti

cha

cha portretas
Prisigamino tų ginklų ir nebėra jų kur dėti. Tai kad nereikėtų utilizuoti, geriau atiduos kakolams. O tie gali su rusais į vodką ir lašinius išmainyti. Arba į dujas, kurių taip trūksta dabar, net mokyklas užsidarė...
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių