Per Maldos pusryčius kviesta ieškoti naujų kelių

Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus dalyvavo devintųjų Nacionalinių maldos pusryčių konferencijoje, kurių tema - „Valstybės kūrimas vertybių ir socialinės krizės laikais". 

Valstybės vadovo įsitikinimu, simboliška, kad graži Maldos pusryčių tradicija Lietuvoje gimė antrojo krikščionybės tūkstantmečio pradžioje, o šiandien visi vėl yra pakviesti būti kartu Lietuvai žengiant per antrojo valstybės tūkstantmečio slenkstį. 

„Esu įsitikinęs, kad tai ne atsitiktinis sutapimas, bet aiškus ženklas, jog vertybėmis grindžiami darbai gali būti tęsiami, ir kad jie yra svarbūs visai Lietuvai, - sakė Prezidentas V.Adamkus. - Kartu tai ženklas, kad į kasdienių nelengvų darbų verpetą įsuktiems ir laikino finansinio ar ekonominio sunkmečio slegiamiems žmonėms labai reikia dvasinio atokvėpio akimirkų, reikia stabtelėti ir įsiklausyti į save, į šalia esantį žmogų, reikia susikaupti ir maldoje". 

Nacionalinių maldos pusryčių konferencijos dalyviams valstybės vadovas priminė Senajame Testamente aprašytą Jobo istoriją, kurioje pasakojama apie Jobą, turtingą ir ekonomine gerove besimėgaujantį žmogų, kurį viena po kitos ištinka netikėtos nelaimės: jis netenka visų savo turtų, jo sūnūs ir dukros žūva nuo gamtos stichijos, o jį patį prislegia sunki liga. Apie tai sužinoję, trys bičiuliai atskuba jo paguosti ir imasi svarstyti Jobo negandų priežastis. Šie jų pokalbiai svyruoja tarp nevilties ir tikėjimo, tarp priekaištų ir įvairių kaltinimų. 

Prezidentas V.Adamkus susirinkusiųjų klausė: „Ar mūsų išgyvenamas laikotarpis pernelyg dažnai nėra panašus į Jobo knygoje pateiktą dialogą? Juk mūsų politiniame ir visuomeniniame gyvenime tikrai netrūksta paieškų, kas kaltas dėl šiandieninio sunkmečio, ir bandymų suversti atsakomybę vienam ar kitam asmeniui. Tad ar kartais mūsų visuomenė nėra pernelyg panaši į tuos Jobo bičiulius, kurie ateina paguosti sunkią akimirką, tačiau sukelia dar daugiau sumaišties ir nepasitikėjimo savimi, savo jėgomis ir net pačiu Dievu?" 

Valstybės vadovo įsitikinimu, šiandien mūsų visuomenėje, ieškant kelių iš sunkmečio, ypač trūksta vieno kertinio aspekto - pasitikėjimo. 

Prezidentas pakvietė Maldos pusryčių konferencijos dalyvius dar aktyviau ieškoti naujų valstybės kelių, grindžiamų laiko išbandytomis vertybėmis ir pasitikėjimu vieni kitais.

Šeštadienį maldos pusryčių dalyviams taip pat kalbėjo Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius, krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda, įžvalgomis ir mintimis dalinosi valstybės politikai, visuomenės ir jaunimo atstovai. 

Sekmadienį Nacionaliniai maldos pusryčiai prasidės 10 valandą. Įžanginį žodį tars ir pradžios maldą sukalbės Lietuvos vyskupų konferencijos generalinio sekretoriaus pavaduotojas kun. Ričardas Doveika, Nacionalinių maldos pusryčių kalbą pagrindinę pasakys Prezidentas V. Adamkus. Taip pat kalbės Seimo narys Algirdas Butkevičius ir Europos Parlamento narys Leonidas Donskis. 

Devintųjų Nacionalinių maldos pusryčių renginiuose gieda ir groja Aušra Liutkutė, Lina Giedraitytė, Giedrius Kuprevičius, Raimondas Dauginas, Tomas Botyrius, Gediminas Augustaitis, Artūras Chalikovas, Gospel choras „Sounds in G".

Nacionaliniai maldos pusryčiai, kuriuos globoja šalies vadovas - tai galimybė politikams, verslininkams, visuomenės veikėjams, jaunimui pasidalyti savo mintimis ir įžvalgomis su kitais žmonėmis. Šiame susitikime kalbama apie Evangelijos vertybes kasdieniame kiekvieno asmens gyvenime, visuomenėje, tarpusavio santykiuose. 

Maldos pusryčių tradicija atsirado XX amžiaus viduryje kaip reakcija į kylančius naujus iššūkius. Maldos pusryčių ištakos siekia 1942 metus, kai keletas Jungtinių Amerikos Valstijų Senato narių pradėjo neformalius susitikimus siekdami dalintis Kristaus mokymo gyvybingumu ir juo pagrįstu tarpusavio bendravimu. 1953 metais įvyko pirmieji Nacionaliniai maldos pusryčiai, kuriuose dalyvavo JAV prezidentas. 

Lietuvoje pirmieji Nacionaliniai maldos pusryčiai buvo surengti 2001 metais. Nuo tada šią tradiciją puoselėja Prezidentas Valdas Adamkus.


Šiame straipsnyje: nacionaliniai maldos pusryčiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių