Daugiau nei 6 tūkst. mokinių – nemokamos plaukimo pamokos

  • Teksto dydis:

Nuo rugsėjo mėnesio startuoja nemokamos projekto „Mokėk plaukti ir saugiai elgtis vandenyje – 2018“ plaukimo pamokos visoje Lietuvoje.  Šiemet projekte dalyvaus 6369 mokiniai iš dešimties apskričių, praneša Lietuvos plaukimo federacijos informacijos ir paslaugų biuras.

Pasak Lietuvos plaukimo federacijos viceprezidentės Ilonos Juditos Zuozienės, plaukimo pratybos vykdomos bendradarbiaujant su mokyklomis, kūno kultūros pamokų metu, todėl jos tampa prieinamos ne tik tiems vaikams, kurių tėveliai randa laiko ir galimybių atvesti vaikus į baseiną po pamokų.

„Mūsų siekis, kad kuo daugiau šalies vaikų ne tik sudalyvautų programoje, bet ir įgytų plaukimo įgūdžių pradžiamokslį per kokybines plaukimo pamokas. Šiemet, kaip ir pernai vaikai turės galimybę plaukimo įgūdžius tobulinti ištisus metus, o pabaigus programą kiekvieno mokinio pasiekimai bus įvertinti individualiai “, – sakė I. J. Zuozienė.

Pašnekovės teigimu, beveik pusė šalies savivaldybių neturi tinkamų mokymui plaukti baseinų, todėl daugeliui atokiau gyvenančių vaikų šis projektas kolkas yra vienintelė galimybė patekti į pamokas baseine, kur dirba kvalifikuoti specialistai. Visi moksleiviai mokomi plaukti pagal Lietuvos plaukimo federacijos parengtą vaikų mokymo plaukti metodiką, o projekte dirba kūno kultūros ir sporto specialistui keliamus kvalifikacinius reikalavimus atitinkantys treneriai. Mokymo plaukti pamokas vykdančių mokyklų, plaukimo klubų ir baseinų treneriai dalyvavo tobulinimosi seminare: birželio 18-19 dienomis Kaune 57 plaukimo treneriai iš visos Lietuvos ne tik klausėsi teorinių paskaitų, bet ir intensyviai darbavosi atlikdami praktines užduotis.

Projektą koordinuoja ir administruoja Lietuvos plaukimo federacijos informacijos ir paslaugų biuras, o finansuoja Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondas ir Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras, „Maxima LT“, bei miestų savivaldybės. Sertifikuota mokymo plaukti programa pradinių klasių mokiniams vykdoma nuo 2009 metų.

Projektas truks iki sausio mėnesio ir bus tęsiamas 2019 m. Vasario – gegužės mėnesiais. Tikimasi, kad praėję visą mokymo plaukti pamokų kursą, vaikai įgis šiuos įgūdžius: įgaus bendrą pripratimą prie vandens aplinkos, mokės sulaikyti kvėpavimą ir orientuotis po vandeniu (pvz., ištraukti nuskendusį daiktą). Gebės plūduriuoti horizontalioje ir vertikalioje padėtyje, keisti kūno padėtį (7 sekundes). Mokės atlikti įkvėpimo ir iškvėpimo į vandenį pratimus (5–6 įkvėpimai ir iškvėpimai į vandenį. Gebės slinkti ant krūtinės ir nugaros, kai skirtinga rankų padėtis, atlikti šuoliuką į vandenį nuo bortelio ant kojų (negilioje baseino dalyje). Sugebės judėti į priekį ant krūtinės ir nugaros, atlikdami kojų judesius, bei sugebės nuplaukti 50 m nugara ar krauliu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių