Uragano „Harvey“ padaryta žala gali viršyti 40 mlrd. dolerių

  • Teksto dydis:

Žala, kurią JAV ekonomikai padarė galingiausias per 12 metų uraganas "Harvey", gali viršyti 40 mlrd. JAV dolerių, praneša CNN.

Tyrimų įmonės "CoreLogic" vertinimais, kurie buvo paskelbti dar praėjusią savaitę, žala gali sudaryti 39,6 mlrd. JAV dolerių, jeigu uraganas pasieks trečią kategoriją. Tačiau "Harvey" JAV Meksikos įlankos pakrantę pasiekė kaip ketvirtosios kategorijos uraganas. Tiesa, vėliau jis susilpnėjo iki pirmos kategorijos.

Visgi Teksaso dar laukia kelios dienos liūčių, kurios gali sukelti didelius potvynius.

Dėl uragano darbą teko sustabdyti naftos perdirbimo gamykloms, kurių bendras pajėgumas sudaro 2,26 mln. barelių per dieną, o tai sudaro maždaug 10 proc. visų šalies naftos perdirbimo pajėgumų.

JAV valdžia išankstinių uragano padarytos žalos įverčių kol kas neskelbia.

Šiuo metu bene pražūtingiausiu uraganu JAV istorijoje laikomas uraganas "Katrina", kuris 2005 metais praktiškai suniokojo Naująjį Orleaną ir pareikalavo daugiau kaip 1,8 tūkst. gyvybių. To uragano sukelta žala sudarė 125 mlrd. JAV dolerių.

Hjustoną tebesemia potvyniai

Hjustono apylinkėse jau ketvirtą dieną iš eilės nesiliaujant uragano „Harvey“ atneštoms liūtims, pirmadienį potvynio vandens lygis pasiekė vienaaukščių namų stogus ir tebesitęsė gyventojų gelbėjimo operacija.

Ketvirtą didžiausią JAV miestą paralyžiavo viena smarkiausių liūčių JAV istorijoje. Hjustone praūžęs 4-os kategorijos uraganas trumpam nuslinko į Meksikos įlanką, tačiau jo pabaigos dar nematyti. Audra jau išlaistė per 75 cm lietaus, bet prognozuojama, kad kai kur jo iškris dar per 60 centimetrų: pareigūnai būgštauja, kad blogiausia dar tik priešakyje.

Jau patvirtinta, kad „Harvey“ nusinešė mažiausiai tris gyvybes. Pirmadienį Porterio mieste, esančiame į šiaurės rytus nuo Hjustono, viena moteris žuvo, kai ant jos namelio ant ratų užvirto didžiulis ąžuolas.

Be to, viena Hjustono gyventoja pranešė, kad šeši jos šeimos nariai, įskaitant keturis jos anūkus, veikiausiai žuvo, kai Rytų Hjustone nuskendo jų vienatūris.

Virginia Saldivar (Virdžinija Saldivar) naujienų agentūrai AP sakė, kad sekmadienį jos svainio vairuojamas automobilis nuslydo nuo tilto ir įkrito į užutekį. Vairuotojas ištrūko iš skęstančios transporto priemonės, bet jo vaikams nepavyko išsigelbėti, sakė moteris.

„Tik tikiuosi, kad rasime jų palaikus“, – pridūrė ji.

Hjustono pagalbos tarnybų pareigūnai kol kas negalėjo patvirtinti šios istorijos detalių. Vis dėlto miesto policijos vadas Artas Acevedo (Artas Asevedas) sakė esąs „tikrai susirūpinęs, kiek daug kūnų rasime“ po šios tragedijos, smogusios vienam didžiausių Jungtinių Valstijų miestų.

Ši audra atnešė tiek daug lietaus, kad tiek jo sulaukti įmanoma tik kartą per tūkstantmetį, sakė JAV Armijos inžinierių korpuso pareigūnas Edmondas Russo (Edmondas Rusas). Jis sakė esąs susirūpinęs, kad potvynio vandenys gali perpildyti du vandens rezervuarus, saugančius nuo potvynio Hjustono centrą.

Įprastai itin judrus Hjustono verslo rajonas pirmadienį buvo apytuštis; keliuose buvo matomos vien tik pagalbos tarnybų transporto priemonės.

Miesto meras Sylvesteras Turneris (Silvestras Terneris) pranešė, kad policija išgelbėjo daugiau kaip 3 tūkst. žmonių. Pakrantės apsaugos tarnyba taip pat nurodė, kad valtimis ir orlaiviais išgelbėjo daugiau kaip 3 tūkst. įstrigusių gyventojų, o kas valandą pareigūnai sakė sulaukiantys per 1 000 pagalbos skambučių.

Žemumoje įsikūrusiame Hjustono Dikinsono priemiestyje, kur gyvena apie 20 tūkst. žmonių, buvo paskelbta privaloma evakuacija. Policija nurodė, kad toks sprendimas buvo priimtas dėl to, kad potvynis pakenkė miesto infrastruktūrai, apribojo komunalinių paslaugų teikimą, be to, nerimą kelia ir orų prognozės.

Tuo tarpu Hjustone vis garsiau svarstoma, kodėl šio miesto meras nepaskelbė tokio pat įsakymo.

S.Turneris jau ne kartą tvirtino, kad masinė kelių milijonų žmonių evakuacija automobiliais būtų daug pavojingesnė nei laukimas, kol audra pasitrauks.

„Drauge su apygardos teisėju susėdome ir nusprendėme, kad nesame tiesioginiame audros, uragano kelyje, todėl saugiausia būtų žmonėms pasilikti ir tinkamai pasiruošti. Net neabejoju, kad priėmėme teisingą sprendimą“, – sakė jis pirmadienį.

„Ar galite įsivaizduoti, kas būtų, jei milijonai žmonių būtų išvykę iš Hjustono miesto, o dabar mėgintų sugrįžti?“ – klausė meras.

Tūkstančiai evakuotųjų

Raudonasis Kryžius George‘o R.Browno (Džordžo R.Brauno) konferencijų centre ir kitose vietose įkūrė laikinų prieglaudų savo namus priverstiems palikti gyventojams.

Pirmadienio vakarą į minėtą centrą buvo atvykę 7 tūkst. evakuotųjų, nors ten gali tilpti tik 5 tūkst. žmonių.

Raudonojo Kryžiaus atstovas Lloydas Zielas (Loidas Zilas) teigė, kad šiame centre savanoriai įrengė daugiau vietų. Visgi ten trūksta lovų, taigi kai kuriems žmonėms teks miegoti ant kėdžių arba grindų.

2005-aisiais jame taip pat glaudėsi nuo uragano „Katrina“ nukentėję žmonės iš Naujojo Orleano.

Potvynių apimto Hjustono apylinkėse anksčiau nei planuota buvo pradėti tuštinti du vandens rezervuarai, pirmadienį pranešė vienas JAV Armijos inžinierių korpuso atstovas.

Jay Townsendas (Džėjus Taunsendas) sakė, kad vandens išleidimas iš Adikso ir Barkerio užtvankų prasidėjo ankstų pirmadienį, nes per pastarąsias kelias valandas vandens lygis jose smarkiai pakilo.

J.Townsendo teigimu, planai pasikeitė, nes norima apsaugoti kuo daugiau namų nuo potvynio, galinčio kilti užtvankoms persipildžius. Jis sakė, kad anksti pirmadienį vandens lygis jose kilo po 15 cm per valandą.

Šiauriniame Hariso apygardos rajone žmonės šaukėsi pagalbos, nes vanduo iš netoliese esančios įlankos buvo pakilęs iki namų stogų. Šioje vietovėje įstrigusius žmones valtimis gelbėjo tarnybų darbuotojai.

Prisiminimai apie „Catrina“

Pirmadienį „Harvey“ dar šiek tiek sustiprėjo, slinkdamas per šiltus įlankos vandenis, nurodė Nacionalinis uraganų centras.

Meteorologai mano, kad artimiausią parą „Harvey“ dar bus Meksikos įlankos vandenyse, o jo nešamo vėjo gūsiai sieks iki 72 km per val., tačiau trečiadienį uraganas vėl smogs Hjustonui. Tada audra turėtų pasitraukti iš žemyno ir nusilpti.

Tačiau iki to laiko dar gali iškristi iki 50 cm lietaus, pirmadienį informavo Nacionalinės meteorologijos tarnybos direktorius Louisas Uccellini (Luisas Učelinis).

Tai reiškia, kad potvynis artimiausiomis dienomis gali dar labiau padidėti, o „Harvey“ nuslinkus, potvynio vandenys veikiausiai trauksis labai lėtai, teigė meteorologai.

Jie prognozuoja, kad antradienį arba ankstų trečiadienį Hjustono apylinkėse veikiausiai bus užfiksuotas naujas atogrąžų audros atnešto lietaus rekordas. 1978-aisiais siautėjusi audra „Amelia“ išlaistė Teksase 120 cm lietaus.

Luizianos gyventojams vaizdai iš užtvindyto Hjustono sukėlė skaudžių prisiminimų apie uraganą „Katrina“.

„Jis tikrai sukėlė daug emocijų ir užuojautą žmonėms, kurie dabar visa tai patiria Hjustone“, – sakė Ray Gratia (Rėjus Gratija) iš Naujojo Orleano, nešdamas smėlio maišus savo namui apsaugoti. Šį miestą potvyniai buvo užplūdę per 2005-aisiais siautėjusį uraganą.

Tuo tarpu Vašingtone prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija užtikrino Kongresą, kad 3 mlrd. dolerių, esančių Federalinės nelaimių valdymo agentūros nelaimių fonde, užteks išspręsti skubiausioms problemoms – pavyzdžiui, pašalinti nuolaužas arba suteikti laikiną pastogę savo namus palikusiems gyventojams.

Baltieji rūmai pirmadienį pranešė, kad šalies prezidentas ir pirmoji ponia antradienį lankysis Korpus Kristi ir Ostino miestuose. Jiems informaciją apie gelbėjimo operaciją suteiks vietos vadovai ir organizacijos.

„Harvey“ buvo smarkiausias uraganas, smogęs JAV per pastaruosius 13 metų, ir smarkiausia Teksasą sukrėtusi audra nuo 1961-ųjų, kai valstijoje siautėjo uraganas „Carla“.

D.Trumpas žada federalinę pagalbą

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pažadėjo federalinę pagalbą nuo uragano „Harvey“ nukentėjusiam Teksasui ir sakė, kad kelių milijardų dolerių paramos skyrimui netrukus pritars Kongresas, nors vyriausybė perspėjo, kad jos dar turimos lėšos išseks per artimiausias savaites.

„Manau, tai nutiks labai greitai, – sakė D.Trumpas pirmadienį apie planus skirti pagalbos paketą – Tai įvyks labai greitai.“

Prezidentas teigė, kad 3 mlrd. dolerių, esančių Federalinės nelaimių valdymo agentūros (FEMA) nelaimių fonde, užteks išspręsti skubiausioms problemoms – pavyzdžiui, pašalinti nuolaužas arba suteikti laikiną pastogę savo namus palikusiems gyventojams. Visgi D.Trumpas pažadėjo, kad jo administracija kreipsis į įstatymų leidėjus, jog Teksasui būtų skirta daugiau lėšų atstatyti ketvirtą didžiausią JAV miestą Hjustoną, tebeniokojamą potvynių.

„Tikras skaičius, daug milijardų dolerių, ateis per Kongresą“, – sakė. D.Trumpas per spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose.

Atstovų rūmų respublikono Paulo Ryano (Polo Rajano) atstovė pažadėjo „padėti nukentėjusiesiems nuo šios siaubingos nelaimės“.

Respublikonų kontroliuojamas Kongresas veikiausiai pritars siūlymui nedelsiant skirti pagalbos paketą Teksasui, bet kongresmenų patarėjai tvirtina, kad surinkti didesnę sumą užtruks ilgiau. Kol kas dar per anksti spėlioti, kiek pinigų prireiks uragano padariniams šalinti, nes Hjustone tebekyla potvynio vanduo, žmonės yra įstrigę namuose, o visas miestas yra praktiškai paralyžiuotas.

Pirmadienį FEMA pranešė, kad jos fonde esantys 3 mlrd. dolerių „sparčiai senka“ dėl uragano „Harvey“.

JAV viceprezidentas Mike‘as Pence‘as (Maikas Pensas) vienai Hjustono radijo stočiai pirmadienį sakė, kad atsižvelgus į „potvynio stiprumą“ miesto apylinkėse, „prireiks daugybės metų atsitiesti“. Jis nurodė, kad 22 tūkst. žmonių jau kreipėsi dėl federalinės pagalbos, tačiau ji priklauso „ir dėl jos kreiptis gali apie pusė milijono žmonių Teksase“.

„Esame visiškai tikri, kad su rezervais ir Kongreso palaikymu turėsime išteklių, kurių reikia“, – sakė jis radijui KHOU.

Palaikyti pasiūlymą yra pasiruošę ir demokratai.

„Respublikonai privalo būti pasirengę prisijungti prie demokratų ir laiku išleisti įstatymą dėl paramos, pagal kurį bus pasiekiami visi reikiami ištekliai“, – sakė Kongreso demokratų mažumos lyderė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi).


Šiame straipsnyje: uraganas HarveyžalaJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių