Vokietija perspėja, kad JAV gali pasitraukti iš Irano susitarimo

  • Teksto dydis:

Vokietijos užsienio reikalų ministras Sigmaras Gabrielis (Zigmaras Gabrielis) sekmadienį pareiškė nerimaujantis, kad Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) kitą savaitę pasitrauks iš 2015 metais pasirašyto Irano susitarimo.

D.Trumpas dažnai kritikuoja šį susitarimą, yra pavadinęs jį blogiausiu visų laikų sandoriu, o JAV pareigūnai sako, kad jis ketina kitą savaitę apkaltinti Teheraną sutarties nesilaikymu.

„Jungtinės Valstijos kitą savaitę tikriausiai pasitrauks iš Irano susitarimo – esu dėl to labai susirūpinęs“, – sakė S.Gabrielis, jį citavo naujienų agentūra DPA.

Visgi Vokietijos diplomatijos vadovas tvirtino, kad derybose dėl šio susitarimo dalyvavęs Berlynas išlieka jam įsipareigojęs.

S.Gabrielis teigė, kad jo esminis klausimas Vašingtonui yra: „Kas gero nutiks, jeigu su Iranu elgsimės taip, tarsi jis visgi gamina branduolinius ginklus? (...) Nieko“.

Jis apkaltino JAV administraciją „teisės viršenybės pakeitimu stipriausiojo teise“.

„Tai pavojinga mums, nes jeigu Jungtinės Amerikos Valstijos žengs šia linkme, pasaulis pasikeis“, – sakė politikas.

D.Trumpas kitą savaitę JAV Kongresui turėtų pareikšti, kad jis nepatenkintas tuo, kaip Iranas laikosi susitarimo. Pagal šią sutartį Iranas turėjo apriboti branduolinę programą mainais į tarptautinės bendruomenės sankcijų Teheranui atšaukimą.

JAV pareigūnai teigia, kad tai nesužlugdys paties susitarimo, bet atvers kelią Kongresui spręsti dėl naujų sankcijų Iranui.

D.Trumpas kas 90 dienų turi informuoti Kongresą, ar, jo nuomone, Iranas laikosi susitarimo ir ar sankcijų Teheranui panaikinimas pagal šį susitarimą vis dar atitinka JAV nacionalinius interesus.

ol kas jis patvirtindavo, kad Iranas laikosi susitarimo, bet yra užsiminęs, kad kitas terminas spalio 15-ąją gali būti lemiamas.

Pagal įstatymą, kongresas tada turi 60 dienų apsispręsti, ar iš naujo paskelbti sankcijas, kurios pagal susitarimą buvo atšauktos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių