Gargždų “Bangai” nusibodo būti vidutinioke

Žymusis šūkis “Kas laimės? Kas laimės” šį sezoną Lietuvos futbolo stadionuose skamba itin garsiai ir išdidžiai. Gargždų „Banga” per pirmąjį šalies čempionato mėnėsį buvo komanda, kuri futbolo gerbėjus stebino labiausiai.

Vedina naujo trenerio ir būrio legionierių iš Rusijos, „Banga” per pirmąsias 6-erias rungtynes „SMSCredit.lt A lygoje” nepatyrė pralaimėjimų ir nepraleido įvarčių.

Pirmąją nesėkmę „Banga” patyrė tik savaitgalį, kai po 90-ąją minutę praleisto įvarčio nusileido „Klaipėdos granitui”. Nepaisant to, gargždiškiai po 8 rungtynių žengia antroje vietoje ir turi tik tašku mažiau už nuo nugalėtojų titulą ginantį Vilniaus MFD „Žalgirį”.

Apie sezono pradžią, nelemtą šeštą poziciją ir ateities tikslus LFF.lt svetainei papasakojo lgametis „Bangos” trenerių štabo narys Vaidas Žutautas ir vienas ekipos simbolių, kapitonas bei atakų lyderis Aurelijus Staponka.

- Prieš sezoną iš „Bangos” stovyklos apie aukštus tikslus nebuvo kalbama. Ar būtų teisinga sakyti, kad šio sezono pradžios rezultatai iki šiol viršijo ir Jūsų pačių lūkesčius?

- Vaidas Žutautas: Visada gerai sėkmingai startuoti, bet čempionatas yra ilgas. Tad tai dar nieko nereiškia.

- Aurelijus Staponka: Nesutikčiau, kad viršijo lūkesčius. Vis dėlto ir prieš sezoną kontrolinės rungtynės parodė, kad galima žaisti su visais ir nugalėti. Tačiau kaip ir visada, apetitas auga bevalgant. Šiuo periodu pagrindinis tikslas – taurės turnyras. Vėliau jau matysime.

- Kokias įvardintumėte sėkmingo „Bangos” starto pagrindines priežastis?

- V.Ž.: Komandinis žaidimas, geras mikroklimatas. Žaidėjai gerai supranta vienas kitą, nors ir tokia sudėtimi žaidžia pirmus metus. Prisidėjo patyrę žaidėjai ir tai davė savo.

- A.S: Gynyba – tikrai viena iš jų. Visa komanda žino ką daryti. Kiekvienas žmogus, pradedant nuo puolėjų ir baigiant vartininku, žino kur išsidėstyti, kur ką pasaugoti. Esame tikra komanda. „Bangoje” niekada nebūdavo žaidėjų, kurie labai išsiskirtų individualiu meistriškumu, trauktų komandą vieni.

- Sezoną „Banga” pradėjo su Soslanbeku Aršijevu vartuose. Tačiau jis patyrė traumą ir į jo vietą stojęs Šarūnas Jurevičius penkerias rungtynes nepraleido įvarčių. Kiek svarbus buvo vartininko žaidimas?

- V.Ž.: Tai ne vien vartininko nuopelnas, tai visos komandos rezultatas. Nesakyčiau, kad vartininkas sužaidė kažkaip fantastiškai. Tiesiog jis rungtyniavo patikimai, susirinkdavo visus kamuolius.

- Taurės turnyro pusfinalyje gana užtikrintai laimėjote prieš „Klaipėdos granitą”, o po trijų dienų lygoje apmaudžiai pralaimėjote paskutinę minutę. Kas atsitiko?

- V.Ž.: Tas rungtynes kaip tik analizavome šiandien (rungtynių su „Šiauliais” išvakarėse – aut. past.). Toks įspūdis, kad varžovai labiau norėjo laimėti. Išėjome į aikštę truputį atsipalaidavę. Po taurės rungtynių neįvertinome oponento. Šis rezultatas parodė, kad negalima nuvertinti nė vieno prešininko. Lygoje yra tik vienas ryškus lyderis – „Žalgiris” – kitos aštuonios komandos kaunasi apylygiai. Bet kas gali būti antras, trečias ar septintas.

- A.S.: Gavom tikrą „šaltą dušą”. Matyt, išėjome į aikštę galvodami, kad jau laimėjome. Bet išėjo atvirkščiai. Mano nuomone, tai išeis į naudą. Anksčiau ar vėliau reikėjo nusileisti ant žemės, suprasti, kad nesame nenugalimi.

– Į komandą tarpsezonyje atvyko net 10 legionierių iš Rusijos. Galbūt jų atėjimas privertė pasitempti vietos žaidėjus, komandos senbuvius?

- V.Ž.: Nemanau, kad konkurencija smarkiai pasikeitė. Tiesiog turime daugiau patirties komandoje. Tokie žaidėjai kaip Davydas Arlauskis, Aleksejus Epifanovas, Aleksandras Ruskichas – pastarieji du žaidę Rusijos „Premier” lygoje – parodo savo meistriškumą.

- Kaip pavyksta susikalbėti? Šiais laikais daugelis jaunesnių žaidėjų jau nelabai moka rusiškai…

- A.S.: Pats viską suprantu, tik šnekant reikia palaužyti liežuvį. Jaunesniems truputį sunkiau. Dažniausiai jiems padeda išversti treneris Vaidas Žutautas.

- Prie komandos vairo šiemet stojo Maksimas Tiščenko. Kaip apibūdintumėte šio trenerio stilių, propaguojamą futbolą?

- V.Ž.: Jis nestato žaidėjų į rėmus, leidžia improvizuoti. Tačiau visa komanda turi gintis kartu, kompaktiškai, vienas kitą pasaugoti. Tas duoda savo vaisių.

- A.S.: Treneris labiau propaguoja kombinacinį futbolą, gerai išmano tiek puolimo, tiek gynybos subtilybes, stiprus taktiniuose klausimuose. Kai reikia – ir pašaukia ant žaidėjų, tačiau viskas su saiku. Ar jis įnešė rimtesnių permainų komandoje? Tiesiog pasikeitė dalis komandos, todėl pasikeitė ir žaidimas.

- Debiutavusi Lietuvos čempionate „Banga” penkerius metus iš eilės liko šeštoje vietoje.  Tai – pavydėtinas stabilumas ar įgrisusi stagnacija?

- V.Ž.: Toks stabilumas, kai nuolat esi vidutinė komanda, yra atsibodęs. Norėtųsi, kad šiais metais jo nebūtų. Norisi truputį kilti ir aukščiau, įrodinėti vertę, kabintis už prizinių vietų.

AS: Kartais pusiau juokais sakau, kad stabilumas yra meistriškumo požymis. Smagu tai, kad Gargžduose vyksta aukščiausioji lyga. Norisi joje kilti ir aukščiau, tačiau reikia atsižvelgti į finansinę situaciją.

- LFF „Druskininkų Hermio” taurės turnyre esate per žingsnį nuo finalo. Šios varžybos – Jūsų prioritetas?

- V.Ž.: Kalbėti apie finalą dar anksti. Net ir pergalė 2:0 pirmose pusfinalio rungtynėse dar nieko nereiškia. Be abejo, turime tikslą patekti į finalą. Jei kartu patektų ir „Žalgiris”, iškovotume vietą UEFA Europos lygos turnyre. Bet kokiu atveju, pagaliau norėtųsi iškovoti titulą.

- Prieš trejus metus „Banga” pirmą kartą žaidė taurės finale, taip pat ir Europos lygoje. Kaip palygintumėt to meto komandą ir dabartinę, kuri pajėgesnė?

- V.Ž.: Tada taip pat turėjome daug gerų žaidėjų, tačiau čempionatas kažkaip nesusiklostė. Nemažai žaidėjų yra likę komandoje iš to laiko. Tiesiog šiemet turime daugiau legionierių. Ar šįkart būtume geriau pasiruošę Europos lygai? Ji dar toli, todėl kalbėti anksti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių