VRK: balsavo apie 50 proc. rinkėjų

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, iki 19 val. Seimo rinkimuose ir konsultaciniame referendume dėl IAE darbo pratęsimo balsavo daugiau kaip 46 proc. rinkėjų.

Sulaukus rezultatų iš 71 apygardos, paaiškėjo, kad rinkimuose iki 19 val. dalyvavo 42,37 proc. rinkėjų, dar 3,99 proc. rinkėjų savo valią išreiškė išankstiniame balsavime, pranešė Lietuvos radijas.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas prognozuoja, jog lyginant su 2004 m. Seimo rinkimų tendencijomis, rinkimuose iki 20 val. bus balsavę apie 50 proc. rinkėjų.

Rinkimų apylinkės uždaromos 20 val., po to bus pradėtas balsų skaičiavimas.

Rinkimai daugiamandatėje rinkimų apygardoje laikomi įvykusiais, jeigu juose dalyvavo ne mažiau kaip 25 proc. visų rinkėjų, todėl Seimo rinkimus daugiamandatėje apygardoje jau galima laikyti įvykusiais.

Manoma, kad pirmieji rinkimų rezultatai iš mažesnių apygardų bus žinomi apie 22 val. Išsamesni preliminarūs rinkimų rezultatai paaiškės apie 3 val. nakties.

Aktyviausiai, 19 val. duomenimis, balsuojama Raseinių rinkimų apygardoje - 49,55 proc. Pasyviausiai buvo balsuojama Marių apygardoje - 35,77 proc., Skuodo-Mažeikių - 35,87 proc. ir Naujosios Vilnios - 35,90 proc. rinkėjų.

VRK pirmininko manymu, kol kas neįmanoma pasakyti, ar referendumas dėl IAE veiklos pratęsimo įvyko.

„Referendumui trūksta 5,5 proc. rinkėjų aktyvumo, kad jis būtų įvykęs", - LTV naujienų tarnybai sakė Z.Vaigauskas.

Konsultacinis referendumas bus laikomas įvykusiu, jeigu jame dalyvaus daugiau kaip pusė rinkimų teisę turinčių piliečių, t.y. apie 1 mln. 340 tūkst. rinkėjų.

VRK vadovo teigimu, policija pradėjo keletą tyrimų dėl bandymo papirkti. Vienoje iš savivaldybių papirkinėtojai netgi policininkui, kuris buvo be uniformos, už balsą pasiūlė 10 Lt. Daugiau detalių apie šį atvejį VRK vadovas nepateikė, teigdamas, kad nenori pakenkti tyrimui.    

VRK taip pat gavo Darbo partijos skundą, kad Premjeras Gediminas Kirkilas rinkimų dieną ragino referendume balsuoti už Ignalinos AE darbo pratęsimą.  

Pasak Generalinės prokuratūros vyriausiosios specialistės Vilmos Žemaitytės, prokuratūra sekmadienį gavo du pranešimus iš Trakų rajono dėl galimo papirkinėjimo, tačiau dar nei vienas nepasitvirtino.

„Taip pat du pranešimai užfiksuoti Vilniaus rajone: vienas - dėl agitacijos, kitas - dėl papirkinėjimo. Kol kas abu taip pat nepasitvirtino", - sakė V. Žemaitytė.

Prokurorai budi visą sekmadienį

Du ikiteisminiai tyrimai dėl galimų pažeidimų pradėti šeštadienį.

Pasak generalinės prokuratūros vyriausiosios specialistės Vilmos Žemaitytės, Prienų rajono apylinkės prokuratūroje pradėtas tyrimas dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo Balbieriškio miestelyje, o Šilalės rajono apylinkės prokuratūroje - dėl vagystės rinkiminėje apylinkėje. Po vagystės pasigesta daugiamandatės rinkimų apygardos kandidatų sąrašų.   

Visą sekmadienį nuo 7 iki 23 val. apylinkių prokuratūrose ir Generalinėje prokuratūroje budi prokurorai, kurie priima ir nagrinėja asmenų skundus, pareiškimus, pranešimus dėl asmenų rinkimų teisės ir rinkimų tvarkos pažeidimų. 

Klaipėdiečiai aktyvesni nei prieš 4 metus

Keturių Klaipėdoje esančių apygardų komisijų pirmininkai sako, kad klaipėdiečiai balsuoja aktyviau nei per Seimo rinkimus, vykusius 2004-aisiais. Anot jų, eilės prie balsavimo kabinų kai kuriose apylinkėse driekėsi iki pavakarės.

Šiurkščių pažeidimų, pasak rinkimų apygardų pirmininkų, uostamiestyje nebuvo.

Vienas protokolas surašytas dėl neva reikalavimų neatitinkančių vienos rinkimų apylinkės patalpų.

Pasak nepriklausomo rinkimų stebėtojo nuo VRK Edvardo Šalkausko, Klaipėdos universitetinėje ligoninėje įsikūrusioje Šilojų rinkimų apylinkėje rinkimų komisija sėdi vienam kabinete, balsadėžė stovi koridoriuje, kabinų nėra - biuleteniams pildyti skirti keli kabinetai. Todėl apylinkės komisijos nariai esą nemato, nei kur ir kaip žmonės pildo biuletenius, nei kaip juos meta į balsadėžę. 

Gargžduose vienas kandidatas į Seimo narius vaikštinėjo po rinkimų apylinkes. Vienos apylinkės pirmininkei paprašius pasišalinti iš balsavimo patalpos, kandidatas nepakluso, kol situacijos aiškintis neatvyko policijos pareigūnai. Ar buvo pažeista rinkimų tvarka, aiškinamasi.

Kaune balsavimas įsibėgėjo

Jei 10 val. kauniečiai balsavo vangiai, popiet rinkimų apylinkėse susidarė eilės norinčiųjų pareikšti savo politinę valią.

Iki 14 val. Kauno miesto rinkimų apygardose balsavo nuo beveik 23 iki 27 proc. rinkėjų.  

Kauno-Kėdainių ir Kauno kaimiškoje apygardose balsavo po beveik 24 proc. rinkėjų.

Seimo rinkimuose ir konsultaciniame referendume dėl Ignalinos jėgainės darbo pratęsimo iš 8 Kauno miesto rinkimų apygardų aktyviausiai balsuoja Centro gyventojai. 

VRK duomenimis, Kauno mieste užfiksuotas smulkus pažeidimas - vienoje miesto apylinkių rinkėjas, norėdamas įmesti biuletenį, nuplėšė balsadėžės dangtį.  

Kauno kaimiškoje apygardoje nuo pareigų nušalintas neblaivus stebėtojas.  

Prezidentas apsisprendė ne paskutinę naktį

Prezidentas Valdas Adamkus sako, kad Seimo rinkimuose balsavo už galinčiuosius prisiimti visišką atsakomybę ir tarnauti Lietuvai.

Sostinės Saulėtekio rinkimų apylinkėje balsavęs šalies vadovas tikino, kad apsisprendė ne paskutinę naktį.

V. Adamkaus nuomone, naujasis Seimas bus „labai įvairus, margas ir bandantis tarp savęs susitarti". 

Prezidentas taip pat teigė nesugadinęs referendumo biuletenio dėl Ignalinos atominės elektrinės darbo pratęsimo, tačiau, jo manymu, šis referendumas nėra geriausias būdas spręsti energetikos problemas.

Iš anksto balsavo beveik 4 proc. 

Išankstiniame balsavime savo valią pareiškė 3,99 proc. šalies rinkėjų.

Rinkimų teisę turi visi Lietuvos piliečiai, kuriems yra sukakę 18 metų, - beveik 2,7 mln. gyventojų.

2004-aisiais Seimo rinkimuose dalyvavo 46 proc. balso teisę turinčių rinkėjų, 2000-aisiais aktyvumas siekė beveik 60 proc. Daugiausiai prie balsadėžių atėjo 1990-aisiais renkant Aukščiausiąją Tarybą-Atkuriamąjį Seimą - per 70 proc.


Šiame straipsnyje: Seimo rinkimaireferendumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių