V.Ušackas: atkuriant Gorą sėkmę lems civilinės pastangos

Afganistane viešėjęs Lietuvos užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas sako, kad atkuriant Goro provinciją, sėkmę lems ne karinės, o civilinės pastangos.

Anot jo, dėl to būtina stiprinti provincijos atkūrimo "civilinį elementą", teigiama Užsienio reikalų ministerijos (URM) išplatintame pranešime.

V.Ušackas spalio 16-17 dienomis lankėsi Čagčarane, kur susitiko su Goro provincijos atkūrimo grupės vadovybe, JAV valstybės departamento, Japonijos Vyriausybės, JAV plėtros agentūros USAID, Europos Sąjungos policijos misijos EUPOL atstovais ir aptarė, kaip geriau koordinuoti provincijos atkūrimo darbus.

Ministras taip pat susitiko su Goro provincijos administracijos vadovybe, vietinės bendruomenės lyderiais, aplankė Lietuvos finansuojamus vystomojo bendradarbiavimo projektų objektus.

Kaip teigiama pranešime, URM vadovas "labai teigiamai" įvertino Lietuvos vadovaujamos Goro provincijos atkūrimo grupės darbą.

Pasak V.Ušacko, Afganistane tarnaujantys Lietuvos vyrai ir moterys tiesiogiai prisideda prie taikdariškos misijos Afganistane, kuri suteikia Afganistano vyriausybei galimybę atkurti savo šalį ir užkerta kelią terorizmo plitimui pasaulyje.

Po pokalbių su vietos ir Provincijos atkūrimo grupės veikloje dalyvaujančiais atstovais V.Ušackas nurodė tris prioritetines sritis, kuriomis būtinas didžiausias dėmesys. Anot jo, tai parama infrastruktūrinių projektų įgyvendinimui, žemės ūkiui ir administracinių gebėjimų didinimui.

Lietuva su Afganistanu diplomatinius santykius atkūrė 2005 metais. Nuo tų pačių metų Lietuva ėmėsi vadovauti vienai iš Afganistano PAG.

Lietuvos vadovaujamojoje PAG šiuo metu be maždaug 150 Lietuvos karių ir civilių, taip pat tarnauja bei dirba kitų šalių kariai ir civiliai.

Šiuo metu Afganistane tarnauja devintoji PAG Lietuvos karių pamaina, suformuota Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos bataliono karių pagrindu.

Pietinėje Kandaharo provincijoje taip pat tarnauja iki šimto Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų karių eskadronas.


Šiame straipsnyje: Gorasušackas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių