„Arabela-AG Baltic“ įgula pergalę iškovojo ekstremaliomis sąlygomis

  • Teksto dydis:

Ribinis vėjas, lietus ir kruša – ekstremaliomis sąlygomis vykęs trečiasis ASUS RS-280 jachtų klasės taurės etapas buriuotojams negailėjo įtemptų bei permainingų situacijų. Visuose penkiuose savaitgalio plaukimuose vyko intensyvi kova, tačiau etapo nugalėtojų vardą sugebėjo iškovoti kapitono Raimondo Šiugždinio vadovaujama „Arabela-AG Baltic“ įgula.

„Pirmąją dieną buriuoti teko kone ribinėmis sąlygomis. Pastovus vėjo greitis siekė 9-11 m/s, škvaluose jis sustiprėdavo ir iki 12 m/s. Per sezoną tokių sąlygų būna vos 1-2 dienas. Daugelis kalbėjo, kad tos dienos buriavimas priminė jau ne Kauno, Kuršių marias. Ir, žinoma, kai vėjas stiprus, greičiai dideli, komandoms buvo būtina spėti visus veiksmus atlikti itin sparčiai. Kiekviena pražiopsota sekundė galėjo kainuoti 5 ar net 10 metrų konkurentų naudai. Kiekviena klaidelė ir neapsižiūrėjimas buvo lemtingi. Antrąją dieną vėjo buvo kiek mažiau, tačiau oro sąlygos permainingos, tad buriuotojams teko gauti ne tik lietaus, bet ir krušos“,- lenktynes komentavo vyriausiasis varžybų teisėjas Rolandas Žentelis.

Pirmojo plaukimo metu nuo pat starto iki finišo užtikrintai pirmavo „Arabela-AG Baltic“ įgula. Kova vyko tik dėl antros vietos: pirmąjį ženklą trečia pasiekusi jachtos „Barta“ (kpt. S. Steponavičius) įgula jau ties antruoju ženklu aplenkė antroje vietoje buvusią jachtą „Raganosis-Eltel“ (kpt. S. Pajarskas) ir šį pranašumą išlaikė iki pat finišo, nors abiejų komandų finišo laikas teskyrė vos viena sekunde.

Antrojo plaukimo metu kova vėlgi vyko tik dėl antros vietos, nes pirmąją užtikrintai apgynė nuo pat starto į priekį išsiveržusi „Bartos“ įgula. Nors visus tris distancijos ženklus asmeninėje dvikovoje dėl antros vietos pirmoji pasiekė „Arabela-AG Baltic“, jai ant kulnų nuolat lipo jachtos „Raganosis-Eltel“ įgula. Ši ties trečiuoju ženklu atstumą sumažino net iki 6 sekundžių, o ties finišu aplenkė konkurentus visomis 10 sekundžių ir džiaugėsi antrosios vietos pergale.

Trečiojo plaukimo metu pirmąjį, priešvėjinės distancijos, ženklą penktoje pozicijoje pasiekusi R. Šiugždinio vadovaujama „Arabela-AG Baltic“ įgula, buriuodama pavėjui jau sugebėjo išsiveržti į antrąją vietą. Ir nors ties trečiuoju ženklu „Arabela-AG Baltic“ nuo plaukime lyderiavusios jachtos „Raganosis-Eltel“ vis dar atsiliko net 45 sekundėmis, finišo liniją ji kirto pirma konkurentus aplenkdama net 23 sekundėmis. Trečią vietą plaukime iškovojo jachta „Barta“.

Pirmas antrosios dienos plaukimas pasižymėjo itin dideliu stabilumu: viso plaukimo metu nuo starto iki finišo komandų pozicijos nekito. Pirmąja vietą iškovojo „Arabela-AG Baltic“, antrąją – „Raganosi-Eltel“, trečiąją – „Bartos“ įgula.

Priešingai pirmajam, antrasis sekmadienio plaukimas buriuotojams pateikė išbandymų ir staigmenų. Virš lenktynių zonos pakibęs lietaus ir krušos debesis be perstojo kaitaliojo vėjo stiprumą, kryptį ir visas oro sąlygas. Pasak R. Žentelio, šio plaukimo metu labai daug lėmė sėkmė ir gebėjimas numatyti, iš kur, stojus štiliui, pirmiausiai papūs vėjas, ir kurios krypties škvaliukas bus palankiausias norint pasiekti finišą. Sudėtingas ir permainingas sąlygas rodo ir plaukimo rezultatai. Nors pirmąjį ir antrąjį ženklus „Arabela-AG Baltic“ įgula pasiekė pirma, antroje plaukimo pusėje jai teko pripažinti konkurentų pranašumą ir finišuoti ketvirtai, tuo tarpu, ketvirti priešvėjinės distancijos ženklą pasiekę „Raganosis-Eltel“ vėliau išsiveržė į priekį tapdami plaukimo nugalėtojais. Antrą ir trečią vietas užėmė jachtos „Hornas“ (kpt. Š. Abraitis) ir „Alfeta“ (kpt. R. Sakalauskas), sugebėjusios aplenkti iki tol lyderiavusias įgulas.

Po trijų etapų bendrojoje įskaitoje įgulos išsidėsto tokia tvarka:

  1. „Arabela-AG Baltic“ (kpt. R. Šiugždinis) – 14 baudos taškų

  2. „Barta“ (kpt. S. Steponavičius) – 14 baudos taškų

  3. „Raganosis-Eltel“ (kpt. S. Pajarskas) – 20 baudos taškų

  4. „Hornas“ (kpt. Š. Abraitis) – 39 baudos taškai

  5. „Alfeta“ (kpt. R. Sakalauskas) – 39 baudos taškai

  6. „Presto“ (kpt. G. Kažemėkaitis) – 40 baudos taškų

  7. „Bora Bora“ (kpt. G. Sirvidas) – 51 baudos taškas

  8. „Levante“ (kpt. M. Kavaliauskas) – 60 baudos taškų

  9. „Verdenė plius“ (kpt. G. Lukoševičius) – 66 baudos taškai



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių