Užlietame Tailando urve 18 dienų praleidę vaikai sulysę, bet yra geros sveikatos

  • Teksto dydis:

Jaunieji futbolininkai, išgelbėti iš užlieto urvo Tailando šiaurėje, per 18 dienų trukusį išmėginimą sulyso, bet urve turėjo vandens, o jų sveikata yra gera, trečiadienį pranešė sveikatos apsaugos pareigūnas.

12 berniukų ir jų treneris, kurie buvo išvesti per sekmadienį prasidėjusią ir tris dienas trukusią operaciją, „būdami oloje gerai rūpinosi savimi“, spaudos konferencijoje Čiang Rajaus miesto ligoninėje, kur išgelbėta komanda atsigauna, sakė visuomenės sveikatos inspektorius Thongchai Lertwilairatanapongas (Tongčajus Lertvilairatanapongas).

Keturi sekmadienį išgelbėti berniukai jau gali valgyti normalų maistą ir vaikščioti, o pirmadienį ištraukti keturi vaikai valgo minkštą maistą. Inspektorius sakė, kad vienas vaikas iš paskutinės keturių vaikų ir trenerio grupės, atvežtos į ligoninę antradienį vakare, turi nedidelę plaučių infekciją.

Plaučių infekciją turėjo ir du vaikai iš pirmosios grupės, jiems reikės septynias dienas vartoti vaistus, sakė Thongchai Lertwilairatanapongas.

Vidutiniškai vaikai neteko po 2 kg svorio, sakė inspektorius. Urvo belaisviai galėjo gerti ten lašantį vandenį.

Jaunųjų futbolininkų „Laukinių šernų“ komanda – 11-16 metų amžiaus berniukai ir jų 25 metų treneris – birželio 23 dieną po treniruotės nuėjo į kalnų parką, nusprendė patyrinėti Tam Luango urvą ir pradėjus lyti įstrigo vienoje ankštoje jo kameroje.

Komandą praėjus 10 dienų surado du britų narai. Vaikai ir treneris buvo už penkių kilometrų nuo įėjimo į urvą, susispietę ant mažos sausos atbrailos, vos vos iškilusios virš vandens. Surasti vaikai šypsojosi, bet atrodė sulysę.

Sudėtinga ir itin rizikinga tailandiečių ir užsienio narų operacija, kurios metu vaikai ir treneris buvo lydimi labai ankštais užlietais tuneliais, prikaustė viso pasaulio dėmesį. Tykojusius pavojus išryškino buvusio tailandiečių karinio laivyno „ruonio“, savanoriškai dalyvavusio gelbėjimo operacijoje, žūtis praėjusį penktadienį, pripildant palei gelbėjimo maršrutą išdėliotus deguonies balionus.

Nė vienas berniukas neturėjo jokios nardymo patirties. Juos laukan uolėtais, purvino vandens užlietais tuneliais, kuriais vietomis buvo galima tik vos vos prasisprausti, lydėjo po du narus.

Tai buvo labai pavojinga, bet oloje mažėjant deguonies ir baiminantis naujų musoninių liūčių teko skubiai griebtis tokios išeities. Proga atsirado po didžiulių pastangų pumpuoti vandenį iš urvo ir pagerėjus oro sąlygoms. Pasitikėjimas narų komanda ir patirtis konkrečiai Tam Luango urve išaugo po pirmojo sėkmingo gelbėjimo etapo sekmadienį.

Siekiant išvengti infekcijų, berniukai ligoninėje kol kas laikomi karantino sąlygomis, bet artimieji per stiklo ekraną matė bent jau kai kuriuos iš jų. Po kurio laiko bus leidžiami artimesni kontaktai su šeimos nariais, kurie turės vilkėti sterilius drabužius.

Sveikatos apsaugos pareigūnai anksčiau taip pat sakė, jog bus vertinama berniukų psichologinė būklė, kad būtų galima spręsti bet kokias potencialias jų šiurpaus išmėginimo sukeltas problemas.

Ekspertai yra sakę, kad grupės, kaip futbolo komandos draugų, identitetas ir jaunas amžius turėtų padėti jiems atsigauti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Reikėjo jiems pora šunų pasiimt - greičiau būtų išgelbėti :/.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių