Bobų vasara ateina: skubėkime pasidžiaugti šiluma

Panašu, kad pagaliau sulaukėme bobų vasaros. Penktadienį ir savaitgalį mus džiugins saulės šiluma, lietaus nenumatoma. Tad galite pradėti planuoti iškylas gamtoje.

Bobų vasara - rugsėjo pabaigoje ir spalio pradžioje kas keleri metai pasitaikantis orų atšilimas, susijęs su tuo metu į Lietuvą iš pietų atklystančiu anticiklonu. Oras sušyla iki 20 laipsnių šilumos, rytais žemę užkloja gausi rasa arba šerkšnas. Tuo metu naktį dirva atšąla dar nedaug, o dieną dirva ir oras įšyla, bet ne per daugiausia.

Bobų vasaros reiškinys būdingas daugeliui šiaurinio pusrutulio šalių, kai nusistovi rudeninis anticiklonas. Bobų vasara paprastai būna po atšalimo, jos metu kartais sužydi vasarą paprastai žydintys augalai. Vienas būdingų bobų vasaros požymių - skraidantys voratinkliai.

Rusijoje bobų vasara (pagal Brokhauzo ir Efrono žodyną) - tais sausas giedras ruduo rugpjūčio pabaigoje ar rugsėjo pradžioje, kai ore skraido voratinkliai.

Bobų vasarą taip vadina tik rytų slavai ir lietuviai. Šiaurės Amerikoje toks laikotarpis paprastai vadinamas indėnų vasara (Indian summer). Pirėnuose, Italijoje ir Prancūzijoje - šv. Martino vasara (it. Estate di San Martino, galis. Veraniño de San Martiño, portug. Verão de São Martinho), Bulgarijoje ir Serbijoje - čigonų vasara, Vokietijoje - senelių vasara, Čekijoje - voratinklių vasara. Latviai išsaugojo seną gražų žodį "atvasara", sugrįžusi vasara, rašoma wikipedia.org.

Vienas aiškinimų, kodėl šis metas vadinamas bobų vasara - tai paskutinės metų dienos, kada senos moterys gali pasišildyti saulėkaitoje.

Bobų vasaros ilgis būna įvairus kaip ir jos pradžia. Ji dažniausiai trunka 1-2 savaites, o prasideda nuo rugsėjo vidurio iki spalio pradžios. Centrinėje Rusijoje bobų vasara prasideda apie rugsėjo 14 d. Kai kur Europoje ir Šiaurės Amerikoje ji prasideda vėliau, rugsėjo pabaigoje ar pirmoje spalio pusėje.

Sinoptikai pastebi, kad pernai rugsėjis buvo gerokai šiltesnis. 20 laipsnių šiluma nebuvo retenybė net mėnesiui persiritus į antrąją pusę, o mėnesio pradžioje įšildavo ir daugiau nei iki 25 laipsnių.

Savaitės antroje pusėje orus lems anticiklonas, atkeliaujantis iš Pietvakarių Europos. Didžiausia šiluma užlies penktadienį ir šeštadienį.

Penktadienio orai išliks beveik giedri. Naktis bus šiltesnė negu ankstesnė, apie 6–10 laipsnių šilumos. Dieną saulė orą sušildys iki 18-20 laipsnių.

Šeštadienį, nors pietų vėjas dar kiek sustiprės, nei lietaus, nei daugiau debesų neatgins. Įdienojus temperatūra kils iki 20–22 laipsnių.


Šiame straipsnyje: orai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Martynas "Bobas"

Martynas  "Bobas" portretas
Joa, kaip rusas kalė į galvas kažkokią nesąmonę visus 200 metų, taip dabar atsikratyti antratiek reikės? Man asmeniškai gražiausias braliukų ATVASARA, iš bėdos - čekiškas :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių