UNESCO: Palmyros senovinio paveldo naikinimas yra karo nusikaltimas

  • Teksto dydis:

Jungtinės Tautos penktadienį griežtai pasmerkė džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojų vykdomą Sirijos senovinio Palmyros miesto istorinio paveldo naikinimą ir pareiškė, kad ekstremistų veiksmai yra „karo nusikaltimas“ ir „kultūrinis valymas“.

JT Švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) generalinės direktorės Irina Bokova sakė, kad šis senovės paminklų griovimas yra „naujas karo nusikaltimas ir didžiulė netektis Sirijos žmonėms ir žmonijai“.

„Šis naujas smūgis kultūros paveldui ... rodo, kad per kultūrinį valymą, vadovaujamą nuožmių ekstremistų, siekiama naikinti tiek žmonių gyvybes, tiek istorinius paminklus, kad iš Sirijos žmonių būtų atimta jų praeitis ir ateitis“, – pabrėžė I.Bokova.

Gruodžio 11 dieną IS kovotojai vėl užėmė Palmyrą, kontroliuotą vyriausybės pajėgų. Jie susigrąžino miestą ir jo senovinių griuvėsių kompleksą, paskelbtą UNESCO Pasaulio paveldo objektu, iš kurio devyniais mėnesiais anksčiau buvo išvaryti per Rusijos palaikomą puolimą.

Kaip pranešama, nauja žala buvo padaryta anksčiau šį mėnesį.

Sirijos senienų apsaugos vadovas Maamounas Abdulkarimas (Maamunas Abdulkarimas) anksčiau penktadienį sakė naujienų agentūrai AFP Damaske gavęs vietos šaltinių informacijos, kad džihadistai sugriovė Palmyros tetrapiloną – kvadrato pavidalo statinį su 16 kolonų. Tuo tarpu palydovo padarytos nuotraukos atskleidė, kad taip pat buvo nuniokotas šiame mieste esančio senovės romėnų amfiteatro fasadas.

Tetrapilonas, pastatytas III mūsų eros amžiuje, valdant Romos imperatoriui Diokletianui, sudarė keturios kolonų grupės po keturias kolonas. Kiekviena iš jų laikė masyvius akmeninius karnizus.

Šis paminklas bėgant šimtmečiams buvo smarkiai apgriautas, ir tebestovėjo tik vieną originali rausvo egiptietiško granito kolona. Kitos buvo betoninės kopijos, pastatytos 1963 metais.

Romėnų amfiteatrą, pastatytą I mūsų eros šimtmetyje, IS naudojo viešoms egzekucijoms, kai kontroliavo miestą nuo 2015 metų gegužės iki pernai kovo. Per tą laiką grupuotė smarkiai apgadino senovės griuvėsių kompleksą, apiplėšė ir nusiaubė jo muziejų.

Maskva penktadienį irgi pasmerkė Palmyrai padarytą naujausią žalą. Prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad šie veiksmai yra „tikra tragedija kultūros ir istorinio paveldo atžvilgiu“.

Paklaustas, ar Rusijos kariuomenė ketina įsikišti ir padėti antrąkart atkovoti Palmyrą, D.Peskovas tepasakė, kad „Rusijos kariuomenė toliau paliko sirus, kovojančius su teroristais“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
tai,kad visa šitą naikina amerikos apginkluoti teroristai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių