Rinkimų naujovės: lipdukus keičia Konstitucijos

Su kiekvienais rinkimais mažėjantis piliečių aktyvumas verčia Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) laužyti galvas, kaip prie balsadėžių pritraukti daugiau piliečių. Šiais metais atsisakyta minties dalinti lipdukus „Aš balsavau", tačiau nuspręsta kiekvienam balsavusiam 18-mečiui dovanoti po Konstituciją.

2008 metų Seimo rinkimuose ir konsultaciniame referendume dėl Ignalinos atominės elektrinės darbo pratęsimo, VRK sprendimu, visiems Lietuvos piliečiams, gimusiems Nepriklausomoje Lietuvoje ir sulaukusiems 18 metų, yra dalinamos Konstitucijos.

Pasak VRK darbuotojos Jurgos Augustaitytės, Lietuvoje yra daugiau nei 32 tūkst. 18 metų sulaukusių ir balsavimo teisę turinčių jaunuolių. „Skatindami jaunimo pilietiškumą, visiems į rinkimus atėjusiems ir savo balsą pareiškusiems jaunuoliams dalinamos LR Konstitucijos", - pasakojo VRK darbuotoja.

„Konstitucijų nupirkta daugiau negu reikia - 34 tūkst. vienetų, todėl dovanų užteks visiems" -  patikino Rinkimų organizacinio skyriaus vyriausiasis specialistas Tomas Jakutis. Vis dėlto, kiek pinigų skirta naujai pilietiškumo akcijai ir kur vėliau bus panaudotos neišdalintos Konstitucijos, pareigūnas teigė kol kas nežinantis.

Šių metų rinkimuose, kaip ir praėjusiuose, atsisakyta rinkėjus balsuoti raginančių lipdukų „Aš balsavau". Anot T.Jakučio, lipdukai VRK sprendimu nebuvo dalinami jau nuo 2004 metų rinkimų. Esą tokia akcija nesulaukė populiarumo.

„Lipdukai dalinami tik užsienyje gyvenantiems Lietuvos piliečiams. Taip emigrantai skatinami aktyviau balsuoti už naująjį Lietuvos Seimą", - pasakojo VRK specialistas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių