Diskvalifikuotai ukrainiečių fechtuotojai O. Charlan skirta vieta olimpinėse žaidynėse

  • Teksto dydis:

Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) penktadienį suteikė ukrainietei fechtuotojai Olhai Charlan vietą 2024 metų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse po to, kai pasaulio čempionate ji buvo diskvalifikuota už atsisakymą paspausti ranką varžovei iš Rusijos.

Tarptautinė fechtavimosi federacija (FIE) taip pat pranešė, kad atkuria O. Charlan statusą ir leidžia jai dalyvauti komandinėse varžybose pasaulio čempionate Milane.

FIE prezidentas graikas Emanuelis Kaciadakis (Emmanuelis Katsiadakis) teigė, kad sprendimas priimtas pasikonsultavus su Tarptautiniu olimpiniu komitetu (TOK).

O. Charlan, pirmoji fechtuotoja, kuriai teko susidurti su rusų ar baltarusių sportininku po Maskvos įsiveržimo į Ukrainą, ketvirtadienį 15:7 nugalėjo rusę Aną Smirnovą.

32 metų keturiskart olimpinių žaidynių prizininkė atsisakė paspausti A. Smirnovai ranką, o vietoj to ištiesė savo špagą, kad susiliestų ašmenimis, tačiau FIE taisyklės numato, kad abu fechtuotojai privalo paspausti vienas kitam ranką.

A. Smirnova 45 minutes protestavo ir atsisakė palikti varžybų aikštelę.

O. Charlan buvo diskvalifikuota, o vėliau teigė, kad E. Katsiadakis net patikino ją, kad po pergalės galima nespausti rankos ir vietoj to pasiūlyti paliesti jos špagą.

„Maniau, kad turiu jo duotą žodį, bet, pasirodo, ne“, – sakė O. Charlan.

Reaguodamas į jos diskvalifikavimą, TOK paragino jautriai elgtis su Ukrainos sportininkais.

Maniau, kad turiu jo duotą žodį, bet, pasirodo, ne.

Penktadienį TOK prezidentas Thomas Bachas (Tomas Bachas), pats buvęs olimpinis fechtuotojas, nusiuntė O. Charlan laišką, kuriame nurodė, kad jai bus garantuota vieta kitų metų olimpinėse žaidynėse Paryžiuje, nepriklausomai nuo to, ar ji surinks kvalifikacinius taškus.

„Man, kaip kolegai fechtuotojui, neįmanoma numanyti, kaip šiuo metu jaučiatės, – rašė T. Bachas. – Atsižvelgdamas į jūsų išskirtinę situaciją, Tarptautinis olimpinis komitetas skirs jums papildomą kvotą 2024 metų Paryžiaus olimpinėms žaidynėms tuo atveju, jei per likusį laikotarpį negalėsite patekti į jas.“

T.  Bachas pridūrė: „Būkite tikri, kad TOK ir toliau visiškai solidarizuosis su Ukrainos sportininkais ir Ukrainos olimpine bendruomene šiuo itin sunkiu metu.“

Rusų pyktis

Sprendimas skirti O. Charlan vietą olimpinėse žaidynėse neabejotinai sukels piktą Rusijos reakciją.

Anksčiau penktadienį Rusijos olimpinio komiteto vadovas apkaltino TOK šališkumu, kai šis paragino sporto federacijas parodyti jautrumą Ukrainos sportininkams.

„Minimas pareiškimas rodo, kad TOK apsisprendė ir pasirinko vieną politinio konflikto pusę, ėmė veikti šios pusės naudai“, – sakė Stanislavas Pozdniakovas platformoje „Telegram“.

Anot S. Pozdniakovo, šios pastabos „aiškiai parodė vadinamųjų rekomendacijų, kriterijų ir parametrų dvilypumą. Dabar mums buvo ne savo noru, bet aiškiai parodyta, su kokiu požiūriu tarptautinėse varžybose susiduria absoliučiai visi rusai“.

Nuo tada, kai Rusija pradėjo puolimą Ukrainoje, TOK įvedė sporto sankcijas Maskvai ir jos sąjungininkui Minskui, tačiau šių metų pradžioje rekomendavo, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkai galėtų rungtyniauti individualiai atrankos varžybose su neutralia vėliava ir be himno.

Šis sprendimas išprovokavo Ukrainos vyriausybės protestą ir jos sportininkų kritiką dėl to, kad Rusijos sportininkų žmogaus teisės yra svarbesnės už jų teises.

Dėl to Ukraina uždraudė savo atletams dalyvauti varžybose, kuriose dalyvavo rusai ir baltarusiai, išskyrus tenisą, nes šios sporto šakos žaidėjai varžosi individualiai.

TOK dar nepriėmė sprendimo, ar rusai ir baltarusiai gali dalyvauti Paryžiaus olimpinėse žaidynėse kaip neutralūs dalyviai.

Ukrainos sporto ministras Vadymas Hutcaitas pasveikino TOK sprendimą suteikti O. Charlan vietą olimpinėse žaidynėse.

Socialiniame tinkle „Facebook“ jis rašė: „Nepaisant visos neapykantos, kurią aš asmeniškai ir mano komanda patyrėme per šias 24 valandas, sunkiai dirbdami dėl Ukrainos sportininkų ir neatsakydami į ją, mes jau pasiekėme pirmąjį rezultatą. Dirbame tam, kad Olgai būtų panaikinta juoda kortelė tolesnėse varžybose ir būtų užkirstas kelias panašioms situacijoms kitose sporto šakose.“

O. Charlan pasaulio čempionate dalyvauja tik po to, kai Ukrainos sporto ministerija pakeitė ankstesnę politiką, draudžiančią sportininkams varžytis su Rusijos ar Baltarusijos atletais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Onanimui

Onanimui portretas
Esi paskutinis susmirdęs shųdo gabbalas

pagarba

pagarba  portretas
Kokia šaunuolė,duot ranką tai,kurios tauta žudo,prievartuja,griauna,naikina...super orumas.

skiep

skiep portretas
ukrainiete nenorejo kist rankos i suda,elementaru.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių