Iš čekų stadionėlio – į „Wembley“

  • Teksto dydis:

Lietuvos futbolo rinktinė šių metų varžybų sezoną pradės mačais svečiuose: šiandien – su Čekijos nacionaline komanda, o kovo 26-ąją su ekipa iš Europos elito dešimtuko – Anglijos vienuolike.

Treneris tikisi atradimų

Rungtynės su čekais vyks kukliame Ūsčio prie Labės stadione, talpinančiame maždaug 4 000 žiūrovų.

"Šios rungtynės – puiki proga patikrinti naujus žaidėjus, jie galės parodyti savo galimybes. Galbūt bus atradimų – futbolininkų, kurie įsitvirtins pagrindinėje komandoje", – kalbėjo Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Edgaras Jankauskas.

Dėl traumų ir kitų priežasčių Čekijoje nežais gynėjai Edvinas Girdvainis, Georgas Freidgeimas ir Vytautas Andriuškevičius, puolėjas Darvydas Šernas.

Čekai, kaip ir lietuviai, rengiasi pasaulio čempionato atrankos kovoms. Trenerio Karlo Jarolimo vadovaujama komanda kovo 26-ąją išmėgins jėga su San Marino ekipa.

Pastarąjį kartą su Čekijos rinktine mūsiškiai buvo susitikę 2011-ųjų spalį Kaune – tada Europos čempionato atrankos etapo rungtynes Lietuvos futbolininkai pralaimėjo 1:4.

Susikaus su lyderiais

E.Jankausko treniruojama vienuolikė iš Čekijos persikels į Londoną, kur ateinantį sekmadienį legendiniame "Wembley" stadione susikaus su Anglijos komanda.

Tai bus pasaulio čempionato atrankos F grupės rungtynės. Anglai yra iškovoję tris pergales: 3:0 nugalėjo škotus, 2:0 – Maltos atstovus, 1:0 – slovakus bei 0:0 sužaidė su slovėnais. Lietuvos futbolininkai – ketvirti: pasidalijo po tašką su škotais (1:1) ir slovėnais (2:2), nugalėjo Maltos ekipą (2:0) ir pralaimėjo slovakams (0:4).

"Žaidėjams sakiau: per rungtynes su anglais bus visko daugiau – dvikovų, greičio. Reikės daugiau mąstyti, dažniau sukioti galvą ir stebėti žaidimą. Žaisime su varžovais, rungtyniaujančiais stipriausioje pasaulio lygoje. Kai kuriais futbolo aspektais nusileidžiame jiems, bet ne charakteriu, atkaklumu, – teigė E.Jankauskas. – Galbūt šis mačas pakeis kai kurių mūsų futbolininkų gyvenimus. Be sirgalių minios, "Wembley" stadione taip pat bus futbolo pasaulio specialistų, stebinčių žaidėjų rinką. Tad bus galimybių įrodyti, kad esi vertas daugiau."

Kojos nebedrebės

2016-ųjų Europos čempionato atrankos 5-ojoje grupėje Lietuvos rinktinė abu kartus pralaimėjo anglams: 0:4 – "Wembley" arenoje, 0:3 – Vilniuje.

Abejas rungtynes su favoritais žaidė Artūras Žulpa, šį sezoną atstovaujantis Kostanajaus "Tobol" (Kazachstanas) klubui, ir Fiodoras Černychas iš "Jagiellonia" (Lenkija) ekipos.

"Reikės atiduoti ne 100 procentų, o 150 procentų jėgų. Tik tokiu atveju galėsime tikėtis teigiamo rezultato", – teigė saugas A.Žulpa. – Mūsų komandoje daug kas pasikeitė – kitoks požiūris į varžybas, dabar ne vien ginamės. Manau, kad šį kartą Londone būsime drąsesni. Treneris moka mus nuteikti, įkvėpti, tad aikštėje jaučiamės kitaip."

"Atrankos ciklą pradėjome gerai ir norime tai pratęsti. Anglų "Premier" lygos čempionatas – vienas geriausių pasaulyje. Žinome, kad bus sunkios rungtynės, bet kausimės, stengsimės daugiau atakuoti, – kalbėjo F.Černychas. – Anąkart kažkam iš mūsų "Wembley" stadione galbūt drebėjo kojos, bet šį kartą bus kitaip."

Lietuvos rinktinė

Vartininkai: E.Šetkus ("ADO Den Haag", Nyderlandai), E.Zubas (Tel Avivo "Bnei Yehuda", Izraelis), E.Gertmonas ("Rennes", Prancūzija).

Gynėjai: R.Baravykas, L.Klimavičius ir E.Vaitkūnas (visi – Vilniaus "Žalgiris"), A.Klimavičius ir V.Borovskis (abu – "Trakai"), T.Kijanskas (Brno "Zbrojovka", Čekija), T.Mikuckis (Chabarovsko SKA, Rusija), V.Slavickas (Marijampolės "Sūduva").

Saugai: F.Černychas ir A.Novikovas (abu – "Jagiellonia", Lenkija), M.Grigaravičius ("Jelgava", Latvija), M.Kuklys ir V.Lukša (abu – "Žalgiris"), S.Paulius ("Ventspils", Latvija), V.Slivka ("Ascoli Picchio", Italija), O.Verbickas ("Sūduva"), A.Žulpa (Kostanajaus "Tobol", Kazachstanas), T.Eliošius ("Jonava").

Puolėjai: D.Matulevičius ("Royal Excel Mouscron", Belgija), N.Valskis ("Bnei Yehuda").

Čekijos rinktinė

Vartininkai: T.Koubekas (Prahos "Sparta", Čekija), J.Pavlenka (Prahos "Slavia", Čekija), T.Vaclikas ("Basel", Šveicarija).

Gynėjai: J.Brabecas ("Genk", Belgija), T.Gebre Selassie (Bremeno "Werder", Vokietija), T.Kalasas ("Fulham", Anglija), F.Novakas ("Midtjylland", Danija), T.Sivokas ("Bursaspor", Turkija), M.Suchy ("Basel"), J.Sykora ("Slavia"), O.Čelustka ("Antalyaspor", Turkija), A.Hloušekas (Varšuvos "Legia", Lenkija).

Saugai: A.Barakas ir J.Zmrhalas (abu – "Slavia"), V.Darida (Berlyno "Hertha", Vokietija), B.Dočkalas ("Che-nan", Kinija), J.Jankto ("Udinese", Italija), L.Krejčís ("Bologna", Italija), T.Horava (Plzeno "Viktoria", Čekija), J.Hušbaueris ("Slavia").

Puolėjai: M.Krmenčíkas ("Viktoria"), P.Schickas ("Sampdoria", Italija), M.Škoda ("Slavia").



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių