Lietuvos futbolo rinktinė neįveikė ir Maltos

Nors noro buvo daug, tačiau ginklų – jokių. Ne vieną pavojingą progą turėję Lietuvos rinktinės futbolininkai nerado recepto pergalei – priešpaskutinėse atrankos į 2018 metų pasaulio futbolo čempionatą rungtynėse Maltoje jie lygiosiomis 1-1 (0-1) sužaidė su aikštės šeimininkais. Šis susitikimas pratęsė jau beveik metus besitęsiančią Lietuvos nelaimėtų rungtynių seriją – paskutinį kartą pergalė buvo švęsta pernai rudenį prieš tą pačią Maltos rinktinę 2-0.

Lietuvos (FIFA-120) ir Maltos (FIFA-191) nacionalines ekipas pasitiko negausiai 17 tūkst. vietų pastarųjų tvirtovėje – Ta' Qali stadione – susirinkę žiūrovai.

Lietuvos rinktinės vairininkas Edgaras Jankauskas rungtynėms pasirinko šiame atrankos cikle gana neįprastą gynybos liniją – po metų pertraukos į rinktinę grįžo po sunkios traumos atsigaunantis Edvinas Girdvainis, jo bendraklubis Tomas Mikuckis ir rinktinei dėl klubo reikalų už Atlanto nepadėjęs Vytautas Andriuškevičius. Georgas Freidgeimas rungtynėse nepasirodė dėl kojos skausmų. Vartuose Ernestą Šetkų pakeitė Emilijus Zubas.

Po pertraukos į rinktinę grįžo saugai Karolis Chvedukas ir Marius Papšys, tačiau jie liko ant atsarginių suolelio.

Tuo metu dėl atrankoje surinktų geltonų kortelių rinktinei šįkart negalėjo padėti gynėjas Linas Klimavičius ir puolėjas Darvydas Šernas, kurio vietą ant žaliosios vejos užėmė Deividas Matulevičius. Jis puolimo tandemą sudarė su Nerijumi Valskiu. Taip pat startinėje sudėtyje neliko atakas griaunančio saugo Artūro Žulpos. Taip E. Jankauskas, nepaisant skaudžių pralaimėjimų Škotijai (0:3) ir Slovėnijai (0:4), pasiliko prie atakuojančio, kuriančio futbolo idėjos.

Armėnui Zavenui Hovhannisyanui paskelbus rungtynių pradžią, mūsiškiai iškart ėmė kurti atakas. Pirmą pavojingą progą lietuviai turėjo jau 7 minutę, kai vienas prieš vartininką atsidūrė Arvydas Novikovas. Tačiau jis nesistengė vienas įveikti varžovų vartų sargo ir pamėgino perduoti kamuolį šiek tiek atgal į baudos aikštelės vidurį. Deja, adresato perdavimas nesulaukė ir pavojų neutralizavo aikštės šeimininkai.

Tas pats A. Novikovas 17 minutę vėl išmėgino Andrew Hoggo budrumą, tačiau į tolimą smūgį Maltos vartų sargas sureagavo ir neleido kilti didesniam pavojui. Už poros minučių geltoną kortelę užsidirbo Mantas Kuklys – dėl jos jis turės praleisti paskutinę Lietuvos rinktinės dvikovą šiame atrankos cikle su Anglija.

Nors lietuviai ir kontroliavo situaciją aikštėje, 23 minutę it žaibas iš giedro dangaus krito įvartis į mūsiškių vartus. Andrei Agius iš itin toli – maždaug 40 metrų – tolimu smūgiu į apatinį vartų kampą nuginklavo E. Zubą. 0:1 ir Lietuvos rinktinės krizė tęsiasi. Beje, tai buvo vos trečiasis Maltos rinktinės įvartis šioje atrankoje.

Kelių prie varžovų vartų ieškoję lietuviai netoli tikslo buvo sužaidus 35 minutes. Pirma D. Matulevičius atsidūrė vienas prieš vartininką, bet pateko į nuošalę, o vėliau tas pats D. Matulevičius buvo išvestas prieš vartus, tačiau jo perdavimą N. Valskiui niekais pavertė Maltos futbolininkai.

41 minutę geltoną kortelę užsidirbo ir E. Girdvainis, kuris įsirėžė į dėl kamuolio kovojusį varžovų kapitoną Andre Shembrį ir praskelė jam galvą. Dėl medikų suteiktos pagalbos rungtynių teisėjas prie pirmojo kėlinio pridėjo porą minučių ir paskelbė ne paties geriausio mūsiškiams kėlinio pabaigą.

Per pirmą rungtynių dalį lietuviai kamuolį kontroliavo 55 proc. (Malta – 45 proc.), šešis kartus smūgiavo į vartų pusę. Iš jų 2 smūgiai skriejo į vartų plotą. Tuo metu Maltos rinktinė vos kartą smūgiavo į vartų plotą, tačiau vien šio bandymo pakako tam, kad E. Jankausko kariauną įstumtų į nepavydėtiną padėtį.

Į kitų metų pasaulio futbolo čempionatą pateks tik devynių grupių nugalėtojos, o aštuonios geriausios antrąsias vietas užėmusios rinktinės kovas tęs atkrintamosiose rungtynėse. Maltos rinktinės gretose taip pat įvyko keitimas – traumą pirmojo kėlinio pabaigoje patyrusį A. Shembrį pakeitė Claytonas Failla.

53-ią minutę lietuviai pagaliau sugebėjo įveikti varžovų gynybą – Vykintas Slivka tolimu smūgiu iš maždaug 25 metrų nuginklavo A. Hoggą ir išlygino rezultatą. Tai buvo antrasis lietuvio įvartis šioje atrankoje.

Rungtynėse sužaidus valandą maltiečiai prasižengė prieš M. Papšį, o realizuoti baudos smūgio stojo A. Novikovas. Jis galingu smūgiu perkėlė kamuolį per sienelę, tačiau varžovų vartų sargas sureagavo į smūgį.

Už dešimties minučių – panaši situacija kitoje aikštės pusėje. Po T. Mikuckio pražangos realizuoti baudos smūgio stojo C. Failla, tačiau jo į tolimą smūgį sureagavo E. Zubas.

80 minutę E. Jankauskas atliko antrąjį savo keitimą – ant žaliosios vejos vietoj D. Matulevičiaus žengė Lukas Spalvis. Jis po 8 aikštėje praleistų minučių galėjo išsiveržti vienas prieš vartininką, tačiau nesugebėjo susistabdyti kamuolio.

Artėjant pagrindinio laiko pabaigai, prasidėjo jau ir desperatiški mėginimai – A. Novikovo šūvis iš toli buvo itin netaiklus.

Penktasis susitikimas

Prieš prasidedant ketvirtadienio rungtynėms, lietuviai su Maltos futbolininkais buvo susitikę 4 kartus. Nors pirmos draugiškos rungtynės ir baigėsi lygiosiomis 1-1, vėliau mūsiškiai svečiuose įtikinamai įveikė varžovus (4-1).

Dar kitos draugiškos rungtynės tuomet Igorio Pankratjevo treniruojamai komandai baigėsi tragiškai – nors turėję progų, itin prastą atkarpą atrankoje į 2016 metų Europos čempionatą žaidę mūsiškiai iš Maltos grįžo nuleistomis galvomis – 0:2.

Šis pralaimėjimas nykštukinės šalies, kurioje gyvena apie pusę milijono gyventojų, reprezentacinei futbolo komandai buvo paskutinis lašas rinktinės sirgalių kantrybės taurėje. Atrankos rungtynėse su Šveicarija LFF stadione buvo iškabintas tuometiniam federacijos prezidentui Juliui Kvedarui skirtas transparantas su užrašu „Juliau, padovanok Lietuvai pergalę – išeik“.

Prieš metus ambicingus rezultatus rodžiusiai jau E. Jankausko vienuolikei pavyko atsirevanšuoti už šį skaudų pažeminimą Maltoje – nors ir sunkiai sekėsi pralaužti priešininkų gynybą, visgi rungtynių pabaigoje ir buvo pasiekta pergalė 2:0.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fanė

Fanė portretas
Gaila dėl tokio rezultato, nors E. Jankauskas prieš varžybas ir buvo paminėjęs, kad 1:1 būtų teigiamas rezultatas dabartinėje situacijoje esančiai rinktinei. Daug darbo dar reikia įdėti: perdavimai netikslūs, vangus puolimas ir greitų atakų nebuvimas. Kamuolį įžaisti rinktinė moka, tik trūksta greičio, veržlumo ir agresyvumo. Be to, smūgiuoti į vartus su visa turima potenciją, o ne berniukų futbolo lygio... Linkiu sėkmės su Anglija!

Kostia

Kostia portretas
Kurtiničio reikėtų paprašyti, kad futbolo federacijos langus užkaltų ir visus išvaikytų...

geda

geda portretas
kosmaras kosmaras ir dar karta kosmaras visa federacija ir treneri reikia paklausti kaveike ir kaip iki to dasirito
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių