Ukrainoje rasta sovietinių represijų aukų masinė kapavietė?

  • Teksto dydis:

Ukrainos vakarinio Ivano Frankivsko miesto centre klojant kabelius buvo rasta numanoma sovietinių represijų aukų masinė kapavietė, pranešė „Radio Svoboda“ (Laisvės radijas).

„Ivano Frankivske tiesiant kabelius centrinio miesto ežero rajone buvo rasta masinė kapavietė, kurioje yra mažiausiai 50 žmonių palaikai“, – antradienį savo tinklapyje pranešė „Radio Svoboda“.

Toje teritorijoje kasinėjimus pradėjo komunalinės įmonės „Pamjat“ (Atmintis) mokslininkai. Darbininkų iškastame griovyje jie aptiko du maišus žmogaus kaulų ir moterų bei vaikų drabužių liekanų.

Mokslininkų teigimu, palaikai slūgso 30 cm gylyje ir yra nesuardyti, tačiau kol kas dar sudėtinga tiksliai įvertinti kapavietės dydį. Vis dėlto, atsižvelgus į griovių ilgį ir gylį galima teigti, kad ten palaidota mažiausiai 50 aukų.

„Žmonių palaikai slūgso 30 cm gylyje, galbūt giliau, tačiau kol kas negalime to tiksliai pasakyti. Duobė kol kas yra penkių metrų ilgio. Palaikai anatomiškai nėra suardyti, tačiau kūnai buvo netvarkingai suversti. Tai yra, duobėje tie kūnai atsidūrė be jokios tvarkos“, – teigė „Pamjat“ vadovas Vasylis Tymkivas.

Vietovėje šalia tos kapavietės 5-ame praėjusio amžiaus dešimtmetyje buvo laidojamos tiek komunistinio, tiek nacistinio režimo aukos. Kol kas mokslininkai linkę matyti, jog šioje kapavietėje palaidotos sovietų NKVD aukos. Pasak V.Tymkivo, bolševikai, užuot kasę gilias duobes, savo aukas laidodavo natūraliai susiformavusiuose griovose ir daubose.

Šiuo metu mokslininkai dar neturi oficialaus leidimo kasinėti toje teritorijoje. Šią kapavietę jie nuodugniai galės tirti tik gavę reikiamus dokumentus, tačiau pirmiausia reikia išsiaiškinti, kokį plotą ji užima.


Šiame straipsnyje: Ukrainasovietinės prepresijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

pastebėjimas

pastebėjimas portretas
Vaje kaip klumpė supyko, net skilo. Kapavietės rastos vakarų Ukrainoje, tuose regionuose žydų ir lenkų genocidą vykdė banderos gaujos, tie nacių pakalikai nužudė apie 100 tūkstančių lenkų ir apie 30 tūkstančių žydų.

Anonimas

Anonimas portretas
Vaje kaip isgamos vatnikai supyko

to rusija tautu kalejimas

to rusija tautu kalejimas portretas
Nikstukine lithujenija pirmauja pasaulije pagal savizudibiu statistika nes cia socialine neligybe kaip skurdo kalejimas jei neturi proto isvaziuoti i uzsieni lieka tik pasikarti
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių