Anglų prognozė: Lietuvoje bus sunkiau

"Lietuvos komanda stipresnė, nei ji pati apie save galvoja", – po rungtynių Vemblio stadione pareiškė Anglijos futbolo rinktinės vartininkas Joe Hartas.

Gynyba – su spragomis

Lietuvos futbolininkai pralaimėjo anglams 0:2. Tai buvo antroji mūsiškių nesėkmė 2018 m. pasaulio čempionato atrankos Europos zonos F grupėje.

Gausiomis pajėgomis gynęsi lietuviai abu kartus suklydo labai arti savo vartų – baudos aikštelėje ir buvo už tai nubausti.

"Visi mūsų varžovai atvyksta į Vemblį pirmiausia išsirausti gynybos apkasus. Ir šį kartą mums teko pralaužti itin tankias užtvaras, kad įmuštume įvarčius", – teigė antrą kėlinį vartininką Ernestą Šetkų nuginklavęs Jamie Vardy.

Vis dėlto aikštės šeimininkus buvo išpylęs šaltas prakaitas, kai pirmą kėlinį J.Hartas nesugavo kamuolio, o jį atkovojęs Vykintas Slivka galva nukreipė į vartus. Tik paskutinę akimirką anglus nuo įvarčio išgelbėjo Johnas Stonesas, spėjęs nuspirti kamuolį kita kryptimi.

"Norėjome įmušti 5–6 įvarčius ir nudžiuginti savo sirgalius, deja, nepavyko. Žaidimas buvo nelabai gražus, bet padarėme tai, ką reikėjo – iškovojome tris taškus", – kalbėjo J.Hartas.

"Manau, kad savo aikštėje Lietuvos rinktinė mums kels daugiau rūpesčių nei Vemblyje", – teigė Anglijos vienuolikės strategas Garethas Southgate'as.

Tikisi žaisti geriau

"Nuotaikos po rungtynių nebuvo blogos ir nematau priežasties, kodėl jos turėtų būti tokios. Vyrai aikštėje atidavė daugiau jėgų, nei jų turėjo, – sakė Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Edgaras Jankauskas. – Kartais varžovus netgi nustebindavome, spausdami ir neleisdami įžaisti kamuolio. Vis dėlto patys jį kartais pernelyg lengvai prarasdavome."

E.Jankauskas paaiškino, kad visi jo atlikti žaidėjų keitimai buvo priverstiniai, be to, Artūras Žulpa patyrė sudėtingą traumą – jam plyšo čiurnos raiščiai.

"Visi labai daug dirbome, ypač saugai, kuriems reikėjo ir gintis. Prisibėgiojau tiek, kad prireiks kelių dienų atsigauti, – kalbėjo komandos kapitonas Fiodoras Černychas. – Sužaidėme garbingai. Buvo gera taktinė pamoka. Įsitikinome, kad galime įmušti, ir tokiai komandai, kaip Anglijos, tik reikia trupučio sėkmės."

"Nežiūrint į rezultatą, komanda patobulėjo, įgijo daugiau patirties. Kitą kartą sužaisime geriau, ne vien su anglais. Reikia mokytis iš savo klaidų. Kiekvieną kartą tai darome", – dėstė vartininkas E.Šetkus.

Latviai – irgi penkti

Kitas pasaulio čempionato atrankos etapo rungtynes Lietuvos futbolininkai žais birželio 10-ąją namuose su Slovakijos ekipa, kuri kovo 26-ąją svečiuose 3:1 įveikė Maltos komandą.

Nugalėtojams įvarčius pelnė Vladimiras Weissas (2 min.), Janas Gregušas (41 min.) ir Adamas Nemecas (84 min.). Rezultatą buvo sušvelninęs Jeanas Paulas Farrugia (14 min).

F grupėje antrą pergalę iškovojo škotai, savo arenoje 1:0 palaužę slovėnus. Pergalingą įvartį įmušė Chrisas Martinas (88 min.).

Nepasisekė mūsų kaimynams latviams – jie išvykoje 0:1 nusileido šveicarams ir B grupėje yra penkti. Estai Kipre pasidalijo po tašką su šios šalies rinktine – 0:0 ir H grupėje užima taip pat penktąją vietą.

A grupėje bulgarai netikėtai 2:0 nugalėjo olandus, nors pastarųjų gretose buvo ir Arjenas Robbenas, Daley Blindas, ir Georginio Wijnaldumas, Wesley Sneijderas.

B grupėje Europos čempionai portugalai 3:0 sutriuškino vengrus, o du įvarčius įmušęs Cristiano Ronaldo (9 įvarčiai) tarp šio atrankos etapo snaiperių aplenkė lenką Robertą Lewandowskį (8).

„Apmaudu dėl dovanėlės“

Armino Narbekovo nenustebino Anglijos ir Lietuvos futbolo rinktinių mačo rezultatas, tačiau olimpinis čempionas tikėjosi sėkmingesnio mūsiškių žaidimo.

– Kokį įspūdį jums paliko Lietuvos futbolininkų pasirodymas Vemblio stadione? – paklausėme A.Narbekovo.

– Viskas buvo taip, kaip ir tikėtasi: anglai žaidė, mes – gynėmės. Matėme, kad mūsiškius slėgė psichologinė įtampa. Tačiau gynyba buvo kompaktiška, anglams nebuvo lengva susikurti progų įvarčiams. Tais atvejais, kai jie pasižymėjo, viską nulėmė britų individualus meistriškumas. Prisiminkime, kaip Raheemas Sterlingas prasiveržė Lietuvos rinktinės vartų link, kartu nusinešdamas ir Egidijų Vaitkūną. Arba – po keitimo aikštėje pasirodęs Marcusas Rashfordas: tokio greičio žaidėjų, kaip šis devyniolikmetis iš "Manchester United", mes nė iš tolo neturime.

– Galbūt vilčių lietuviams būtų įkvėpęs įvartis prieš pat pertrauką?

– Kalėdos jau seniai praėjusios, o mes gavome tokią anglų dovanėlę... Apmaudu, kad Vykintui Slivkai nepavyko pasinaudoti puikiu šansu. Tokie epizodai tik dar kartą įrodo, kokio meistriškumo šiuo metu yra mūsų futbolininkai.

– Įpusėjus atrankos ciklui, Edgaro Jankausko vadovaujama komanda smuktelėjo į penktąją vietą. Ar priešpaskutinė pozicija F grupėje mūsų rinktinei – galimybių riba?

– Žiūrėdamas į laukiančių rungtynių tvarkaraštį, nematau, dėl kokių pergalių ar taškų galėtume aplenkti aukščiau esančias ekipas. Juolab kad per dvikovą su anglais už pražangas ar dėl traumų netekome kelių svarbių žaidėjų. Artimiausia atrankos akistata – birželį su slovakais. Tai pakankamai aukšto lygio rinktinė. Neveltui ji pakilo į antrąją poziciją grupėje. Vėliau, rudenį, dar keturi egzaminai. Iš tų varžovų, kurie liko, realiausia nuskriausti Maltą, tačiau bėda ta, kad tada mums reikės atakuoti ir mušti įvarčius, o kad kurti lietuviams sunku, jau matėme ne sykį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Užpelkis

Užpelkis portretas
Lietuvos rinktinės žaidimas eilinį kartą priminė košmarą. Į aikštę žaidėjai išeina jau susitaikę su pralaimėjimu. Negi per tiek metų neįmanoma žmonių išmokyti atlikti elementarų perdavimą 10 m atstumu ? Apie fizinį pasiruošimą nėra net ką kalbėti. Lopai visi; žaidėjai, treneriai ir labiausiai LFF vadovai, kuriems visiškai tas pats, kad Lietuvos futbolas yra prieštvaninio lygio. Ketvirtus metus intensyviai kariaujanti Sirija reitinge yra aukščiau už Lietuvą !
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių