Ukrainos ginklų saugykloje – sprogimai: evakuota 30 tūkst. žmonių

  • Teksto dydis:

Iš Ukrainos Vinicos srities dėl gaisro ginklų saugykloje trečiadienį buvo evakuota maždaug 30 tūkst. gyventojų; prokurorai neatmeta galimybės, kad šis incidentas galbūt buvo „diversija“.

Tai buvo jau antras toks incidentas, šiemet sukrėtęs svarbius Ukrainos ginklų sandėlius.

Šalies karinė prokuratūra pranešė, kad buvo pradėtas tyrimas dėl galimos „diversijos kariniame komplekse“. Tai gali būti teroro aktas, kurį galėjo atlikti diversantų grupė panaudodama bepilotę skraidyklę.

Pradiniais duomenimis, ėmus sproginėti šaudmenims, buvo sužeisti du žmonės, bet daugiau aukų šis incidentas nepareikalavo.

Vinicos regiono administracija nurodė, kad sandėlyje buvo laikoma 188 tūkst. tonų šaudmenų; kariuomenė anksčiau pranešė, kad ten buvo tik apie 83 tūkst. tonų amunicijos.

Tačiau naujienų agentūra AFP, susisiekusi su keliais pareigūnais iš regiono administracijos bei kariuomenės, neišsiaiškino, dėl ko taip smarkiai skiriasi ši informacija, ir kiek iš tikrųjų šaudmenų buvo tame sandėlyje.

Kariuomenės generalinio štabo atstovas Volodyslavas Selezniovas AFP sakė, kad tai buvo „vienas didžiausių šalies“ ginklų sandėlių.

Apie 175 km į pietvakarius nuo Kijevo esančiame Kalynivkos mieste esančiame sandėlyje sprogimai buvo girdimi maždaug kas 5-10 minučių. Pasak AFP korespondento, šio 20 tūkst. gyventojų turinčio miesto gatvės buvo beveik ištuštėjusios.

„Žmonės smarkiai nukentėjo, – AFP sakė vietos gyventoja Antonina. – Kai kurių jų namų langai ir durys buvo visiškai išsprogdintos.“

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka dėl sprogimų šaudmenų sandėliuose Kalynivkos mieste nusprendė sušaukti karinio komiteto posėdį, kuriame dalyvavo premjeras Volodymyras Hroismanas, Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) sekretorius Oleksandras Turčynovas, teisėsaugos ir gynybos žinybų vadovai.

„Tai yra Ukrainos kariuomenės arsenalas, ir aš manau, kad jis buvo sunaikintas neatsitiktinai“, – vyriausybės vadovas trečiadienį sakė televizijai, užsimindamas, kad prie šio įvykio gali būti prisidėję rusai ar separatistai.

Masinė evakuacija

Gaisras prasidėjo apie 22 val. vietos (ir Lietuvos) laiku netoli Kalynivkos miesto centriniame Vinicos regione, Ukrainos kariuomenės vadovybė parašė socialiniame tinkle „Facebook“.

Įsiplieskus gaisrui, sandėlyje vienas po kito ėmė sproginėti artilerijos šaudmenys, danguje buvo matomi įspūdingi, bet šiurpą keliantys oranžiniai ugnies kamuoliai.

Ukrainos policija sakė, kad iš aplinkinių teritorijų buvo evakuota per 30 tūkst. žmonių.

„Be kita ko, iš Vinicos rajono ligoninių buvo evakuoti 180 pacientų“, – pranešė šalies nepaprastųjų situacijų ministerija.

Pareigūnai taip pat pranešė, kad 50 kilometrų spinduliu aplink gaisro vietą buvo uždaryta oro erdvė, kad sproginėjančios raketos nepataikytų į komercinius orlaivius.

Ukrainos pagalbos tarnybos pasitelkė du krovininius karinius lėktuvus „An-32“, kurie laisto vandenį aplinkiniuose miškuose, kad padėtų lokalizuoti gaisrus.

Ši nelaimė jau ne pirma tokia Ukrainoje. Kovą per panašų incidentą rytiniame Balaklijos mieste žuvo vienas žmogus.

Ukrainos kariuomenė kariauja su prorusiškais separatistais šalies rytuose jau nuo 2014-ųjų balandžio. Šis konfliktas jau pareikalavo daugiau kaip 10 tūkst. žmonių gyvybių.

Kovo mėnesį Balaklijos bazėje, esančioje apie 150 km nuo separatistų kontroliuojamų teritorijų, įsiplieskė gaisras ir pasipylė sprogimai. Toje bazėje buvo laikomi šaudmenys ir ginklai, kuriuos naudojo ukrainiečių kariai, kovojantys antiteroristinės operacijos zonoje.

Kai kurie Kijevo pareigūnai iškėlė versiją, kad tą gaisrą sukėlė sprogmenys, numesti bepilotės skraidyklės.

Tiek Maskva, tiek Rusijos remiami separatistai tokius kaltinimus neigė.

Vinica yra apie 700 km į vakarus nutolusi nuo karo zonos.

Rusija įnirtingai neigia, kad prisideda prie Rytų Ukrainos konflikto ir remia prorusiškus separatistus, bei tvirtina, kad ten vyksta „pilietinis karas“.

Ukrainos premjeras: gaisras nebuvo atsitiktinis

Ukrainos vyriausybės vadovas Volodymyras Hroismanas pareiškė, kad asmenys, atsakingi už padėtį Kalynivkoje Vinycios srityje, kur nuo antradienio vakaro dega šaudmenų sandėliai, turi būti patraukti atsakomybėn.

„Turime atlikti nuodugnų tyrimą ir suprasti priežastį, dėl kurios susidarė ši nepaprastoji situacija. Tai mūsų, Ukrainos, kariuomenės arsenalas, ir jis sunaikintas, mano nuomone, neatsitiktinai. Tačiau reikia įsitikinti, kad visi, kurie turėjo būti už jį atsakingi, bus patraukti atsakomybėn. Manau, tai yra absoliučiai principinis klausimas“, – sakė V.Hroismanas trečiadienį vyriausybės posėdyje.

„Pamenu Mariupolį, pamenu Balakliją, šiandien jau Vinycia. Protingi daro išvadas, kvailiai kartoja klaidas. Manau, šiandien įvyks karinio kabineto posėdis, kuriam pirmininkaus vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas, šalies prezidentas. Jame bus išanalizuota situacija ir padarytos atitinkamos išvados“, – pažymėjo premjeras.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka dėl sprogimų šaudmenų sandėliuose Kalynivkos mieste nusprendė sušaukti karinio komiteto posėdį, kuriame dalyvaus V.Hroismanas, Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) sekretorius Oleksandras Turčynovas, teisėsaugos ir gynybos žinybų vadovai.

Per gaisrą ir sprogimus apie 70 proc. šaudmenų saugyklos teritorijos nenukentėjo, pranešė ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo atstovas Vladyslavas Selezniovas.

„Su bepilotės skraidyklės pagalba buvo ką tik išžvalgyta saugyklos teritorija. Nustatyta, kad apie 70 proc. teritorijos nuo gaisro nenukentėjo“, – sakė jis per spaudos konferenciją Kijeve.

V.Selezniovas pažymėjo, kad šiuo metu saugyklos teritorijoje vis dar fiksuojami pavieniai šaudmenų sprogimai, bet prie administracinės teritorijos šalia saugyklos jau dirba išminuotojų grupės.

„Kareivinėse išjungta elektra. Visi kariai ir darbuotojai evakuoti. Pirmiausia buvo evakuoti šauktiniai – jų būta apie 100“, – sakė jis.

Pasak karininko, šiuo metu gaisro lokalizavimo darbuose karinio dalinio teritorijoje dalyvauja keturi priešgaisriniai tankai.

„Gaisro intensyvumas smarkiai sumažėjęs. Vykdomi gaisro židinių likvidavimo darbai, išminuotojai toliau valo sandėlių teritoriją. Administracinė teritorija praktiškai nenukentėjo“, – pažymėjo jis.

Kaip buvo pranešta anksčiau, per šį incidentą buvo lengvai sužeistos dvi moterys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Mažoka ....

to

to portretas
banderaiN.Savčenko pasakė per ukrų tv,kad patys beveik viską išvogė,opo to gaisrą sukėlė prieš ES patikrinimą komisijos

Myliu Putina

Myliu Putina portretas
Teisingai, Rusijoje viskas geriausia, saugiausia, valstybiškiausia, neišvogčiausia t.t
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių