Europos žaidynėse tikisi sėkmingo debiuto

Iki pirmųjų Europos žaidynių likus mažiau nei 100 dienų, jau 57 Lietuvos sportininkai yra įvykdę kvalifikacinius normatyvus.

Iki pirmųjų Europos žaidynių likus mažiau nei 100 dienų, jau 57 Lietuvos sportininkai yra įvykdę kvalifikacinius normatyvus.

Bus medalių?

Europos žaidynės vyks birželio 12–28 d. Azerbaidžano sostinėje Baku. Planuojama, kad bus surengtos 20 sporto šakų varžybos, kuriose dalyvaus daugiau nei 6 tūkst. sportininkų.

Vienuolikos sporto šakų atstovai kovos ir dėl kelialapių į 2016-ųjų Rio de Žaneiro vasaros olimpiadą.

"Mūsų šalies rinktinėje bus daugiau nei 60 sportininkų. Misijoje dalyvaus tiek patyrę atletai, tiek jauni, pradedantys karjerą. Manau, kad sulauksime ne vieno medalio", – sakė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Lietuviai jau yra užsitikrinę teisę išmėginti jėgas krepšinio "3 prieš 3", plaukimo, bokso, baidarių ir kanojų irklavimo, dviračių, gimnastikos, sambo, paplūdimio tinklinio bei imtynių varžybose. Tikimasi, kad atrankos barjerus dar įveiks dziudo, badmintono, stalo teniso, triatlono ir šaudymo meistrai.

Žaidynėms – milijardai JAV dolerių

Rengti Europos žaidynes buvo nuspręsta 2012 m. per 41-ąją generalinę Europos olimpinių komitetų (EOC) asamblėją.

EOC vienija 50 šalių nacionalinius olimpinius komitetus.

Už tai, kad žaidynės vyktų Azerbaidžane, balsavo 38 asamblėjos dalyviai iš 48, aštuoni buvo prieš. Balsavime nedalyvavo Armėnijos atstovai.
Pastaruoju metu Armėnijos žiniasklaidoje padaugėjo publikacijų, kuriose teigiama, esą Azerbaidžanas, pažadėjęs sumokėti visų užsienio delegacijų gyvenimo Baku per žaidynes išlaidas, užsimojo per daug ir jau susidūrė su finansinėmis problemomis dėl nukritusios naftos kainos, smukusio nacionalinės valiutos manato kurso, smarkiai padidėjusios infliacijos.

Skelbiama, kad žaidynės Azerbaidžanui kainuos kelis milijardus JAV dolerių.

Be to, Žmogaus teisių organizacija "Amnesty International" atkreipė dėmesį į daugybę pažeidimų šioje šalyje, o kai kurie JAV ir Europos politikai dėl to netgi siūlė boikotuoti žaidynes.

Naujas sporto puslapis

"Azerbaidžanas žinomas kaip sporto šalis. Įgijome daug patirties, rengdami tarptautines varžybas. Pirmosios Europos žaidynės atvers naują Senojo žemyno sporto istorijos puslapį. Tikimės, kad varžybos vyks sveikos konkurencijos, draugiškumo ir solidarumo dvasia", – pareiškė Azerbaidžano ambasadorius Lietuvoje Hasanas Mamadzada.
Neoficialiais duomenimis, į antrąsias Europos žaidynes, kurios turėtų būti surengtos 2019-aisiais, pretenduoja šeši miestai: Amsterdamas ir Roterdamas (abu – Nyderlandai), Stambulas ir Mersinas (abu – Turkija), Katovicai ir Krokuva (abu – Lenkija).

Lūkesčiai: Lietuvos sportininkai pretenduos į pirmųjų Europos žaidynių medalius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių