Už B. Nemcovo nužudymą nuteisti čečėnai reikalauja panaikinti nuosprendį

  • Teksto dydis:

Už Rusijos opozicijos lyderio Boriso Nemcovo nužudymą nuteistas penketas antradienį paprašė Aukščiausiojo Teismo panaikinti Maskvos apygardos karinio teismo nuosprendį ir perduoti bylą nagrinėti iš naujo.

„Pirmininkaujantis (teisėjas) ir valstybės kaltintojai gąsdino prisiekusiuosius, neva mūsų advokatai juos filmuoja, neva jie yra sekami. Įstatymo čia (pirmosios instancijos teisme) iš viso nebuvo laikomasi, visur buvo pažeidinėjamos mūsų teisės“, – Aukščiausiajame Teisme sakė vienas iš nuteistųjų, Anzoras Gubaševas.

Pasak jo, Maskvos apygardos kariniam teismui pirmininkavęs Jurijus Žitnikovas per visą procesą atvirai palaikė kaltintojus šalį.

„Kai teisme norėjau pasakyti, kad pirminį prisipažinimą padariau kankinamas, jis sakė, kad su byla tai nėra susiję, o po to visai mane nušalino. Nors kaltinimas paremtas būtent šiais parodymais“, – sakė A.Gubaševas.

Jo brolis Šadidas Gubaševas pareiškė, kad „16 metų laisvės atėmimo bausmė nekaltam žmogui yra neteisinga“. Jis taip pat pareiškė, kad tik teisme sužinojo, jog B.Nemcovas buvo politikas.

„Aš čia (Maskvos apygardos kariniame teisme) sužinojau, kad jis – deputatas, todėl ir vadinu jį deputatu. Tai kas tada jis? Juk ne kiemsargis. Nežinau, ką (galvoja) advokatai, bet aš pasakysiu, kad tai buvo politinis nusikaltimas. 2015 metais mane pagrobė FSB (Federalinės saugumo tarnybos) darbuotojai, tardė ir bandė išmušti parodymus, todėl sakau, kad tai politinė žmogžudystė. Dabar manau, kad prie to prisidėjo ir nukentėjusieji“, – pareiškė Š.Gubaševas.

Trečias nuteistasis – Temirlanas Eskerchanovas – savo ruožtu pareiškė, kad teisėjas J.Žitnikovas ne tik buvo palankus kaltintojams, bet dar ir nemandagus su teisiamaisiais.

„Jis man yra pasakęs: užčiaupk burną, kol kas tau žodžio nesuteikiau“, – pasakojo T.Eskerchanovas

Nuteistieji taip pat skundėsi dėl prastų gyvenimo sąlygų tardymo izoliatoriuje, draudimo juos lankyti ir susiskambinti su artimaisiais.

Maskvos teismas liepą Rusijos opozicijos lyderio B.Nemcovo žudiką Zaurą Dadajevą, buvusį Čečėnijos vidaus pajėgų karininką, nuteisė kalėti 20 metų. Dar keturiems asmenims, prisiekusiųjų pripažintiems B.Nemcovo nužudymo bendrininkais, teismas skyrė laisvės atėmimo nuo 11 iki 19 metų bausmes.

A.Gubaševas buvo nuteistas kalėti griežto režimo kolonijoje 19 metų, jo brolis Š.Gubaševas – 16 metų, T.Eskerchanovas – 14 metų, o Chamzatas Bachajevas – 11 metų.

Visiems nuteistiesiems buvo skirtos 100 tūkst. rublių (1,46 tūkst. eurų) baudos.

Į nuteistųjų, kurie visi yra čečėnai, bausmės laiką įskaičiuotas jų kardomojo kalinimo laikas tyrimo ir teismo metu.

Iš T.Eskerchanovo teismas taip pat atėmė specialųjį policijos praporščiko laipsnį.

55 metų B.Nemcovas, buvęs premjeras ir vienas iškiliausių Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikų, buvo nušautas 2015 metų vasario 27 d. ant tilto netoli Kremliaus. Jis buvo vienas garsiausių prezidento Vladimiro Putino oponentų; jo nužudymas sukrėtė Rusijos opozicijos šalininkus.

Z.Dadajevas anksčiau buvo Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo saugumo pajėgų karininkas. B.Nemcovo sąjungininkai kritikavo tyrėjus nesiaiškinus galimo R.Kadyrovo vaidmens šioje žmogžudystėje.

Kaltinamieji visuomet neigė, kad dalyvavo nužudant B.Nemcovą; keli jų atsiėmė pradinius prisipažinimus, tvirtindami, kad jie buvo išgauti kankinant.



NAUJAUSI KOMENTARAI

geda ishakams

geda ishakams portretas
banditai-laukiniai! duoti jiems kinzalus ir tegul patys save pribaigia [tarakonai!] chara -kiri !!!!ir galas ,nes visa grupe uzpuole ir nuzude 1na geda --ju visu giminei!!geda ====kuria nuplauti galima tik krauju !!!!!

teisingai sy teismo sprendima panaikint

teisingai  sy  teismo  sprendima  panaikint portretas
perteist ir duot visiems solidariai po 25 metus kalejimo.........
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių