UNICEF perspėja, kad Rafos puolimas keltų grėsmę 600 tūkst. vaikų

Jungtinių Tautų vaikų fondas (UNICEF) pirmadienį perspėjo, kad karinė Rafos apsiaustis ir puolimas keltų „katastrofinę riziką“ 600 tūkst. šiame mieste besiglaudžiančių vaikų.

„Dabar Rafa yra miestas vaikų, kuriems Gazoje saugių vietų nėra. Pradėjus plataus masto karines operacijas, vaikai riziką patirtų ne tik dėl smurto, bet ir dėl chaoso bei panikos, ir kaip tik tuo metu, kai jie yra fiziškai ir psichiškai nusilpę“, – pasakė UNICEF vykdomoji direktorė Catherine Russell.

Naujausiais Palestinos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per šį konfliktą jau žuvo daugiau nei 14 tūkst. vaikų.

UNICEF teigimu, manoma, kad šimtai tūkstančių Rafoje esančių vaikų jau dabar turi vienokią ar kitokią negalią, sveikatos sutrikimą ar yra kaip nors kitaip pažeidžiami ir dėl to mieste gresiantys karo veiksmai jiems kelia dar didesnį pavojų.

„Šimtai tūkstančių vaikų, kurie šiuo metu glaudžiasi sausakimšoje Rafoje, yra sužeisti, traumuoti, jie serga, kenčia dėl nepakankamos mitybos ar turi neįgalumą“, – kalbėjo C. Russell.

Ji pridūrė, kad daugeliui iš jų teko ne kartą persikelti iš vienos vietos į kitą, daugelis yra netekę namų, tėvų ir artimųjų.

UNICEF pakartojo agentūrų nuolatinio komiteto prašymą, kad Izraelis „įvykdytų savo teisinę, tarptautinėje humanitarinėje ir žmogaus teisių teisėje nustatytą prievolę pristatyti maistą ir medicinos priemones bei padėti teikti humanitarinę pagalbą, o pasaulio lyderiai neleistų įvykti dar didesnei katastrofai“.

JT: raginimas evakuotis iš rytinės Rafacho dalies yra nehumaniškas

Izraelio įsakymas palestiniečiams evakuotis iš rytinės Rafacho dalies yra nehumaniškas, pirmadienį pareiškė Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovas, perspėdamas, kad kančios ir destrukcija viršys jau dabar nepakeliamą lygį.

„Gazos gyventojai ir toliau kenčia nuo bombų, ligų ir net bado. Šiandien jiems buvo pasakyta, kad jie vėl turi persikelti, Izraelio karinėms operacijoms Rafacho teritorijoje intensyvėjant. Tai nehumaniška. Tai prieštarauja pagrindiniams tarptautinių humanitarinių ir žmogaus teisių įstatymų principams“, – teigiama JT žmogaus teisių vadovo Volkerio Turko (Volkerio Tiurko) pareiškime.

JT pirmadienį pasmerkė Izraelio raginimą palestiniečiams evakuotis iš Rafacho, esančio pietinėje Gazos Ruožo dalyje, kaip „neįmanomą saugiai įvykdyti“, didėjant nerimui dėl galimo žydų valstybės puolimo.

„Šiandien duoti įsakymai evakuotis iš rytinės Rafacho dalies tik dar labiau padidins civilių kančias“, – sakė JT generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso (Antoniju Guterišo) atstovas spaudai Stephane'as Dujarricas (Stefanas Diužarikas) ir pridūrė, kad „tokio masto masinės evakuacijos neįmanoma įvykdyti saugiai“.

Tokio masto masinės evakuacijos neįmanoma įvykdyti saugiai.

R. Sunakas: esame labai susirūpinę dėl galimo Izraelio įsiveržimo į Rafachą

Britų ministras pirmininkas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) pirmadienį pareiškė, kad Jungtinės Karalystės vyriausybė yra labai susirūpinusi dėl galimo Izraelio puolimo Rafache po to, kai žydų valstybė paragino palestiniečius pasitraukti iš rytinės pietinio Gazos Ruožo miesto dalies.

„Esame labai susirūpinę dėl karinio įsiveržimo į Rafachą perspektyvos, atsižvelgiant į tai, kad ten slepiasi daug civilių gyventojų ir kad šis sienos perėjimo punktas svarbus teikiant pagalbą“, – duodamas interviu transliuotojui „Sky News“ sakė jis.

Prancūzija perspėjo, kad priverstinė civilių evakuacija iš Rafos gali būti laikoma karo nusikaltimu

Prancūzijos užsienio reikalų ministerija pabrėžė „tvirtai prieštaraujanti“ Izraelio planams pradėti karinę sausumos operacija Gazos Ruožo pietuose esančiame Rafos mieste.

„Prancūzija taip pat primena, kad priverstinis civilių gyventojų perkėlimas pagal tarptautinę teisę yra karo nusikaltimas“, – pirmadienį pranešime spaudai pareiškė ministerija.

Prancūzijos vyriausybė pareikalavo Palestinos teroristinės organizacijos „Hamas“ nedelsiant paleisti įkaitus, o visų konflikto šalių – susitarti dėl ilgalaikių paliaubų, padėsiančių patenkinti civilių gyventojų poreikius.

Panašaus pobūdžio pareiškimą sekmadienį padarė ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

Prieš numanomą puolimą Rafache J. Bidenas dar kartą perspėjo B. Netanyahu

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pirmadienį  „pakartojo savo aiškią poziciją“ Izraelio premjerui Benjaminui Netanyahu (Benjaminui Netanjahui) po to, kai Izraelis nepaisė JAV įspėjimų ir paragino palestiniečius pasitraukti iš rytinės pietinio Gazos Ruožo miesto dalies, pranešė Baltieji rūmai.

Abu lyderiai kalbėjosi tuo metu, kai J. Bidenas deda diplomatines pastangas, kad būtų atnaujintos Izraelio ir „Hamas“ derybos ir prieš artėjantį Jordanijos karaliaus Abdullah II (Abdulos II) vizitą Baltuosiuose rūmuose.

J. Bidenas balandį transliuotame interviu pareiškė, kad B. Netanyahu politika Gazos Ruožo atžvilgiu yra klaida.

Vašingtonas teigė, kad nepritaria plataus masto Izraelio karinei operacijai be patikimo plano, skirto Rafacho, kur prieglobstį rado maždaug 1,2 mln. palestiniečių, civiliams apsaugoti.

„Prezidentas pakartojo savo aiškią poziciją dėl Rafacho“, – pranešė Baltieji rūmai ir pridūrė, kad J. Bidenas taip pat informavo Izraelio vadovą apie derybas dėl palestiniečių kovotojų laikomų Izraelio įkaitų išlaisvinimo.

Tuo metu B. Netanyahu „sutiko užtikrinti, kad Kerem Šalomo sienos perėjimo punktas būtų atviras humanitarinei pagalbai tiems, kuriems jos reikia“, priduriama pranešime apie jų pokalbį po to, kai Izraelis po „Hamas“ raketų atakos uždarė pagrindinį sienos perėjimo į Gazos Ruožą punktą.

J. Bidenas neatsakinėjo į klausimus, nes grįžęs į Baltuosius rūmus iš savo rezidencijos Vilmingtone Delavero valstijoje, kur praleido savaitgalį, tiesiai iš sraigtasparnio „Marine One“ nuėjo į Ovalųjį kabinetą.

Anksčiau JAV nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai pranešė apie J. Bideno ir B. Netanjahu pokalbį, sakydamas, kad „Izraelio vyriausybei aiškiai išsakėme savo nuomonę dėl didelės sausumos invazijos į Rafachą“.

„Mes ir toliau manome, kad susitarimas dėl įkaitų yra geriausias būdas išsaugoti įkaitų gyvybes ir išvengti invazijos į Rafachą, kur prieglobstį rado daugiau nei milijonas žmonių“, – naujienų agentūrai AFP sakė atstovas spaudai.

Rinkimų metais J. Bidenas patiria vis didesnį spaudimą šalies viduje dėl karo Gazos Ruože, JAV universitetų miesteliuose vykstant palestiniečius palaikantiems protestams.

Prestižinis Kolumbijos universitetas Niujorke, atsidūręs prieš karą Gazos Ruože protestuojančių studentų centre, pirmadienį paskelbė, kad atšaukė kitą savaitę turėjusią vykti didelę diplomų įteikimo ceremoniją.

„Hamas“: Izraeliui, planuojančiam puolimą Rafache, nerūpi Gazoje laikomų įkaitų likimas

Palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ pirmadienį pareiškė, kad Izraeliui, planuojančiam puolimą Rafache, nerūpi Gazos Ruože laikomų įkaitų likimas ir „tebesitęsianti humanitarinė katastrofa“ apgultoje teritorijoje.

Izraelio kariuomenei paraginus Gazos Ruožo gyventojus pasitraukti iš rytinės Rafacho dalies, „Hamas“ išplatino pareiškimą, kuriame nurodė, kad žydų valstybė ruošiasi didelio masto kariniam puolimui, nepaisant „tebesitęsiančios humanitarinės katastrofos [Gazos] Ruože ar priešo kalinių Gazoje likimo“, turėdama omenyje įkaitus.

Palestiniečių Raudonasis pusmėnulis: tūkstančiai žmonių palieka rytinę Rafacho dalį

Palestiniečių Raudonasis pusmėnulis pirmadienį naujienų agentūrai AFP pranešė, kad tūkstančiai gyventojų palieka rytinę Rafacho dalį.

„Iš rytinių Rafacho rajonų į vakarus juda daug piliečių, ypač po suintensyvėjusio bombardavimo, tūkstančiai piliečių palieka savo namus“, – sakė Raudonojo pusmėnulio atstovas Osama al Kahloutas (Osama Kahlutas).


Šiame straipsnyje: RafaIzraelisPalestina

NAUJAUSI KOMENTARAI

to Kris

to Kris portretas
jos dziaugiasi, kai vaikus alakas pasiima...

Kris

Kris portretas
Baisūs motinu prakeiksmai ant ž

tai ar islamui

tai ar islamui portretas
rūpi kažkoki vaikai? Nesvarbu ar savi ar svetimi jiem kap šunys gatvėj Svarbiausia pabliaut savo alaxui pranašams ir newiernus kitatikius naikint
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių