C grupės atidarymo rungtynėse – du 11 metrų baudiniai ir prancūzų revanšas

  • Teksto dydis:

Pasaulio futbolo čempionato C grupės atidarymo rungtynes šeštadienio popietę sužaidė Prancūzijos ir Australijos rinktinės.

Komandos realizavo po vieną teisėjo paskirtą 11 metrų baudinį, tačiau kiek sėkmingesni buvo Senojo žemyno atstovai – jie galiausiai po Paulo Pogba smūgio šventė pergalę rezultatu 2:1 (0:0).

Prieš prasidedant šeštadienio rungtynėms Australijos ir Prancūzijos komandos oficialiuose turnyruose buvo susitikusios vos kartą – 2001 metais Pietų Korėjos Daegu mieste surengtose Konfederacijų taurės rungtynėse. Tuomet sužaidus valandą Claytonas Zane pasiuntė kamuolį į vartus, o dar po pusvalandžio australai džiaugėsi pergale prieš tuometinius pasaulio ir Europos čempionus.

Po to šios komandos draugiškose rungtynėse susitiko dar triskart – dvejas draugiškas rungtynes laimėjo prancūzai, o vienerios baigėsi lygiosiomis.

Šįkart ne tik šios poros, bet ir visos C grupės favorite buvo laikoma Senojo žemyno atstovė. Ir ne veltui. Į Rusiją Didier Deschamps atsivežė subalansuotą ir talentų perpildytą rinktinę – mušti įvarčius čia gali tokie žaidėjai kaip Antoine`as Griezmannas, Olivier Giroud, Paulas Pogba, Kylianas Mbappe.

Pastarasis Paryžiaus „PSG“ puolėjas yra jauniausias Prancūzijos rinktinės žaidėjas pasaulio čempionatų istorijoje. Šeštadienį jam bus 19  metų ir 178 dienos – jis dešimčia mėnesiu jaunesnis už 1982 metų turnyre žaidusį Bruno Bellone.

Vieną iš jauniausių turnyro žaidėjų atsivežė ir Australijos rinktinės vairininkas olandas Bertas Van Marwijkas – „Melbourne City“ atstovaujantis puolėjas Danielis Arzaniis už kolegą iš Prancūzijos yra vyresnis vos 15 dienų.

Tačiau skirtingai nei K. Mbappe, D. Arzaniis savo eilės ant žaliosios vejos dar turėjo kiek palaukti.

Startinės komandų sudėtys

Galiausiai teisėjas iš Urugvajaus Andresas Cunha paskelbė rungtynių pradžią 43 tūkst. vietų Kazanės stadione.

Kad Prancūzijos rinktinė nusiteikusi rimtai, tapo aišku jau nuo pirmųjų minučių – per pirmas penkias žaidimo minutes nuginkluoti Australijos ir „Brighton“ klubo vartus ginantį Mathew Ryaną bandė tiek A. Griezmannas, tiek P. Pogba.

Paskui europiečius nespėję australai juos stabdė pražangomis. 13-ą minutę Matthew Leckie buvo nubaustas geltona kortele už kietą pražangą prieš Madrido „Atletico“ žaidėją Lucasą Hernandezą.

Pirmą „Les Bleus“ šturmą atlaikę australai patys 18 minutę jau buvo netoli tikslo – po baudos smūgio prastai galva sužaidė prancūzų saugas Corentinas Tolisso, kuris nukreipė kamuolį link savų vartų. Ten jo jau laukė Australijos rinktinės gynėjas Trentas Sainsbury, tačiau čia itin patikimai sužaidė vartininkas Hugo Lloris.

Prabėgus pirmajam rungtynių pusvalandžiui žaidimas išsilygino ir abi komandos rengė pavojingas atakas link varžovų vartų. Kamuolį kiek daugiau – 52 proc. – kontroliavo prancūzai ir buvo atlikę 4 smūgius į australų vartų plotą.

33-ią minutę L. Hernandezas turėjo puikią progą pamėginti savo laimę smūgiuojant į vartus, tačiau jo smūgis buvo panašesnis į perdavimą ir buvo lengvai neutralizuotas varžovų gynėjų.

Per likusias 12 pirmojo kėlinio minučių daugiausiai veiksmo – aikštės viduryje. Tik pačioje jo pabaigoje keliais tolimais smūgiais „Socceroos“ nesėkmingai pagrasino prancūzų vartams – 48 proc. kamuolį kontroliavę australai atlaikė porą prancūzų šturmų bei patys vis drąsiau jautėsi aikštėje.

Didžiosios pertraukos metu nei viena komanda keitimų neatliko.

Po vangoko antrojo kėlinio pradžios 57 minutę po P. Pogbos perdavimo iš aikštės gilumos Joshua Risdonas neleistinai sustabdė A. Griezmanną. Teisėjas po epizodo vaizdo peržiūros nusprendė skirti 11 metrų baudinį į australų vartus, o prie kamuolio stojęs tas pats A. Griezmannas stipriu smūgiu nepaliko jokių vilčių Australijos vartų sargui.

Sužaidus kiek daugiau nei valandą – jau 11 metrų baudinys prie „Les Bleus“ vartų. Samuelis Umtiti sužaidė ranka savo baudos aikštelėje ir teisėjas nedvejodamas parodė į baudinio žymę. Birmingemo „Aston Villa“ klubui priklausiantis Mile`as Jedinakas smūgiu pažeme nuginklavo H. Lllorisą.

Sužaidus kiek daugiau nei valandą – jau 11 metrų baudinys prie „Les Bleus“ vartų. Samuelis Umtiti sužaidė ranka savo baudos aikštelėje ir teisėjas nedvejodamas parodė į baudinio žymę. Birmingemo „Aston Villa“ klubui priklausiantis Mile`as Jedinakas smūgiu pažeme nuginklavo H. Lllorisą.

Norėdamas į aikštę įleisti kiek šviežumo, 64 minutę B. Van Marwijkas pakeitė žaidėją puolėjo pozicijoje – Andrew Nabboutas pakeitė Tomį Juricą. 72 minutę – keitimas ir saugų grandyje, kai Tomą Rogičių pakeitė Jacksonas Irvine`as.

D. Deschamps į tai atsakė taip pat dviem keitimais puolimo grandyje – A. Griezmanną pakeitė Olivier Giroud, o Ousmane`ą Dembele – Nabilas Fekiras.

Prancūzams nepavykstant persverti žaidimo į savo pusę, pasipylė ir pražangos, o 76-ą min. Corentinas Tolisso buvo nubaustas geltona kortele. Galima juokauti, kad šis įspėjimas žaidėjui kainavo ir vietą aikštėje – vos už poros jis vietą aikštėje užleido Blaise`ui Matuidi.

Pasikeitęs prancūzų puolimas visgi davė vaisių – 81 minutę po gražios kombinacijos P. Pogba smūgiuotas kamuolys atsimušė į skersinį ir nusileido vartų plote.

Likus žaisti penkias minutes paskutinį savo keitimą atliko ir Australijos treneris – Robbie Kruse`ą pakeitė jauniausias rinktinės žaidėjas D. Arzani. Dar po dviejų minučių buvo įspėtas Azizas Behichius.

Teisėjas pridėjo penkias papildomo laiko minutes. Per jas nei viena iš komandų nebenuveikė nieko ypatingo ir 52 proc. kamuolį valdžiusi bei 6 smūgius į vartus (Australija – 1) atlikusi Prancūzijos futbolo rinktinė triumfavo šiose pirmose C grupės rungtynėse rezultatu 2:1.

Prancūzija – Australija 2:1

58` [1:0] Antoine`as Griezmannas

62` [1:1] Mile`as Jedinakas

81` [2:1] Paulas Pogba

Kitose C grupės rungtynėse 19 val. susitiks Peru ir Danija.

Šeštadienį bus sužaistos ir dvejos D grupės rungtynės: 16 val. Argentina egzaminuos islandus, o 22 val. žais Kroatijos ir Nigerijos komandos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių