FIFA metų geriausiu futbolininku išrinktas ne C. Ronaldo – triumfavo L. Modričius

  • Teksto dydis:

Kroatų futbolininkas Luka Modričius užbaigė dešimtmetį trukusį portugalo Cristiano Ronaldo (Krištianu Ronaldu) ir argentiniečio Lionelio Messi (Lionelio Mesio) dominavimą – pirmadienį jis buvo paskelbtas geriausiu FIFA metų futbolininku.

Madrido „Real“ ir Kroatijos rinktinės aikštės vidurio žaidėjas buvo tiek savo klubo, tiek savo šalies žvaigždė: Ispanijos sostinės komanda trečiąkart iš eilės laimėjo Čempionų lygos turnyrą, o L. Modričiaus įkvėpta kroatų rinktinė pirmąkart pateko į Pasaulio futbolo čempionato finalą.

Varžydamasis dėl Tarptautinės futbolo federacijos apdovanojimo jis įveikė C. Ronaldo ir Liverpulio klube žaidžiantį egiptietį puolėją Mohamedą Salahą.

L. Modričiaus sėkmė reiškia, kad C. Ronaldo ir L. Messi lieka lygiaverčiai varžovai – abu jie yra pelnę po penkis FIFA apdovanojimus.

L. Modričiaus ir Kroatijos rinktinės pasirodymas Pasaulio čempionato finale tapo 33 metų žaidėjo tviskančios karjeros kulminacija. Kroatas anksčiau dažnai būdavo nustelbiamas rezultatyvaus C. Ronaldo žaidimo, kai jie abu žaidė Madrido „Real“, bet šių metų liepą portugalas perėjo į italų „Juventus“.

Kroatas pelnė du įvarčius žaidžiant, taip pat sėkmingai pasirodė per pergalingas baudinių serijas rungtynėse su Danija ir Rusija, bet Pasaulio čempionato geriausio žaidėjo Auksinį kamuolį jam atnešė gebėjimas kurti palankias situacijas.

„Šis sezonas buvo neįtikėtinas – geriausias sezonas mano gyvenime“, – sakė L. Modričius.

„Vis dar nesuvokiu, kokie geri man buvo šie metai – ir kolektyviai, ir individualiai. Labai didžiuojuosi viskuo, ką šiemet pasiekiau. Tai bus amžinai prisimenama“, – pridūrė jis.

Messi ir Ronaldo neatvyko

Nei C. Ronaldo, nei L. Messi nedalyvavo Londone surengtoje tviskančioje ceremonijoje. Jie abu ruošiasi trečiadienį vyksiantiems „Juventus“ ir Barselonos klubo pasirodymams.

Pirmąkart per pastaruosius 12 metų L. Messi nebuvo tarp finalininkų: trečio geriausio metų žaidėjo titulas atiteko M. Salahui už 44 įvarčiais papuoštą neįtikėtinai sėkmingą egiptiečio debiutinį sezoną Liverpulyje, atvedusį į Čempionų lygos finalą.

Tačiau anksti per finalo rungtynes patirta peties trauma atėmė ir M. Salaho galimybę padėti Liverpuliui iškovoti pagrindinę turnyro pergalę. Jo forma taip pat nebuvo pati geriausia, kai žaidėjas vadovavo Egipto rinktinei per Pasaulio čempionatą.

Vis dėlto M. Salahas neliko tuščiomis rankomis: egiptiečiui buvo paskirtas FIFA Puskaso (Puškašo) apdovanojimas už gražiausią metų įvartį, pelnytą pernai gruodį per rungtynes su Evertono klubu.

L. Modričius kartu kitais „Real“ žaidėjais Sergio Ramosu (Servhijumi Ramosu), Raphaeliu Varane'u (Rafaeliu Varanu) ir Marcelo (Marselu) pateko į futbolo profesionalų organizacijos „FIFPro“ simbolinę geriausiųjų komandą. Į ją taip pat pateko Davidas De Gea (Davidas De Gėja), Dani Alvesas (Danis Alvisas), N'Golo Kante (Ngolas Kantė), Eden Hazard'as (Edenas Hazaras), Kylianas Mbappe (Kilianas Mbapė), L. Messi ir C. Ronaldo.

Pasaulio čempionatą laimėjusios Prancūzijos rinktinės treneris Didier Deschamps'as (Didjė Dešanas) buvo pripažintas geriausio metų trenerio apdovanojimą už savo darbą, lėmusį „Mėlynųjų“ sėkmę Rusijoje.

D. Deschamps'as tapo trečiuoju žmogumi, laimėjusiu Pasaulio čempionatą kaip žaidėjas ir treneris. Dėl geriausio metų trenerio titulo jis varžėsi su kroatų rinktinės vedliu Zlatko Daličiumi (Zlatku Daličiumi) ir buvusiu prancūzų rinktinės bendražygiu Zinedine'u Zidane'u (Zinedinu Zidanu), iki šių metų birželio treniravusiu Madrido „Realą“.

Geriausiu vartininku išrinktas Thibaut Courtois (Tibo Kurtua), padėjęs Belgijai pasiekti Pasaulio čempionato pusfinalį.

Brazilijos moterų futbolo rinktinės žaidėja Marta buvo šeštąkart iš eilės pripažinta geriausia futbolininke už savo vaidmenį laimint Amerikos taurės turnyrą. Ji pranoko Liono klubo žaidėjas Adą Hegerberg ir Dzsenifer Marozsan (Dženifer Marožan).

Kita vertus, geriausiu moterų komandos treneriu buvo pripažintas Čempionų lygos čempionui Liono klubui vadovaujantis Reynaldas Pedrosas (Reinaldas Pedrosas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių