Gimnastas R. Guščinas: šiemet galite sulaukti mano starto čempionatuose

  • Teksto dydis:

Birželio 2-ąją Panevėžyje vyksiančioje Olimpinėje dienoje 5 kilometrus bėgs Rokas Guščinas. Pirmasis nepriklausomos Lietuvos gimnastas vyras, dalyvavęs olimpinėse žaidynėse, šio renginio praleisti neketina.

„Atmosfera šauni, daug žmonių susirenka. Nors man bėgimas nėra aktualus, bet simboliškai sudalyvauti – labai smagu“, – sako 27 metų kaunietis.

Olimpinės dienos programoje bėgimą pasirinkę sporto entuziastai galės išmėginti jėgas 10 km ir perpus trumpesnėje distancijoje. Visų norinčiųjų lauks nemokami Olimpinės mylios (1988 metrai) bei 500 metrų vaikų bėgimai.

„Smagu, kad kiekvienais metais organizuojamas toks renginys vis skirtingame mieste. Išbandyti galima per 80 rungčių, norisi pritraukti žmones prie sporto, judėjimo, kad tik „užsikabintų“. Visa tai jiems – tik į naudą“, – neabejoja R. Guščinas.

Pernai Alytuje vykusioje olimpiečių profesinėje šventėje sportininkas bėgo 10 km. Šiemet perpus trumpesnę distanciją jis pasirinko neatsitiktinai – visą dėmesį dabar skiria savo sporto šakai. 2012 metų Londono olimpinėse žaidynėse pratimų ant taip vadinamo arklio rungtyje 17 vietą užėmęs gimnastas praeitimi negyvena ir brėžia ateities planus: „Smagu prisiminti, bet tai buvo jau seniai. Iki 2020 metų Tokijo žaidynių yra dar laiko, galiu pasivaržyti ir su jaunesniais.“

2016 metais nuvykti į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes jam apmaudžiai sutrukdė riešo operacija, o vėliau sekusios dar 4 operacijos vis bloškė tolyn nuo aukščiausio lygio pasirodymų. „Trejus metus nedalyvavau pasaulio čempionatuose, bet šiemet jau planuoju startuoti. Sunku, bet noro yra. Tikiuosi, kad atsigausiu, – optimizmo nestokoja R. Guščinas. – Daug kas nurašė mane dėl tų operacijų ir netiki, kad sugrįšiu. Noriu tas kalbas paneigti.“

Dėl šiek tiek neprotingo užsispyrimo ir noro atlikti viską kuo geriau, olimpietis pastaruosius metus dažnai varstė medikų duris, tačiau dabar žada save pristabdyti. Tai daryti padeda ir nauja veikla – savo vardo gimnastikos klube Kaune jis savo patirtį perduoda ne tik vaikams, bet ir suaugusiems.

„Gimnastiką lankę vaikai gali eiti į bet kurią sporto šaką. Tai – visko pagrindas. Pagerėja koordinacija, bendras fizinis pasirengimas, sustiprėja raumenys, atsiranda lankstumas, kūnas sutvirtėja ir įgauna tonusą“, – tvirtina olimpietis, po savo sparnu glaudžiantis ir į sporto mokyklas nepriimtus vaikus. Pasak jo, gimnastiką išmėginti niekada ne vėlu – į treniruotes ateina ir 40 metų ribą perkopę žmonės.

„Čia nereikia kaip treniruoklių salėje kilnoti svarmenis, nes visas darbas vyksta su savo kūno svoriu. Pats supranti, ką gali padaryti. Pavyzdžiui, suaugusieji nori išmokti daryti salto į priekį ar atgal, vaikščioti ant rankų. Vos ne kiekvienas gali tai padaryti, tik reikia įdėti kažkiek pastangų“, – tikino R. Guščinas.

Olimpinė diena birželio 2 dieną vyks Panevėžio centre, Senvagėje. Čia įkurtame sporto miestelyje kiekvienas norintis galės išbandyti 83 sporto rungtis. Olimpinės dienos bilietas – LTeam dalyvio pasas – nemokamas. Jam įsigyti registruokitės svetainėje LTeam.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių