Alpinistas nutraukė „savižudišką“ bandymą įkopti į kalną K2

  • Teksto dydis:

Lenkijos pilietybę turintis rusų alpinistas Denisas Urubka, Pakistane po savaitgalio dramos pats vienas mėginęs įkopti į antrą pagal aukštį pasaulio kalną K2 ir tapti pirmuoju, šią viršukalnę įveikusiu žiemą, nutraukė šį „savižudišką“ bandymą, pirmadienį pranešė atstovas.

44 metų D. Urubka priklausė lenkų alpinistų komandai, bandančiai tapti pirmąja grupe, žiemą įkopusia į K2. Tačiau šeštadienį po virtinės kivirčų D. Urubka paliko grupę ir mėgino šturmuoti viršūnę vienas, todėl kilo nuogąstavimų dėl jo saugumo.

Kopimas į K2 yra sunkus ir pavojingas; daugelis alpinistų sako, kad į šį kalną kopti sunkiau nei į Everestą.

„Denisas Urubka leidžiasi žemyn. Šiuo metu jis yra 2-ojoje stovykloje“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė minimos lenkų ekspedicijos atstovas Michalas Leksinskis.

6 700 metrų aukštyje esanti 2-oji stovykla yra viena iš keturių, įskaitant bazinę stovyklą.

Šeštadienį bazinėje stovykloje D. Urubka staiga nusprendė pats vienas, be palydovų pagalbos ir nepaisydamas komandos nuomonės, kopti į 8 611 m aukščio kalną.

Leksinskis daugiau jokių detalių nepateikė, neaišku, ar grįžimas į 2-ąją stovyklą reiškia, kad D. Urubka visiškai nutraukė savo bandymą.

Kiti alpinistai reiškė susirūpinimą tokiais bandymais.

„Bandymas vienam žiemą kopti į K2 yra visiškai savižudiškas“, – sakė pakistaniečių alpinistas Mirza Ali.

Patyręs alpinistas Karimas Shahas (Karimas Šahas), D. Urubkos draugas, tokį bandymą pavadino „labai rizikingu“.

Praėjusį mėnesį D. Urubka dalyvavo misijoje, kuri nuo Nanga Parbato, kito Himalajų kalno Pakistane, naktį išgelbėjo prancūzų alpinistę Elisabeth Revol (Elizabet Revol). Jos ekspedicijos kolega buvo sužeistas ir, kaip manoma, žuvo.

D. Urubka po virtinės atidėliojimų, įskaitant Nanga Parbato misiją, buvo vis labiau nepatenkintas lenkų komandos tempu. K2 ekspertas Rehmatas Ullah Baigas (Rehmatas Ula Baigas) sakė, kad Nanga Parbato misija privertė lenkus pakoreguoti savo pradinius planus ir pasirinkti naują maršrutą, kuris, kaip kalbama, nepatiko D. Urubkai ir jis šeštadienį paliko komandą.

„Jis bandė įtikinti komandą kopti į viršukalnę vasarį“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas grupės nešikas. Jo teigimu, D. Urubka įrodinėjo, kad kovo mėnesį kopti būtų sunku.

Be to, jis argumentavo, kad žiema baigiasi vasarį, tad įkopus vėliau nebūtų pasiektas komandos tikslas – pirmiesiems įveikti viršukalnę žiemą, nors kiti alpinistai tvirtino, kad žiemos sezonas baigsis ateinantį mėnesį.

„Jis smarkiai susiginčijo su komandos lyderiu ir patraukė į kalną niekam nesakęs nė žodžio“, – pridūrė nešikas, nenorėjęs skelbti savo pavardės.

Lenkų komanda patvirtino incidentą ir sakė, kad D. Urubka iš 2-osios stovyklos išėjo be radijo siųstuvo ir atsisakė kalbėtis su ekspedicijos vadovu.

U. Baigas sakė, kad D. Urubkos solinis bandymas buvo prastai suplanuotas.

„Ten nėra pritvirtintų virvių ar nužymėtų takų ir Denisas negali to padaryti vienas: jam reikia mažiausiai 3–4 žmonių“, – sakė R. U. Baigas, kuris į K2 įkopė 2014 metais.

Leksinskis AFP sakė, kad kai kurie lenkų komandos nariai yra bazinėje stovykloje, o kai kurie – 2-ojoje stovykloje. „Ekspedicija vyksta pagal planą“, – pridūrė jis.


Šiame straipsnyje: Denisas UrubkaalpinistasK2

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių